Dnevnik pobunjenika #5: Smiješak

Iz epizode u epizodu Andor se pokazuje ne samo kao najbolji Star Wars serijal, već i kao jedno od najboljih ostvarenja u dalekoj, dalekoj Galaksiji. Nakon prošlotjedne akcijom nabijene i izuzetno napete epizode, u kojoj smo se držali za rub stolice, ovaj tjedan vratio se nešto sporiji tempo. No to ne znači da je epizoda bila dosadna. Upravo suprotno. Rekao bi čak da je ovotjedna radnja bila jednako napeta, uz dodatnu mješavinu nelagode i jeze, možda i preblizu našoj realnosti, te ujedno i najbolja epizoda serijala do sad. A tek smo na polovici sezone. Zato…

Sjedni se i ne gledaj okolo…

Na početku sedme epizode – Announcement – čini se da, iako uspješan, napad pobunjenika na Aldhani nije previše toga promijenio. Barem ne za stanovnike Coruscanta, središta Galaktičke imperije. Tako je za Syrila Karna, osramoćenog bivšeg zamjenika inspektora, i dalje najveći problem suživot s njegovom majkom, kao i prilagodba novom poslu u kafkijanskom uredu. Još jednom, serijal „hits too close to home“, budući da iz razgovora Syrila sa svojim novim šefom možemo vidjeti imperijalni nepotizam na djelu, ili mogli bi reći, uhljebništvo. Slična situacija vrijedi i za one na poziciji moći. Za bogate senatore i mogule, napad na daleki Aldhani samo je vijest na televiziji, dok oni uživaju na glamuroznoj večeri, sklapajući unosne poslove.

Andor

No, naznake promjena su tu. To prva uviđa Mon Mothma, čiji bi se svijet sad mogao stubokom promjeniti. Nakon početnog šoka i ljutnje na agenta/antikvara Luthena, koji je čini se samoinicijativno organizirao Aldhani operaciju, i time pribavio financijska sredstva za pokret otpora, Mon Mothma odlučuje udvostručiti svoje napore da na legalni način osigura novac. Upravo zbog toga, senatorica se obratila svom starom prijatelju Tay Kolmi (Ben Miles), bankaru sa svojeg rodnog planeta Chandrille, jednom od rijetkih moćnika koji se ne slaže s politikom Imperije. Sastanak između dvoje uglednika nedvojbeno je najbolji trenutak epizode. Iako je Mon Mothma u sigurnosti svojeg doma, okružena kolegama i prijateljima, to je samo varka, fasada. Senatorica je stranac u svom vlastitom domu. Od svih ljudi, Kolma je jedini kojem Mon Mothma može vjerovati.

Pravi se da normalno razgovaramo i zapamti…

Nakon napada na Aldhani, Mon Mothma je saznala tešku istinu, koliko god pokušavali to zanemariti, svaka revolucija zahtjeva žrtve. A toga je postala svjesna i sama Imperija. Možda se na Coruscantu život nastavio kao da se ništa nije dogodilo. No, u konferencijskoj sali ISB-a, situacija je potpuno drugačija. To se može vidjeti iz prisutnosti nikog drugog nego šefa ISB-a, Wulffa Yularena (Malcolm Sinclair), koji upozorava sve prisutne na ozbiljnost situacije. Stanovnici Coruscanta nastaviti će njihov uobičajeni život. Ali za one nesretnike koji se nalaze na području „gdje se skrivaju teroristi“, život će se jako pogoršati. A čini se i da je vrijeme za uredske prepirke završilo, jer je Deedra Meero dobila ovlasti koje je toliko tražila. Vrijeme statusa quo je prošlo. Imperija je spremna pokazati zube.

Andor

No ni sami pobunjenici nisu bezgrešni. Luthen je možda prešao preko toga da je naš heroj, Cassian Andor odlučio otići nakon obavljenog posla. No njegovo mišljenje ne dijele svi. Pogotovo ne Luthenova „pomoćnica“ Kleya (Elizabeth Dulau), koja se u tajnosti nalazi sa Vel (u glamuroznijem izdanju), te joj hladnokrvno naređuje da eliminira Andora, budući da previše zna. Revolucija je zeznuta stvar. Biti će interesantno vidjeti što će se dogoditi nakon što se Vel i Andor opet sretnu.

Neprijatelji su svuda oko nas…

A to bi se moglo dogoditi možda i brže nego što smo očekivali. Nakon povratka na Ferix, naš junak, Cassian Andor saznao je da ga njegovi stari prijatelji i kolege krive za dolazak nove imperijalne i opresivne vlasti.  Njegova stara ljubav – Bix – ne dijeli to mišljenje, ali ni ona više ne želi vidjeti Cassiana. A da stvar bude gora, Andor je na svoje zaprepaštenje otkrio da je njegova pomajka Malva spremna priključiti se, i poginuti za cilj pobunjenika. Sukob koji Andor izbjegava cijeli život. Jer nakon što su stormtrooperi objesili njegovog poočima Clema koji im se usudio suprotstaviti, Cassian Andor odlučio je držati se pozadi, i izbjegavati konflikt s Imperijom.

Andor

Na njegovu nesreću, Imperija ne djeli takvu odluku. Galaktička imperija je sveprisutna, a nakon napada na Aldhani, i sve opresivnija. Naš heroj to otkriva na najgori mogući način. Tijekom boravka na resort planetu Niom, Cassiana – tj. Keef Girga – zaustavlja stormtrooper na patroli. Dok pokušava razjasniti situaciju, Cassian samo pogoršava svoj položaj, što dovodi i do „susreta“ s imperijalnim KX droidom. Ovo je bizaran trenutak budući da u „Rogue One“ saznajemo da je upravo K-2SO droid Cassianov nabolji prijatelj. A još je bizarnije da KX umalo uguši nesretnog Cassiana. Na samom kraju Cassian završava pred sudom, bez prilike za obranu. A da ironija bude još veća, ionako prevelika kazna od šest mjeseci zatvora, povećana je na šest godina! I to zbog nove uredbe donese nakon napada na Aldhani, čega Cassian uopće nije svjestan.

Čini se da je vrijeme bježanja za Cassiana Andora završilo. Jer koliko god se pravili slijepi, i pokušavali ignorirati banalnost zla, ono će prije ili kasnije doći i do nas. I zato…

Smiješak!

Check Also

The Last Voyage of the Demeter: putovanje prokletih

Grof Drakula i njegova braća vampiri klasična su literarna čudovišta 19. stoljeća koja su u …

Star Wars: Ahsoka – Nova nada?

Kad su Disney i Lucasfilm ohrabreni uspjehom „Mandaloriana“ najavili čitav niz Star Wars igranih serija, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics