Dnevnik pobunjenika #9: Trijumf i tragedija

Ponajbolji Star Wars serijal – Andor – samo što nije završio. Iako je do finala sezone ostala samo jedna epizoda, kreativni tim odlučio se da uspori tempo, te nam pružio jednu tihu, tmurnu epizodu. Revoluciju je zamijenila frustracija i nemoć, dok Imperija nastavlja nemilosrdan obračun s protivnicima. No iako je epizodu obilježila osobna tragedija za našeg heroja, Cassiana Andora, plamičak nade, ma koliko malen bio, i dalje nastavlja gorjeti. Unatoč ovom usporavanju, jedanaesta epizoda – Daughter of Ferrix – dala nam je neočekivani dašak humora, ali i spektakularnu scenu u svemiru koji je nesumnjivo oduševila obožavatelje Star Wars univerzuma.

Tihi odlazak

Ovotjednu epizodu obilježio je nagli i neočekivani odlazak Marve Andor, pomajke Cassiana, i jedne od liderica planeta Ferrix. Fiona Shaw utjelovila je snažnu i odlučnu ženu, koju dolazak Imperije nije pokolebao u njenim pokušajima otpora. Ovaj tihi, ali ujedno „glasni“ odlazak odlično je prikazan kroz tugu simpatičnog mucavog droida B2EMO, koji me svojim ponašanjem jako podsjeća na vjernog psa. Nadam se da će Andor, nakon gubitka pomajke, doći po B2EMO-a, budući da bi bila prava šteta da ostanemo bez jednog od najzanimljivijih i rekao bi najsimpatičnijih droida Star Wars univerzuma.

Andor

A Cassianov povratak je upravo ono što iščekuje Dedra Meero, koja je našem heroju pripremila zamku, istovremeno igrajući na kartu benevolentne Imperije koja podražava tradicionalne rituale, poput javnog pogreba. Ipak je Meero s razlogom časnica ISB-a. Nažalost, Meera ne pokazuje takvu „blagonaklonost“ prema nesretnoj Bix, koja je čini se, konačno slomljena mučenjem, i spremna na razgovor s Imperijalcima. Pitanje je što će biti sa Bix kada čuje za Marvinu smrt. A Meero nije jedina koja iščekuje Cassianov povratak. Tu je i pobunjenica Cinta, koja je proslijedila informaciju svojoj partnerici, i suborkinji Vel. A za pogreb je saznao i zealot Syril Karn, koji će se ne sumnjam, ubrzo pojaviti na Ferrixu. Sve u svemu, ovaj ni po čemu poseban planet, na putu je da postane jako interesantna lokacija.

Pakao i raj

Dok se na Ferrixu sprema „odbor za doček“ Cassianu Andoru, milijunima kilometara daleko, na Narkini 5, naš junak, zajedno s drugim bjeguncem Melshijem (Duncan Pow), našao se u neočekivanoj situaciji. Srećom za obojicu, simpatični par vanzemaljaca, koji ih je i uhvatio u mrežu (i to doslovno), dijeli njihovu mržnju prema Galaktičkoj imperiji. Jer osim što su zatvorske instalacije uništile živote svojim prinudnim „stanovnicima“, one su i onečistile ocean. I pogoršale živote domorodaca. Zato ne iznenađuje da su alieni oslobodili Andora i Melshija te im ponudili prijevoz na resort-planet Niamos. Nakon pakla Narkine 5, Cassian se vratio u svoj stari život, u turistički „raj.“ Čak su i njegovi creditsi ostali na istom mjestu.

Andor

Za razliku od Andora, Mon Mothma nije bila u zatvoru. No njen „raj“, visok status i moć, veoma su krhki. A tu je i problem s ilegalnim financiranjem Pobune, koji bi mogao Mothmin zlatni kavez pretvoriti u pravi pakao. Čini se da će do ugovorenog braka njene kćeri sa sinom bankara kriminalca ipak doći. Da ne spominjemo to da je, unatoč svim pokušajima njene majke da prekine s konzervativnom tradicijom Chandrille, njena kćer na putu da postane religiozni fundamentalist. „Andor“ doista radi nemoguće. U samo jednoj sezoni, nanizale su se teme koje je Disneyjev Star Wars većinom izbjegavao.

Nazovimo to ratom

Iz epizode u epizodu, Luthen Rael postaje sve fascinantniji lik. U prošloj epizodi, Luthen je svom ISB-ovom doušniku jasno i pomalo okrutno rekao da nema izlaza iz Pobune. Samo da nakon toga dođe u skrivenu bazu Sawa Gerrere, te hladnokrvno obavijesti ovog okorjelog pobunjenika informacijom o žrtvovanju cijele pobunjeničke grupe i njihovog lidera. Jer to je cijena koju treba platiti da se ISB drži podalje od pobunjeničkih operacija, te da se nastavi neometani pritok podataka, vitalan za Pobunu. Iako je Gerrera šokiran ovim saznanjem, naposljetku ipak pristaje, jer ovo je ipak rat.

Luthen se sad može vratiti na Coruscant. Ili ipak ne. Jer dok Luthen obavještava svoju asistenticu Kleyu o uspjehu misije, pojavljuje se imperijalna krstarica. Jedan od zaštitnih znakova „Andora“ je svođenje klasičnih Star Wars momenata na minimum. Upravo zbog toga je iznenadna pojava ovog masivnog broda tako upečatljiv trenutak. Kao i ono što je uslijedilo. Jer, unatoč tome što su Luthenovi lažni podaci validirani, kapetan, željan akcije i pokazivanja moći, naređuje ukrcavanje. Imperija je, kao što smo naučili, arogantna i nasilna organizacija. A to je upravo ono na što Luthen računa. U narednim sekundama, Luthenov mali i naočigled bezopasni brod onesposobljava generator tractor beama, te uništava nekoliko TIE fightera. Spektakularna je to scena, i užitak za gledati, što zbog vizualija, što zbog same radnje. Nakon što je prouzročio kaos, Luthenov brod skače u hipersvemir, dok bahati imperijalni kapetan ostaje zuriti kroz prozore mosta, pokušavajući shvatiti što se to upravo dogodilo.

Andor

Luthenov spektakularni bijeg dobrodošao je moment trijumfa u epizodi u kojoj se opresija Imperije osjeća u svakoj sceni. No taj osjećaj kratkog je trajanja. Ponovno na slobodi, jedna od prvih stvari koje Cassian radi je poziv na Ferrix, da svojoj pomajci javi da je dobro. Bolno je gledati izraz Andorova lica dok se bori sa saznanjem da Marve Andor, hrabre i ponosne žene, koja mu je spasila život i pružila novi početak, više nema. Zadnja prepreka da Cassian Andor postane pobunjenik, i objavi rat Imperiji, je nestala. A da scena bude još i snažnija, u pozadini gledamo zalazak sunca, koji me neodoljivo podsjeća na jedan drugi zalazak, na jednoj drugoj morskoj obali, u ne tako dalekoj budućnosti. Da, ovo je „Andor.“ I ne mogu dočekati ono što će nesumnjivo biti veliko i nezaboravno finale.

Check Also

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Dobitnici nagrade Hugo 2023.

Na 81. Svjetskoj konvenciji znanstvene fantastike (Worldcon), održanoj u Chengduu u Kini, 21. listopada proglašeni …

5 comments

  1. Ponajbolji Star Wars serijal stvarno

  2. Ponajbolja Star wars serija,….koju nitko ne gleda?

    • Pa sad, da nitko ne gleda to nije istina. No da je i tako, ne bi bilo prvi puta da imamo jako dobru stvar koju gleda manji broj gledatelja nego što bi se to očekivalo. Andorove brojke gledanosti sigurno ne bi bile razlog za negodovanje većini serija. Zadržao se među 10 najgledanijih originalnih serija za streaming prema Nielsenovom ratingsu, ali kada imate posla s franšizom Star Warsa, tu se uvijek očekuju iznimno velike brojke. Činjenica da Andor nije predvodnik je stoga donekle razočaravajuća za Disney. No to je sve.

      • Zapravo, više sam komentirao mogući opći gubitak interesa za Star Wars, poslije svega,… nego samu kvalitetu serije.

    • Tako to ide danas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics