Fantastic Zagreb vas poziva na Europski žanrovski forum i predavanje Aleksandra Žiljka

 

Iako je ovogodišnji Fantastic Zagreb otvorio svoja vrata 30. lipnja i do sada prikazao neke od kultnih klasika i najnovijih žanrovskih filmova, još uvijek je puno toga ostalo na repertoaru. Osim fantastičnih filmova na ljetnoj pozornici Tuškanac i u Zagrebačkom plesnom centru, ove godine postoji i nova lokacija – funky terasa Swanky Mint hostela u Ilici 50 koja će 06. i 07. srpnja, s početkom u 21:15 sati, ugostiti čak 17 kratkih filmova u trajanju od 140 minuta programa dnevno. Ulaz na kratki program je besplatan, stoga ne propustite uživanciju na ljetnoj terasi Swanky Mint hostela!

Nakon prošlogodišnjeg premijernog izdanja FZFF i ove godine predstavlja EUROPSKI ŽANROVSKI FORUM, 07. i 08. srpnja, od 10:00 sati u Medijateci francuskog kulturnog instituta (Preradovićeva 5) s ciljem povezivanja regionalnih i europskih žanrovskih filmaša, filmskih kompanija i producenata. Drugo izdanje ovog međunarodne žanrovske konvencije u organizaciji Fantastic Zagreba, Black Nights Film Festivala iz Tallinna, Imagine Film Festivala iz Amsterdama i filmske kompanije Screen Divison iz Pariza donosi niz zanimljivih panela i predavanja o digitalnim transmedia platformama, vezi gejming i filmske industrije, potencijalima regionalnog žanrovskog filma kao i niz žanrovskih projekata u predproduckiji iz regije i Europe koje će njihovi autori predstaviti u klopu pitching programa. Ovogodišnja zemlja partner EGF-a je Srbija iz koje nam dolazi tri intrigantna žanrovska projekta koja će se predstaviti međunarodnim producentima i sales agentima.

05072016_FZFF_post_1

Nemojte propustiti ni predavanje Aleksandra Žiljka, našeg poznatog ilustratora te pisca SF priča i novela za koje je i višestruko nagrađivan, a ovoga puta će nam održati predavanje pod nazivom  ‘Hayao Miyazaki i Studio Ghibli – jugo nad Japanom!’. Koje su osnovne tematske preokupacije ovog nagradama ovjenčanog autora? Koje je njegovo mjesto u filmografiji jedne od najslavnijih svjetskih animacijskih kuća, i koji su još značajni autori Studija Ghibli? Koji su dometi Miyazakijevih filmova? Konačno, kako sagledati i interpretirati opus ovog majstora u kontekstu suvremenog japanskog i svjetskog trenutka? – samo su neka od pitanja na koja će nam Žiljak pokušati odgovoriti 07. srpnja s početkom u 17:00 sati, također u Medijateci.

Ulaz na Europski žanrovski forum i na predavanje Aleksandra Žiljka je besplatan!

Zagrijavanje s kultnim klasicima je tek prektički krenulo, jer već danas, 05. srpnja u 21:15 na ljetnoj pozornici Tuškanac se prikazuje sequel koji je jednako uspješan kao i original – ‘Aliens Director’s Cut’! James Cameron je preuzeo Scottovo jezovito i klaustrofobično remek-djelo i pretvorio ga u neviđeni akcijski SF triler koji izgleda kao da je snimljen danas, a ne prije 30 godina. Nešto prije Aliensa, u 19:00 sati u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10) na programu je prvi slovenski horor ‘Idila’.

05072016_FZFF_post_2

U srijedu, 06. srpnja, na Tuškancu se prikazuje u 21:15 sati ‘Procjep’ – atraktivan SF triler Dejana Zečevića nastao u srpsko-slovensko-južnokorejskoj koprodukciji na engleskom jeziku. ‘Procjep’ je rijedak primjer kako se i na ovim prostorima može napraviti punokrvni SF odličnih efekata, intrigantne priče i s međunarodnom glumačkom ekipom.

Istog dana u ZPC-u, s početkom u 19:00 sati, na programu je američki mystery suspens snimljen prema istinitom događaju ‘Kletva Johhnyja Franka Garetta’ u režiji Simona Rumleya koji se proslavio žanrovskim indie hitovima “Red, White & Blue” i “The ABC’s Of Death”.

Četvrtak, 07. srpanj, donosi prave filmske poslastice na ljetnu pozornicu Tuškanac! U 21:15 prikazuje se nezaboravni distopijski klasik Stanleya Kubricka‘Paklena naranča’! Uznemirujuće remek-djelo u kojem Kubrick spaja scene “ultra-nasilja” uz veseli soundtrack “Singing in the Rain”. Malcolm McDowell utjelovio je Alexa, jednog od najkarizmatičnijih i najprepoznatljivijih anti-heroja u povijesti kinematografije: ljubitelja nasilja, mlijeka i Bethoveena. Nakon Kubricka na Tuškanac u 23:30 sati stiže maestro animacije Hayao Miyazaki i njegov obožavani film ‘Moj susjed Totoro’ koji će vas odvesti u bezbrižan svijet mašte.

05072016_FZFF_post_3

Očekuju vas i dvije nezaboravne noći za sam kraj festivala na zagrebačkoj utvrdi Medvedgrad, a o svim detaljima ćemo vas izvijestiti na vrijeme.

Za više informacija o festivalu, rasporedu projekcija i proteklim izdanjima posjetite www.fantastic-zagreb.com.

Check Also

Strange New Worlds je trenutno jedina igrana Trek serija s budućnošću, ali novosti nas očekuju uskoro!

Nakon što Discovery završi sa svojom petom i ujedno posljednjom sezonom planirom za početak iduće …

MGM Plus 23. travnja starta s 2. sezonom horor serije From i doku serijom Amityville: An Origin Story

Streaming servis MGM Plus proslavit će pola puta do Noći vještica iliti Halfway to Halloween …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics