Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves – dobitna kombinacija

Edgin Darvis bio je član elitne jedinice harfista, koja je branila kontinent Faerûn. Ali nakon što je odigrao bitnu ulogu u zarobljavanju Crvenog Maga od Thaya, život ovog simpatičnog junaka okrenuo se naglavačke. U znak odmazde, Crveni Magovi napali su njegov dom, smrtno ranili njegovu ženu i zamalo ubili Edginovu kćer. Edgin se potom povukao iz odreda harfista, te uputio na rub zakona. Zajedno s barbaricom Holgom, mladim čarobnjakom Simonom i varalicom Forgeom, Edgin je postao vješti lopov, a u biznis je uveo i svoju kćer. Iako se čini da je Edgin prihvatio bezakonje, njegova namjera sve te godine bila je samo jedna – vratiti svoju voljenu ženu među žive. Vođen ovim plemenitim ciljem, naš se junak uputio u opasnu avanturu, koja je njegovu družinu odvela u srce Edginove stare organizacije – u tajno skrovište harfista. No u trenutku kad se činilo da će Edgin konačno ispuniti svoj cilj, sve što je moglo pošlo je u krivo. Izdan i napušten, Edgin je zajedno s Holgom završio u strogo čuvanom zatvoru na kraju svijeta, iz kojeg je skoro nemoguće pobjeći… skoro nemoguće.

Zabava za sve

Ako vam se činilo da gore navedeno podsjeća na quest, odnosno njegov početak, niste u krivu. Jer Edginova pozadinska priča gotovo je preslika priče lika koji svaki igrač popularne role-playing igre – Dungeons and Dragons – kreira, prije nego što se sa svojim prijateljima zaputi u fascinantan svijet Forgotten Realms, fantastični svijet koji je još 1987. godine zamislio Ed Greenwood. Svijet koji unatoč ogromnoj popularnosti među igračima, Hollywood nikako nije uspio „prebaciti“ na velike ekrane. Do sada. Jer ako ste kojim slučajem fan D&D settinga, možete mirno odahnuti. John Francis Daley i Jonathan Goldstein, režiseri i scenaristi filma Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (Dungeons & Dragons: Čast lopova) konačno su napravili sve kako treba.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

A i ako vam se ne da proučavati enciklopedije udaljenih i mističnih područja, ako vam Baldur’s Gate, Icewind Dale ili Waterdeep ništa ne znače, i ako ne znate pravilno napisati „Drizzt“, film će vam se vrlo vjerojatno svidjeti. Jer radnja „Honor Among Thieves“, jednostavna je avantura koja ne zahtjeva imerziju u svijet D&D-a. Film na zanimljiv, i nerijetko humorističan način pruža sva potrebna objašnjenja, uključujući priču o glavnom negativcu, i njegov opaki plan. I da, cjelokupno naslijeđe prethodnih filmova s D&D labelom, potpuno je zanemareno u ovoj friškoj adaptaciji. A ako malo bolje promislimo, i prisjetimo se debakla iz 2000-ih, tako je najbolje.

Baci šesticu

No ako ste D&D fan, onda je ovaj film rađen upravo za vas – od lokacija, klasa i rasa, pa do čarolija, oružja i stvorenja, spremite se za poplavu referenci, i onih očitih, ali i easter eggova koje će prepoznati samo hardcore fanovi. I iako nema kockica na ekranu, kompleksnih pravila, beskonačnih debata, i planova dungeon mastera, u nekim scenama gotovo je nemoguće ne vidjeti likove kao igrače, dok pokušavaju istražiti tamnicu, ili nadjačati/izbjeći opasna stvorenja i zamke. Da ne spominjem lik kojeg tumači fenomenalni Regé-Jean Page, koji je oživljeni paladin, i koji se do zadnjeg slova ponaša kao ta klasa.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

A tu su i glavni „igrači“ – već spomenuti bard Edgin (Chris Pine), ujedno i vođa male družine; njegov sidekick, barbarica Holga (Michelle Rodriguez), žena koja malo priča, ali puno bije; mladi i nesigurni čarobnjak Simon (Justice Smith) te druidica Doric (Sophia Lillis), koja za razliku od Simona, može skoro sve, pa i postati owlbear. Naravno tu su i negativci, od kojih posebno valja istaknuti odličnog Hugh Granta kao Edginovog starog mentora Forgea i misterioznu čarobnicu Sofinu, koja krije mračnu tajnu.

Igra na ekranu

Svi ovi likovi ubačeni su u zabavnu (i pomalo predvidivu) avanturu, koju odlikuje solidna priča, dobar humor, te zaista odlične vizualije. U suštini, to je heist priča, koja postupno postaje okosnica sukoba dobra i zla. Ali radnja filma je više od toga – jer to je priča o suočavanju sa svojim strahovima, o prijateljstvu, lojalnosti, i naposljetku obitelji. Da stvar bude zanimljivija, svi naši heroji su nesavršeni likovi, te poput igre, postupno postaju bolji i uspješniji, ali nikada savršeni. Čak ni sama prijetnja, nikada ne postaje globalna, već ostaje lokalna, što čini misiju Edgina i ekipe realističnijom, i zanimljivijom od generičkog „spašavanja svijeta ili galaksije“.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

A ako ste se bojali da će „Honor Among Thieves“ upasti u Marvelovu zamku inflacije šala i gagova, bacili ste jedinicu. Jer humor u ovom filmu ključan je element radnje, koji podiže cijelu „igru“ na višu razinu. Tu su zabavni dijalozi koji dodatno obogaćuju D&D atmosferu, te podsjećaju na susrete iz igre – poput ispitivanja oživljenog mrtvaca, ili svake scene s ranije spomenutim paladinom. A trebam spomenuti i vizualni humor, poput izvrsne scene sa zmajem debeljkom, ili pokušaja upada u jureću kočiju. Da ne govorim o zaista odličnim specijalnim efektima, koji gdje god je moguće uključuju i praktične efekte.

Nova partija?

„Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves“ fantazija je sa samo jednim ciljem – zabaviti gledatelje i fanove popularne igre. I u tome itekako uspijeva – kroz zanimljivu i ne previše kompleksnu avanturu, simpatične likove i egzotične lokacije. Ali i emocije, dobar humor te poučnu priču. Zato me ne bi čudilo da Paramount sjedne na ovog jednoroga, te počne graditi franšizu oko „Tamnica i zmajeva.“ Iako „Honor Among Thieves“ nije postao fenomen (bar ne za sad), već se govori o nastavku filma, ali i o cijelom serijalu smještenom u svijet Forgotten Realmsa. A možda je to upravo ono što nam treba. Da već izlizane superheroje zamjenimo junacima svih rasa i klasa i stvorenjima iz fantastičnih predjela.

Check Also

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Star Wars: Ahsoka – Putovanje na mjestu

Teško je napisati recenziju za seriju Star Wars: Ahsoka. S jedne strane, ovo je prvi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics