Everything Everywhere All at Once ostvario je čak 11. nominacija za ovogodišnje Oscare!

Nije da je baš iznenađenje, jer je riječ o izvrsnom filmu, ali Everything Everywhere All at Once (Sve u isto vrijeme) se nametnuo svojom kvalitetom i osigurao najviše nominacija za nezavisnu produkciju za ovogodišnje Oscare, ali i najviše nominacija općenito za ovogodišnje Oscare. Što je možda još zanimljivije, radi se o žanrovskom filmu, i još k tome onome koji je ostvario više nego pristojan uspjeh na kino blagajnama. Do sada je zaradio nešto više od 100 milijuna dolara. Ukratko, film se jako svidio kako kritičarima tako i gledateljima, te je postao hit i prije ovih velebnih 11 nominacija za Oscara. No ni tu nije kraj zanimljivostima, jer opet iako nije nikakvo iznenađenje, jer je to bilo potpuno očekivano i zasluženo, jedna od tih 11 nominacija je upravo za najbolju glavnu glumicu, koju je tumačila fantastična Michelle Yeoh. A to je prvi puta da je glumica koja se jasno identificira kao Azijatkinja dobila nominaciju u kategoriji za najbolju glavnu glumicu.

Do sada, niti jedna žena koja se identificira kao Azijatkinja, nije bila prepoznata od strane Akademije za nominaciju u kategoriji najbolje glavne glumice. Iako postoje one nominacije koje po tom pitanju spadaju u sivu zonu, točnije, neki smatraju da je Merle Oberon (The Dark Angel) prva Azijatkinja nominirana za najbolju glavnu glumicu, ali ona je skrivala svoje podrijetlo (majka joj je navodno djelomično porijeklom iz Šri Lanke) i smatrala se bijelkinjom. Slično vrijedi i za dvostruku oskarovku Vivien Leigh, koja je rođena u Britanskoj Indiji i čija je majka djelomično porijeklom iz zapadne Azije. I premda nekoć nominirana Salma Hayek i pobjednice Cher i Natalie Portman imaju nekakvog zapadnoazijskog naslijeđa (Libanon, Armenija i Izrael/Rusija), nijedna se nije identificirala kao Azijatkinja.

Također divno je i to što je horor ikona, Jamie Lee Curtis, ostvarila nominaciju za Everything Everywhere All at Once, u kategoriji za najbolju sporednu glumicu. I onda se opet vraćamo na još jednu zanimljivost, da je u toj istoj kategoriji za ulogu u filmu Everything Everywhere All at Once nominirana i Stephanie Hsu. Dok je u kategoriji najboljeg sporednog glumca nominiran Ke Huy Quan kojeg se sigurno sjećate kao klinca iz kultnih filmova Indiana Jones and the Temple of Doom i The Goonies. I naravno da ne bi bilo zabune, u ovih famoznih 11 nominacija ulazi i ona za najbolji film, scenarij, kao i ona za najbolju režiju, za koju su zaslužni Daniel Kwan i Daniel Scheinert. A zašto je tome tako možete provjeriti u našem osvrtu na film, koji prigodno nosi naslov – Mali komadić filmske magije.

 Everything Everywhere All at Once

Check Also

Friški trailer i posteri za film Deadpool & Wolverine

20th Century Studios i Marvel Studios objavili su novi trailer i postere za film Deadpool …

Novi pogled na Netflixov film The Platform 2!

Uskoro dolazi vrijeme za povratak u neugodnu stvarnost Netflixovog distopijskog filma The Platform 2 (Platforma …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics