Domaća sf web serija “Jugoistočno od razuma” ide dalje

11022014_JiOR_IzjaveNakon_postDomaća sf web serija Jugoistočno od razuma, autora Ratimira Rakuljića iznimno je ostvarenje za naše podneblje. Svjesni smo činjenice da se jako rijetko domaći (profesionalni) filmaši i autori serija bave sf žanrom, pa svaki ozbiljniji pokušaj filmskih/video entuzijasta i zaljubljenika doživljavamo kao veliki korak naprijed. Nastala kao ljubav prema znanstvenoj fantastici i sedmoj umjetnosti, serija Jugoistočno od razuma će upravo zbog toga doživjeti i sljedeću sezonu. Ekipu iz Nulte gravitacije koja stoji iza serije svojim ‘trudom i znojem’ stoga treba podržati, pa ako do sada niste seriju pogledali, ovdje su svih sedam epizoda prve sezone. Pogledajte i javite ekipi svoje dojmove jer upravo aktivna publika daje najviše energije ovakvim projektima. U očekivanju nastavka serije, zatražili smo od autora i njegove ekipe njihove dojmove i evo što su nam rekli:

Ratimir Rakuljić, autor serije:
“Prva sezona JiOR-a je dovršena i jedna etapa Andreine avanture je iza nas. Otvorena pitanja čekaju odgovore u budućim sezonama, dok mnoštvo suptilnih tragova postavljenih kroz prvu sezonu nudi neke dobre smjernice onima koji su voljni razvijati vlastite teorije. Dapače, odgovor na barem jedno veliko otvoreno pitanje može se gotovo u potpunosti iščitati iz tih sitnih tragova, ali ne baš lako.”

“Kao autor, svjestan sam kompromisa koji su morali biti učinjeni kako bi se realizirala ova sezona JiOR-a, ali sam i vrlo ponosan na rezultat. Projekt je realiziran bez ikakve financijske potpore i u potpunosti je plod entuzijazma, dobre volje i mnogo, mnogo sati rada od strane svih uključenih.”

“Reakcije na seriju su fantastične! Publika je vrlo entuzijastična i otvorena, upravo onakva kakvu projekt traži. Od premijernog puštanja prve epizode gotovo svakodnevno nam stižu e-mailovi podrške i na tome se zahvaljujemo dragoj publici.”

“Velika priča za tri sezone JiOR-a postavljena je još prije no što je pala prva klapa na snimanju pilotke (sad već davne 2009. godine). Iako je serija prvotno bila zamišljena kao televizijski projekt, internet se u ovim prilikama pokazao zahvalnijim medijem jer nudi nešto neprocjenjivo – kreativnu slobodu. Ta kreativna sloboda dolazi uz cijenu, a to je nedostatak budžeta.”

“Prije nego se upustimo u daljnje planiranje druge sezone moramo dobro razmisliti o produkcijskim aspektima. Budućnost JiOR-a je zasad neizvjesna, ali kao autor osjećam moralnu obavezu prema publici za dovršavanjem priče. Dakle, svakako ću pronaći način.”

“Ono što mogu reći jest da je daljnja priča potencijalno vrlo uzbudljiva, kako za publiku, tako i za mene kao autora. Iako će i dalje bit prisutna doza humora, slojevita SF priča dolazi u prvi plan i sazrijeva do kraja serije.”

Doris Teur, glavna glumica:
Rad na JiOR-u je od početka super! Kak’ smo mala ekipa, na snimanju je od početka vladala dobra atmosfera. Samo snimanje bilo je super organizirano, praktički bez praznog hoda. Sve skupa mi je fenomenalno iskustvo i nadam se da će bit druge sezone.

Monika Drahotuski, montažerka:
“Montaža JiOR-a suočila me s nekim neobičnim kreativnim izazovima, pogotovo za produkciju iz ovih krajeva. Naime, mnoštvo kadrova je zbog količine vizualnih efekata za vrijeme montaže bilo nedovršeno ili u potpunosti zamijenjeno grubim skicama. Takav vid montaže zahtjeva mnogo koncentracije i konstantnu upotrebu mašte. Riječ je o vrijednom i jedinstvenom profesionalnom iskustvu.”

Andrej Smoljan, dizajner zvuka:
“Što se zvuka tiče, kod nas se uobičajeno radi čišćenje dijaloga i postavljanje zvučnih atmosfera. S ovim projektom sam, uz te uobičajene zadatke, dobio priliku izrade zvučnih elemenata za leteće dronove, golemog robota, svemirske letjelice i slične stvari koje nikada ne bi očekivao u domaćem projektu. Tu je još i dodatni element kreativnosti koji proizlazi iz unaprjeđivanja zvuka kako dobivam kompletnije verzije računalno animiranih kadrova. Primjerice, prva verzija kadra na kojem radim može biti samo animirana skica, druga verzija nekakva malo dorađenija animacija, pa mi pred kraj stiže konačna verzija. Kako se razvija slika, tako ja dopunjujem zvuk. Sviđa mi se taj ritam rada i količina detalja koji zahtijevaju pažnju.”

Check Also

Netflixova serija The Witcher završava s 5. sezonom!

Pripremite se za velike vijesti s Kontinenta! Netflix je potvrdio da će njihova fantasy serija …

For All Mankind: Apple je obnovio seriju za 5. sezonu i najavio spin-off seriju

Apple TV Plus pametno je zaključio kako treba nastaviti dalje sa svojim hit SF serijalom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics