Izgubljeni dokumentarac The Empire Strikes Back je isplivao na površinu

Ako ste veliki fan Star Warsa najvjerojatnije ste već davno imali priliku pogledali The Making of Star Wars kao i From Star Wars to Jedi: The Making of a Saga. Možda se čak i danas niste odvojili od njihovih VHS-ova, ako ste ih nabavili kada su bili aktualni. No iz nekog razloga za razliku od gore spomenutih dokumentaraca, The Making of the Empire Strikes Back je na televiziji prikazan jednom 1981. godine, i nakon toga je pao u zaborav, te su se na internetu mogli pronaći samo neki njegovi dijelovi.

Riječ je o jednosatnom dokumentarcu kojem je u fokusu nastanak filma The Empire Strikes Back (Zvjezdani ratovi V: Carstvo uzvraća udarac), te sadrži brojne fantastične snimke iza scene. Dokumentarac također sadrži intervjue s Markom Hamillom, Carrie Fisher i Harrisonom Fordom. George Lucas je jedva prisutan, što je zapravo čisto okej, jer realno od njega smo tokom godina već čuli i više nego dovoljno. Umjesto toga ovdje smo dobili priliku čuti malo više o filmu od redatelja Irvina Kershnera i producenta Garyja Kurtza. Zanimljivo je slušati Kershnera kako objašnjava da film nije SF, nego da spada više u domenu bajke. S druge strane pomalo je smiješno pak slušati kako Hamill, Fisher i Ford pričaju o ljubavnom trokutu njihovih likova, jer još ne znaju da su Luke i Leia zapravo brat i sestra.

Dokumentarac je režirao Michel Parbot za kuću Sygma Television. Mi danas možemo uživati u kompletnoj verziji zahvaljujući Adywanu koji ga je postavio na YouTube, nakon što je uspio dobiti DVD kopiju i to od čovjeka koji je originalnu kopiju nabavio na aukciji. Nakon skoro 40 godina možete pogledati nešto što se činilo zagubljenim, stoga nemojte propustiti ovu priliku.

The Empire Strikes Back

Check Also

For All Mankind: Apple je obnovio seriju za 5. sezonu i najavio spin-off seriju

Apple TV Plus pametno je zaključio kako treba nastaviti dalje sa svojim hit SF serijalom …

Teaseri za otkačeni, animirani web SF serijal Mothership

Uskoro nas očekuje animirana, antologijska web SF serija kratkih filmova Mothership, čiji teasere možete pronaći …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics