Dnevnik pobunjenika #4: Blasteri s Navaronea

Na polovici sezone, postalo je očito da se Andor uhodao u svoj poseban tempo, gdje nakon dvije epizode koje prikazuju spori build up radnje, treća kulminira eksplozivnom akcijom. Upravo to je slučaj s ovotjednom epizodom The Eye u kojoj su se naši heroji konačno upustili u dugoočekivanu rizičnu operaciju. Također, saznali smo ono čega smo se i bojali: Nitko nije siguran. Što nije nimalo loše. Naprotiv. Šesta epizoda samo je potvrdila da je „Andor“ upravo ono što je Star Wars očajnički trebao. A uz odličnu karakternu dramu, dobili smo i WW2 film u dalekoj, dalekoj Galaksiji.

Neki obični ljudi

Od samog početka epizode, stalno očekujemo da će nešto poći po zlu. Dok pratimo naš mali tim heroja kako se priprema za napad na imperijalnu bazu, napetost se može rezati lightsaberom. Unatoč tome, početak je skoro pa rutinski. To možemo vidjeti kroz oči imperijalnog zapovjednika, kojemu je najveći problem kako dati što bolji dojam važnom gostu, te dobiti promociju koja će njemu i njegovoj obitelji omogućiti da napusti zabačeni Aldhani.

Andor

Još jednom, „Andor“ nam pruža rijetko viđenu perspektivu, u kojoj časnik Galaktičke imperije nije prikazan kao stereotipni zlikovac, već kao kompleksni lik sa svojim osobnim problemima. „Andor“ jednostavno briljira u prikazu svakodnevnice. Slično je i s običnim vojnicima, kojima je najveća želja vidjeti titularno „oko“, tu rijetku atrakciju koja će im ublažiti sivilo vojne službe na zabačenom planetu. Ili ako su imali nesreću da dobiju smjenu, da krate vrijeme igranjem karata. U „Andoru“ svi Imperijalci su likovi od krvi i mesa, a ne bezlične kreature. Ipak, scenaristi nas ne žele zavarati. Ovi „obični ljudi“ ipak služe Imperiji, koja je bez sumnje, opresor.

Pod imperijalnom čizmom

Ta opresija najbolje se vidi kroz odnos imperijalaca prema stanovnicima planeta Aldhani. Korak po korak, godinu po godinu, Imperij ograničava slobodu lokalaca na najprepredeniji način. Zloupotrebljavajući ponos Aldhanaca. Kao i njihovu vjeru, dopuštajući im da posjećuju sveto mjesto, te održavaju rituale, dok ih istovremeno lišavaju identiteta, i pripremaju za integraciju u kolonijalni sistem. Ovaj pakleni plan očit je našim herojima, pogotovo mladom idealistu Nemiku. No Nemikovi pokušaji da uvjeri Cassiana, tj. Clema, u pravednost nadolazeće misije, su bez uspjeha. Ovo su ipak počeci Pobune, gdje plemenitost i idealizam ustupaju mjesto sirovoj realnosti. A to je – novac. Točnije, jako puno novca.

Andor

Jer napad na bazu ima jedan cilj. A to je osigurati prijeko potrebna financijska sredstva za nastavak Pobune. A da do toga dođu, naši heroji spremni su na sve. Što možemo vidjeti nakon što plan krene u krivo (i to na samom početku) te padne i prva imperijalna žrtva, a zapovjednikova žena i sin postanu taoci pobunjenika. Ipak, postoji razlika između Imperije i Pobunjenika. Ako zapovjednik surađuje, njegova će obitelj preživjeti. Nemik je možda preveliki idealist, ali plemeniti plamičak je ipak tu. A mi smo spremni za dramu koja podsjeća na old school WW2 filmove.

Plamičak Pobune

Unatoč ovom neplaniranom problemu, ostatak plana odrađen je uspješno. Ali dok naši heroji krcaju brod dragocjenim kreditima, sve je jasnije da ovo neće dobro završiti. Nakon što dežurni časnik za vezu shvati da nešto nije u redu, te obavijesti obližnju imperijalnu zračnu bazu, sat počinje otkucavat dok se mi gledatelji držimo za rub stolice. Jer nesreća nikad ne dolazi sama. U jednom trenutku, čini se da će naši heroji uspjeti očuvati svoje lažne identitete. A onda imperijalni zapovjednik neplanirano umre od srčanog udara (odličan detalj), te se plan raspada kao kula od karata, dok napetost eskalira u kaos. U narednim minutama, dio tima je mrtav, idealist Nemik je teško ranjen (i to simbolički, prikliješten kapitalizmom tj. paletama novca), dok Andor očajnički pokušava pobjeći TIE fighterima. Sve to odvija se, pod svjetlima galaktičkog spektakla, stotina meteora koje izgaraju u atmosferi i stvaraju „oko“.

Andor

Ovaj kontrast boja još je jedan jak simbolički moment, jer bijeg pod koloritnim nebom, kontrast je sivilu koje je dominiralo prethodnim, i velikim dijelom ove epizode. Ili se to samo tako čini. Ako ste mislili da će bijeg rezultirati happy endom, pogriješili ste. Jer dok na još jednom zabačenom planetu, doktor pokušava spasiti Nemika (u čemu nažalost ne uspijeva), Skeen, onaj isti pobunjenik koji je razotkrio Andora kao plaćenika, predlaže Andoru da podijele plijen i pobjegnu. Gruba stvarnost još jednom izlazi u prvi plan, a da ovo nije tipični Star Wars postaje očito kad Andor upuca Skeena. Te nakon toga ušeta u šator, držeći Vel i doktora na nišanu, plati doktoru za njegov brod i ode sa svojom obećanom plaćom. Naš „heroj“ ipak ima svoju cijenu. Zasad. Jer znajući događaje iz filma Rogue One, očito je da će se Andor pridružiti Pobuni. Možda nakon što pročita Nemikov „Manifest“?

Jer iako je operacija rezultirala žrtvama, cilj je ispunjen. To shvaćaju i Mon Mothma, i Luthen, kao i ISB-ovi časnici koje čeka besana noć. Nemik je svoj idealizam platio životom, ali plamičak Pobune se upalio. I neće se ugasiti.

Check Also

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Dobitnici nagrade Hugo 2023.

Na 81. Svjetskoj konvenciji znanstvene fantastike (Worldcon), održanoj u Chengduu u Kini, 21. listopada proglašeni …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics