Dune: prvi pogled na pješčane crve i najava te opis trailera!

Većina nas s velikim nestrpljenjem očekuje prvi trailer za Dune (Dina) redatelja Denisa Villeneuvea, i sva sreća nećemo čekati još dugo, jer je najavljen za 09. rujna. Osim datuma kada stiže trailer sada je već poznato i što ćemo u njemu imati prilike vidjeti. Trailer je u trajanju od 1 minute i 37 sekundi, a to znamo jer je Inside the Film Room dobio uvid u trailer i objavio njegov opis. No prije nego krenemo u to, jer sigurno vas ima i onih koji želite doživjeti prvi trailer bez da unaprijed znate što ćete vidjeti pozabavit ćemo se s netom objavljenim ekskluzivnim naslovnicama za Empire koje su nam dale friški pogled na film.

Prva naslovnica otkriva pogled na Kuću Atreides, jednu od velikih plemićkih kuća Landsraada. U fokusu je mladi protagonist Timothée Chalamet kao Paul Atreides, zatim Oscar Isaac kao njegov otac vojvoda Leto, Rebecca Ferguson kao vještica Bene Gesserit – gospa Jessica i Josh Brolin kao Gurney Halleck.

Na drugoj naslovnici se uglavnom nalaze starosjedilački Fremeni s Arrakisa – uključujući Javiera Bardema kao Stilgara, vođe jednog od Fremenskih plemena. Tu je i Zendaya kao članica tog plemena – Chani, zatim Sharon Duncan-Brewster kao Liet-Kynes koja se uklopila među Fremene i Jason Momoa kao Duncan Idaho – koji nije Fremen, ali čija je sudbina u konačnici povezana s njima.

Postoji i treća naslovnica, tkz. pretplatnička naslovnica čiji su tvorci Jane Yun i Enrique Torres, u suradnji s filmašima iza Dunea, koja otkriva prvi zastrašujući pogled na kolosalne pješčane crve Arrakisa – s jednim koji prijeti da će progutati Paula Atreidesa.

Nadalje slijedi opis trailera, pa tko želi neka ga preskoči i čeka trailer:

Otvara se kultnom scenom koju će fanovi romana odmah prepoznati: testom Gomb Jabbar. Ta se scena odvija na samom početku romana i fokus je ovog trailera. Prije putovanja na Arrakis, Paul Atreides (Timothée Chalamet) upoznaje se s časnom majkom Bene Gesserit Gaius Helen Mohiam (Charlotte Rampling). Ona traži od Paula da stavi ruku u kutiju zbog koje Paul osjeća nesnosnu bol, no fizički mu ne čini ništa. U čemu je kvaka? Umrijet će ako makne ruku. Gom Jabbar je smrtonosna otrovna igla koju Mohiam nosi na prstu i pritišće Paulov vrat tijekom ovog ispitivanja njegove ljudskosti, svjesnosti i životinjskih instinkta. Razlog ovog testa otkrit ćete tijekom njegova putovanja.

Ovo nije ništa drugo nego zapanjujuće iz vizualne perspektive. Set gdje sjede Chalamet i Rampling ogroman je i kružnog oblika, s prekrasno ukrašenim rezbarijama na zidovima i podu. Sunčeva svjetlost se probija kroz svjetlarnik, a dva lika se nalaze u sredini sobe. Velečasna majka nosi kompleksnu haljinu. Gotovo je zastrašujuće kako joj crni, mrežasti materijal prekriva cijelo tijelo, od glave do pete. Govori sarkastično, gotovo mehaničkim glasom, objašnjavajući Paulu test.

Kako se test odigrava, Paulov strah i bol se povećavaju, a snimku prekida pogled na pustinju Arrakisa, s dinama koliko god pogled može doseći. Točno je onako kako biste to zamislili. Svijetlo su žute boje i kroz zaslon praktički možete osjetiti sunce. Dobivamo i kratke snimke gotovo svakog člana glumačke ekipe.

Vidimo kako se otvaraju vrata letjelice a pripadnici kuće Atreides stoje u oklopu dok ih obasjava Arrakisovo sunce. Oscar Isaac izgleda apsolutno kraljevski i opako kao vojvoda Leto Atreides. Rebecca Ferguson je pod kapuljačom i nasmijana kao gospa Jessica, a Duncan Idaho (Jason Momoa) se pojavljuje na vrlo kratko u pustinjskom odijelu. Također vidimo kako Stilgar Javiera Bardema skida masku s lica kako bi razgovarao s nekim, i Zendayjinu Chani kako se penje preko stijena sa skupinom Fremena.

Neki brzi snimci uključuju i letjelicu koja se spušta u pustinju te Paula koji izlazi iz nje. Također smo dobili pogled na Changa Chena kao dr. Wellingtona Yueha, Sharon Duncan-Brewster kao Liet-Kynes i prvi pogled na “Zvijer” Glossua Rabbana Harkonnena, kojeg tumači Dave Bautista. Izgleda gotovo obojan u bijelo ili prekriven prašinom. Tu je i iznimno krtaki pogled glave lika koji izranja iz ogromne kade pune tekućine koja je imala sličnu boju kao Rabbanova koža. Čini se da je to barun Vladimir Harkonnen (Stellan Skarsgård), i to je bio gotovo savršeno groteskni trenutak.

Kroz trailer intenzitet Paulovog test se razvija sa svakim novim predstavljanjem jednog od glumačke ekipe, koji je na kraju kulminira epskim Paulovim krupnim kadrom u pustinji, šetajući među Fremenima u pustinjskom odijelu.

Dune na velika platna stiže 18. prosinca.

Dune

Dune

Dune

Check Also

Fallout: retro posteri glavnih likova serije!

Prime Video prvi je teaser trailer za seriju Fallout objavio još u prosincu 2023., a …

Apple će ekranizirati kultni roman Neuromancer Williama Gibsona

Apple TV Plus naručio je seriju Neuromancer, adaptaciju istoimenog kultnog i nagrađivanog romana Williama Gibsona, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics