Dobitnici nagrade Hugo 2019.

Worldcon, najvažnija SF konvencija u svijetu žanrovske književnosti ove se godine održala u Dublinu, u Irskoj pod nazivom An Irish Worldcon. U konvencijskom centru Dublina, dodijeljenje su najprestižnije žanrovske nagrade na svijetu – nagrade Hugo, i to u 18 kategorija.

No, svečana dodjela ne otvara se Hugom, već dvjema nagradama koje nisu Hugo. Prvu – nagradu John W. Campbell za najboljeg novog pisca – uručila je SF autorica Ada Palmer i to nakon podužeg, duhovitog uvoda u kojem se osvrnula na činjenicu da današnja djeca na neobične načine protestiraju protiv klimatskih promjena nadahnuta upravo žanrovskim distopijskim djelima.
 
Nagradu je osvojila Jeannette Ng koja je oduševila publiku eksplozivnim govorom, otvorivši tvrdnjom da je John W. Campbell, velikan zlatnog doba žanra, fašist, a završivši ga skretanjem pozornosti na goleme proteste koji se upravo događaju u Hong Kongu.  Po drugi puta ikad dodijeljena je Lodestar nagrada za najbolji YA roman, otišla je romanu Children of Blood and Bone, Tomi Adeyemi (Henry Holt / Macmillan Children’s Books.
 
Nakon toga, od nagrade za fanovskog umjetnika prema najboljem romanu, gradilo se iščekivanje večeri. Dvostanu ceremoniju vodili su američka strip crtačica Afua Richardson i irski pisac Michael Scott, autor vrlo uspješne Nicolas Fiamel serije romana. Kao predstavljači i govornici pomogli su im glavni organizator konvencije James Bacon, autorica Ada Palmer, astronautica Dr. Jeanettee Epps, urednik Steven H. Silver te administrator nagrade Hugo, Nicholas Whyte, i Irish Video Game Orchestra.
 
Filipinka Likhain (Mia Sereno) osvojila je Huga u kategoriji najbolji fanovski umjetnik i govor održala na dva jezika. Australka Foz Meadows dobitnica je u kategoriji najboljeg fanovskog pisca i u svom se govoru dotakla imigracijskih pitanja. Žene su osvojile i ostale fanovske kategorije: Our Opinions Are Correct je dobio za najbolji podcast a Lady Business za najbolji fanzine.
 
U kategoriji najboljeg semiprozinea Huga je osvojio online časopis Uncanny Magazine čije priče već nekoliko godina dobivaju Hugo nagrade, a koji će sada ostati upisan u povijest kao onaj koji je omogućio da svoj prvi Hugo osvoji gluhonijema osoba, Elsa Sjunneson-Henry, gostojuća kourednica posebnog broja časopisa Disabled People Destroy Science Fiction.
 
Amerikanac Charles Vess nosit će iz Irske dva Huga, jedan u kategoriji najboljeg profesionalnog umjetnika, a drugi kao ilustrator u kategoriji najbolje umjetničke knjige The Books of Earthsea: The Complete Illustrated Edition, Charles Vess, Ursula K. Le Guin (Saga Press / Gollancz) u koju je, kako je ispričao, uložio 5 godina života.
Najbolji urednik, kratka forma, je pokojni Gardner Dozois, kojem je ovo 16 urednički Hugo, a nabolja urednica, duga forma, je Navah Wolfe, koja je u žanr prešla iz dječje književnosti prije svega pet godina.
 
Najbolja dramska prezentacija, kratka forma otišla je epizodi  “Janet(s),” TV serija The Good Place, dok je za najbolju dramsku prezentaciju, duga forma, nagradu dobio scenarij animiranog filma Spider-Man: Into the Spider-Verse, koji su napisali Phil Lord i Rodney Rothman.

I kategorija stripa i najboljeg serijala otišla je u ženske ruke: Monstress, Volume 3: Haven, Marjorie Liu, Sana Takeda (Image Comics) za najbolju grafičku priču, te serijal Wayfarers, Becky Chambers (Hodder & Stoughton / Harper Voyager).

U književnim kategorijama pobjednici su:

A Witch’s Guide to Escape: A Practical Compendium of Portal Fantasies,” Alix E. Harrow (Apex Magazine, February 2018) za najbolju kratku priču.
“If at First You Don’t Succeed, Try, Try Again,”, Zen Cho (B&N Sci-Fi and Fantasy Blog, 29 November 2018) za najbolju priču.
Artificial Condition, Martha Wells (Tor.com publishing) za najbolju novelu.
The Calculating Stars, Mary Robinette Kowal (Tor) za najbolji roman.
 

U vrhuncu večeri, Amerikanka Mary Robinette Kowal, je svoju nagradu za prvi roman u seriji koja nosi naziv Lady Astronaut of Mars primila od prave, žive astronautice, Dr. Jeannette Epps. Robinette Kowal je u svom govoru ispričaka priču o Lilian Bland, prvoj irskoj pilotkinji koja je 1910. godina napravila i letila vlastitim avionom, te obećala da će pisati fikciju u kojoj će uvijek važna mjesta imati ljudi poput Lilian, koji su izbrisani iz povijesti.

Hugo 2019.

Check Also

Captain’s Log #3.5: Prijatelji i neprijatelji

Malo pomalo, Star Trek: Picard se pretvara u iznenađenje godine. I to veoma dobrodošlo iznenađenje. …

Captain’s Log #3.4: Nova nada u bezdanu

Četvrta epizoda Star Trek: Picarda nastavlja ohrabrujući trend povratka serijala klasičnom Treku. Dok USS Titan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics