Drugi Marsonikon je bio prava fešta znanstvene-fantastike i dobrog druženja

Vrijeme nam nije išlo na ruku u subotu 1. lipnja, ali s dolaskom u slavonskobrodsku tvrđu podno tmastih oblaka, istog su trena sve naše tmurne misli raspršili dobri domaćini. Zavukli smo se u utrobu zidina starih gotovo tri stotine godina i 2. Marsonikon za nas nije mogao bolje početi. Dočekali su nas masivni drveni šank, teški stolovi puni svakojakog ića i pića i odlično društvo. Razgovaralo se o SF-u, uživalo u kvizu i predavanjima, slušalo legende Damira Mikuličića i Zorana Živkovića na sveopće oduševljenje svih koji su pohodili Marsonikon. Evo izvještaj iz pera Marsonikovaca:

Druga brodska SF konvencija s regionalnim štihom ispunila je sva očekivanja, pa je više stotina gostiju bilo zadovoljno viđenim. Organizatori AD Gea x, SF skupina Orion i ZTK su se potrudili oko ugođaja i domaćinstva što je potvrdilo slavonsku specifičnost ovakvih događanja.

Glavni gosti Zoran Živković, legenda SF žanra iz bivše države i njegov jako dobar prijatelj koji i sam predstavlja vrh domaćeg SF-a, Damir Mikuličić, odličnim izlaganjem situacije u žanru tijekom sedamdesetih godina, iskustvima s pokretanjem kultnog Siriusa, te usporedbama s današnjim vremenom oduševili su brojne gledatelje koji u dvosatnom predavanju nisu napuštali prostoriju.

Događaj je otvoren u 11 sati uz riječi gradonačelnika Mirka Duspare, a kao glavne promocije predstavljeni su novo izdanje zbirke kratkih SF priča Marsonic 3, te almanah Titan 1. Od predavanja se pak moglo uživati u Filmskim nastavcima u SF-u filmskog eksperta Hrvoja Gaže, Zvijezde i njihovi svjetovi profesorice Marine Gojković, Psihologija svemirskih letova poznatog psihijatra Jugoslava Gojkovića, O Drakeovoj jednadžbi i mogućnostima života u svemiru predsjednika AD Gea X i astronoma Petra Bašića, Priče G. R. R. Martina profesora Leona Maglića i Montauk i Philadelphia – Put u nove svjetove o putovanju kroz vrijeme Ratka Martinovića.

Lijepe rustikalne prostorije Tvrđave Brod uspješno su se borile protiv lošeg vremena, pa su štandovi i ugostiteljski prostor pronašli svoju publiku. Panonnia Minor predstavila je svoje Warhammer eksponate, Algoritam, Zagrebačka naklada, Izvori i Hangar 7 (Sirius B i Titan) svoja izdanja, a svatko je mogao donirati i za autorske radove SF skupine Orion. Izložba Drugi svjetovi predstavljena je u predavaonici, a poseban cjelodnevni program viđen je i u multimedijalnom prostoru gdje su izuzev filmskih naslova gledatelji mogli uživati i u serijalu Sakupljač nastalom po djelima Zorana Živkovića. Cijeli događaj je zaključen velikom večerom za sve okupljene i feštom u prostorijama kazamata.

Nastojimo propagirati književnu vrijednost žanru SF-a i trudimo se mlade ljude uvesti u žanr i razbiti predrasude koje ponekad postoje kao da se radi o malo kičastom žanru. U društvu se uglavnom okupljaju mladi ljudi, koji stvaraju, pišu i mi se trudimo poticati ih u tome, zaključio je urednik zbirke priča Marsonic, Leon Maglić, a organizatori su na kraju potvrdili kako sljedeće godine planiraju za dodatnu razinu podići cijeli događaj.

Na ovo gotovo da se nema što dodati. Marsonikon je pronašao svoj štih i vjerujemo da će od male, intimne konvenicije narasti u ozbiljnije regionalno okupljanje ljubitelja znastvene-fantastike bez da izgubi svoj poseban štih. Držimo ekipi iz Slavonskog Broda palčeve da izdrže i prebrode uobičajene dječje bolesti u organizaciji, da ne odustanu, a svima ostalima da isplaniraju odlazak u Slavoniju 7. lipnja 2014. na još bolji 3. Marsonikon. Vjerujte mi, nećete požaliti.

Check Also

Prikupljanje sredstava za konceptualni metal album inspiriran fantasy romanom Kraljevstvo nade!

Kraljevstvo nade je humoristični roman mača i magije autora Erica Johanssona, koji je objavljen ove …

Žanrovski film & TV pub quiz

Ponukane nedostatkom tematskih kvizova, a posebice onih vezanih uz žanrovske filmove i serije, prijateljice i …

Web Statistics