Earthsea: razvija se serija bazirana na knjigama Ursule K. Le Guin

Kako se trenutno čini Earthsea iliti Zemljomorje će konačno ugledati svijetlo dana u pristojnoj adaptaciji. A24 i za Oscara nominirana producentica Jennifer Fox (Nightcrawler, Michael Clayton) su udružili snage kako bi taj divan fantasy svijet pretočili u TV seriju. Također ono što je jako bitno jest da ova adaptacija ima čak i blagoslov autorice serijala Earthsea, velikanke žanra – Ursule K. Le Guin.

Fox je originalno uzeo seriju pod razmatranje još prošle godine. Prije nego što je Le Guin umrla u siječnju 2018. godine dala je producentu svoj blagoslov za adaptiranje njezinih djela u seriju filmova. Nakon toga je adaptacija ipak ponovno zamišljena kao TV serija. “Ursula Le Guin je književna legenda s ogromnom bazom fanova, a njezina djela su prevedena na gotovo svaki jezik. Ona je druga po redu, gdje je od nje veći samo Tolkien po utjecaju na ovaj žanr i prije nego što je umrla prošle godine pristala je položiti svoje omiljeno djelo u moje ruke. Ovaj projekt je zato svetinja, i prioritet, kao i prilika da stvorim kultni komad američke kulture.”

Earthsea je izmišljeno carstvo Ursule K. Le Guin, prvi put predstavljeno u kratkoj priči The Word of Unbinding, objavljenoj 1964. godine. Slavu je steklo pojavom romana A Wizard of Earthsea, 1968. godine. Ostale romane serijala čine The Tombs of Atuan, The Farthest Shore, Tehanu i The Other Wind koji je serijal priveo kraju 2001. godine. Autorica je doduše nastavila pisati priče smještene u Zemljomorje, od kojih je posljednja Firelight objavljena u The Paris Review 2018. godine. Svakako je vrijedno spomenuti kako je nakladnička kuća Hangar 7 već pribavila prva za ovaj književni serijal i da se na prvoj knjizi već radi.

Ovo je treći put da se ovaj materijal adaptira. Earthsea je već doživo adaptaciju u mini seriju, te je 2004. prikazan na tadašnjem Sci-Fi Channelu. Studio Ghibli je pak napravio animirani film kojeg je režirao Gorō Miyazaki. No niti jedna adaptacija nije “uspjela”. Tvorici serije i filma su knjige tretirali samo kao izvor imena i koncepata. Uzimali su dijelove van konteksta, i zamjenili ih s potpuno drugom radnjom kojoj je nedostajalo smislenosti i postojanosti.

Earthsea

Check Also

Snowpiercer: puni trailer za 4. i ujedno posljednju sezonu serije!

Nakon što je prvi teaser objavljen početkom mjeseca AMC je objavio i puni trailer za …

37 godina nakon originalnog filma stiže Spaceballs 2

Amazon MGM Studios razvija nastavak kultne parodije Spaceballs (Svemirske lopte). Producenti projekta su Josh Gad …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics