Drugi Marsonikon je bio prava fešta znanstvene-fantastike i dobrog druženja

Vrijeme nam nije išlo na ruku u subotu 1. lipnja, ali s dolaskom u slavonskobrodsku tvrđu podno tmastih oblaka, istog su trena sve naše tmurne misli raspršili dobri domaćini. Zavukli smo se u utrobu zidina starih gotovo tri stotine godina i 2. Marsonikon za nas nije mogao bolje početi. Dočekali su nas masivni drveni šank, teški stolovi puni svakojakog ića i pića i odlično društvo. Razgovaralo se o SF-u, uživalo u kvizu i predavanjima, slušalo legende Damira Mikuličića i Zorana Živkovića na sveopće oduševljenje svih koji su pohodili Marsonikon. Evo izvještaj iz pera Marsonikovaca:

Druga brodska SF konvencija s regionalnim štihom ispunila je sva očekivanja, pa je više stotina gostiju bilo zadovoljno viđenim. Organizatori AD Gea x, SF skupina Orion i ZTK su se potrudili oko ugođaja i domaćinstva što je potvrdilo slavonsku specifičnost ovakvih događanja.

Glavni gosti Zoran Živković, legenda SF žanra iz bivše države i njegov jako dobar prijatelj koji i sam predstavlja vrh domaćeg SF-a, Damir Mikuličić, odličnim izlaganjem situacije u žanru tijekom sedamdesetih godina, iskustvima s pokretanjem kultnog Siriusa, te usporedbama s današnjim vremenom oduševili su brojne gledatelje koji u dvosatnom predavanju nisu napuštali prostoriju.

Događaj je otvoren u 11 sati uz riječi gradonačelnika Mirka Duspare, a kao glavne promocije predstavljeni su novo izdanje zbirke kratkih SF priča Marsonic 3, te almanah Titan 1. Od predavanja se pak moglo uživati u Filmskim nastavcima u SF-u filmskog eksperta Hrvoja Gaže, Zvijezde i njihovi svjetovi profesorice Marine Gojković, Psihologija svemirskih letova poznatog psihijatra Jugoslava Gojkovića, O Drakeovoj jednadžbi i mogućnostima života u svemiru predsjednika AD Gea X i astronoma Petra Bašića, Priče G. R. R. Martina profesora Leona Maglića i Montauk i Philadelphia – Put u nove svjetove o putovanju kroz vrijeme Ratka Martinovića.

Lijepe rustikalne prostorije Tvrđave Brod uspješno su se borile protiv lošeg vremena, pa su štandovi i ugostiteljski prostor pronašli svoju publiku. Panonnia Minor predstavila je svoje Warhammer eksponate, Algoritam, Zagrebačka naklada, Izvori i Hangar 7 (Sirius B i Titan) svoja izdanja, a svatko je mogao donirati i za autorske radove SF skupine Orion. Izložba Drugi svjetovi predstavljena je u predavaonici, a poseban cjelodnevni program viđen je i u multimedijalnom prostoru gdje su izuzev filmskih naslova gledatelji mogli uživati i u serijalu Sakupljač nastalom po djelima Zorana Živkovića. Cijeli događaj je zaključen velikom večerom za sve okupljene i feštom u prostorijama kazamata.

Nastojimo propagirati književnu vrijednost žanru SF-a i trudimo se mlade ljude uvesti u žanr i razbiti predrasude koje ponekad postoje kao da se radi o malo kičastom žanru. U društvu se uglavnom okupljaju mladi ljudi, koji stvaraju, pišu i mi se trudimo poticati ih u tome, zaključio je urednik zbirke priča Marsonic, Leon Maglić, a organizatori su na kraju potvrdili kako sljedeće godine planiraju za dodatnu razinu podići cijeli događaj.

Na ovo gotovo da se nema što dodati. Marsonikon je pronašao svoj štih i vjerujemo da će od male, intimne konvenicije narasti u ozbiljnije regionalno okupljanje ljubitelja znastvene-fantastike bez da izgubi svoj poseban štih. Držimo ekipi iz Slavonskog Broda palčeve da izdrže i prebrode uobičajene dječje bolesti u organizaciji, da ne odustanu, a svima ostalima da isplaniraju odlazak u Slavoniju 7. lipnja 2014. na još bolji 3. Marsonikon. Vjerujte mi, nećete požaliti.

Check Also

Marsonikon 2022: postapokalipsa

Jedanaesta po redu konvencija Marsonikon održat će se tradicionalno u brodskoj tvrđavi, u subotu 11. …

Olympos 2022. je pred vratima!

Ovu subotu i nedjelju, 04. i 05. lipnja održava se konvenciju društvenih igara Olympos koja …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics