Dnevnik pobunjenika #7: Krik pobune

Andor nije Star Wars kakav ste znali. I to je nešto što gledatelji otkrivaju iz epizode u epizodu. Svijet Andora je siv, grub, brutalan, a ovoga tjedna, otkrili smo, i stravičan. Jer u tenzijama nabijenoj sezoni, ovotjedna epizoda „Nobody’s Listening!“ je kao i što samo ime kaže, krik. Krik očajnika, ali i krik koji bi mogao izazvati pobunu.

Carstvo straha

Krik je dakle tema koja se provlači kroz devetu epizodu, dok čizma Imperije nemilosrdno gazi sve koji se usude suprotstaviti. Na Ferrixu, Dedra Meero, ambiciozna časnica ISB-a, evocira neke od najozoglašenijih tajnih služni iz naše stvarnosti, dok hladno objašnjava nesretnoj Bix, da joj mučenje zatvorenika ne predstavlja problem. Nego samo nepotreban zastoj u dobivanju tražene informacije. Ovo je odličan primjer banalnosti zla. Dedra nije patološki luđak. Ona je ništa više nego birokrat ustrajan u obavljanju posla, u svrhu održavanja sistema. A to je otkriti tko je krao imperijalnu tehnologiju i tko je tajanstveni kupac.

Andor

Na nesreću za Bix, Dedra u tu misiju uključuje doktora Gorsta (koji također evocira određene likove iz ne tako davne povijesti), i veoma jeziv način ispitivanja. Teško je zamisliti da bi itko ostao ravnodušan na krikove pokolja djece. To što uopće ne čujemo krikove, već samo vidimo izraz na licu Bix, dodatno pojačava osjećaj užasa i strave. Pogotovo jer je potrebno samo par sekundi prije nego što Bix popusti i ispusti krik. I razotkrije informacije, ili barem ono što zna svojim ispitivačima. Ali čak ni Dedra Meero, koliko ustrajna u svom poslu, ima određenu granicu koju ne želi preći. Za razliku od, Syrila Karna, zealota i stalkera, koji očajnički želi postat dio Dedrina tima. I usput uplašiti ISB-ovu časnicu. Rijetko tko može to napraviti. Biti će zanimljivo vidjeti kako će se nastaviti razvijati veza između ovo dvoje imperijalaca.

Tihi otpor

No nada uvijek postoji. Premda je u ovim trenucima doista minorna. To dobro shvaća Mon Mothma, čiji legalni pokušaji da se usprotivi novoj imperijalnoj direktivi u Senatu, očekivano propadaju. Simbolika je više nego očita, budući da negativne odluke senatora prati gašenje njihovih kapsula. U novom imperijalnom poretku nema mjesta za demokraciju. No, Mothma ne odustaje. Da ispuni svoj cilj, i pomogne pobuni, ova senatorka sa Chandrille spremna je žrtvovati svoj moralni integritet i sresti se s pripadnikom polusvijeta, kamatarom, Daavom Sculdunom.

Andor

Uz sve ovo, Mothma ima i problematičnu rođakinju. Prvo sam mislio da je Vel, bogatašica koja živi dvostruki život, rođakinja Luthena. Ali ne, Vel je rođakinja Mon Mothme! Fascinatno je promatrati transformaciju ove liderice pobune koja je jedva preživljavala na zabačenom Aldhaniju, u razmaženu djevojku koja vješto kontrira bahatom Mothminom mužu tijekom obiteljskog banketa. Nadam se da će Vel prihvatiti prijedlog Mon Mothme da nastavi igrati tu ulogu „razmažene djevojke.“ Moglo bi biti zabavno.

Nikad više od 12

Ono što nije nimalo zabavno je situacija u kojoj se nalazi Cassian Andor. Mjesecima poslije dolaska na planet-zatvor Narkinu 5, Andorov život postao je rutina. Rad, spavanje, rad, i sve to pod budnim okom Imperije. Koja nemilosrdno kažnjava svaki zastoj. Ali za razliku od ostalih zatvorenika koji su se pomirili sa sudbinom, brojeći dane do okončanja kazne, Andor nastavlja svoju malu, privatnu borbu s Imperijom, tražeći način da pobjegne iz ovog zatvora. Njegovi pokušaji da svog nadzornika-zatvorenika, Kina Loya, uključi u plan za bijeg ne nalaze ploda. Kino, kojem je ostalo samo 217 dana do puštanja na slobodu, ne želi napraviti ništa da pogorša svoju situaciju. Naprotiv, Kino odbija surađivati s Cassianom, čak i kad mu ovaj kaže da ih Imperij, u svojoj bahatosti i teroru, zapravo ne sluša.

Andor

A onda se stvari naglo počinju mijenjati. Prvo, neočekivan alarm za uzbunu i glasine da je cijela grupa zatvorenika nastradala. Napetost se dodatno povećava nakon što Ulaf, najstariji od zatvorenika umre, a zatvorski liječnik, razotkrije neugodnu istinu Cassianu. Nitko ne napušta zatvor. Odbrojavanje dana do izlaska samo je varka koja drži zatvorenike poslušnima. Konačno, Kino je spreman da surađuje. U jednoj od najnapetijih scena, ne samo ovog serijala, već i Star Wars kao takvog, Cassian još jednom pita svog kolegu-nadzornika, koliko čuvara je na svakom od razina? “Nikad više od 12”, odgovara Kino, znajući da su sve njegove nade propale, i da mu je Cassian Andor sada jedina šansa da vidi sunce.

Sprema se bijeg iz zatvora. A oni koji nisu slušali, uskoro će čuti krik, ali ne očaja, već krik pobune.

Check Also

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Dobitnici nagrade Hugo 2023.

Na 81. Svjetskoj konvenciji znanstvene fantastike (Worldcon), održanoj u Chengduu u Kini, 21. listopada proglašeni …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics