Ekskluzivno: Kapetan Kirk spasio ceremoniju dodjele Oscara 2013.

Ljubiteljima Zvjezdanih staza 85. dodjela Oscara ostat će posebno upamćena, možda i više nego ona 82. (o tome malo više niže u tekstu). Ovogodišnju ceremoniju dodjele Akademijine nagrade je od propasti spasio glavom i bradom kapetan James T. Kirk. Slavni prvi čovjek svemirskog broda Enterprise (doduše malo ostario i okrupnio) provukao se kroz crvotočinu unazad kroz vrijeme da bi voditelju, komičaru Sethu MacFarlenu ‘pokazao’ što je napravio od dodjele koja je zaslužila titulu najgore u povijesti.

Cijeli igrokaz je ispao simpatičan iako predugačak što je boljka Setha koji cijedi štosove preko svake mjere, kada su već debelo ostali bez okusa. Shatner je bio bolji nego što smo očekivali, a kako je sve skupa izgledalo pogledajte u isječku:

Inače, komičaru Sethu MacFarlaneu Zvjezdane staze nisu strane. Prije serijala Family Guy i American Dad, pa potom i filma Ted koji su ga lansirali, glumio je u dvije epizode serijala Zvjezdane staze: Enterprise, i to u epizodama The Forgotten (S3, ep. 20) i Affliction season (S4, ep. 15).

Neki od Star Trek filmova bili su nominirani za Akademijinu nagradu, 25022013_OscarSethali tek je na 82. dodjeli jedan film i osvojio Oscara. Zvjezdane staze J. J. Abramsa su bile nominirane za četiri Oscara, a osvojile su onog za najbolju šminku. Bio je to trijumf za sve Trekkije koji čekaju zlatni kipić još od prvog filma – točno trideset godina. Nomincije su osvojili: Star Trek: The Motion Picture (3), Star Trek IV: The Voyage Home (4), Star Trek VI: The Undiscovered Country (2) i Star Trek: First Contact (1).

Ovogodišnja, 85. dodjela je za žanr bila relativno blijeda pa je čak i kategoriju koja je uobičajeno ‘esefovska’, onu za najbolje vizualne efekte, odnio film koji je tek rubno žanrovski. Ang Leejev Life of Pi je tako pobjedio efektima Osvetnike, Prometeja, Hobita i Snjeguljicu i lovca. Uz to, okrunio se s još tri Oscara i to onim za kameru, glazbu i posebno važnim, onim za režiju što je Leeju drugi u karijeri (prvi je osvojio za režiju filma Planina Brokeback). Kategoriju su prezentirali glumci iz Osvetnika, ali ne u punom sastavu. Nedostajali su Tor (Chris Hemsworth) i Crna udovicca (Scarlett Johansson) koji su bili spriječeni glumačkim obavezama.

Svake godine se koji tjedan prije glavne ceremonije dodjeljuju i posebni Oscari za tehnološka dostignuća, a prezenteri te dodjele su bili Chris Pine i Zoe Saldana i to uz taktove glazbene teme iz serije Star Trek: The Next Generation. Star Trek je ovogodišnju dodjelu Oscara asimilirao kao Borg.

U kategoriji za dugometražni animirani film, trijumfirao je Pixar osvojivši nagradu za simpatičan fantasy Merida hrabra. To je sedmi dugometražni film studija Pixar koji je osvojio kipić i očigledno je neprikosnoveni vladar animiranog medija bez obzira na sve oštriju konkurenciju, pogotovo nezavisnih studija.

Za kratki animirani film, Oscara je osvojio Disneyev Paperman kojeg možete pogledati u cjelosti:

 

Check Also

For All Mankind: Apple je obnovio seriju za 5. sezonu i najavio spin-off seriju

Apple TV Plus pametno je zaključio kako treba nastaviti dalje sa svojim hit SF serijalom …

Teaseri za otkačeni, animirani web SF serijal Mothership

Uskoro nas očekuje animirana, antologijska web SF serija kratkih filmova Mothership, čiji teasere možete pronaći …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics