The Mandalorian, dnevnik galaktičkog lutalice #8: This Is the Way

Na samom početku, u premijernoj epizodi The Mandalorian dobili smo ideju da ćemo gledati dogovodštine vuka samotnjaka – svemirskog kauboja Manda. Ta je ideja već u finalu premijere dobila važnu modifikaciju, otkrivanjem i priključenjem iznimno simpatičnog, malenog mladunčeta Yiddlea (strogo čuvane informacije iz Disneyja), dok smo u narednim epizodama sreli i ostatak postave. Tako se bar činilo, jer na kraju same sezone, ponovno smo ostali sa samo dva glavna lika – vukom i mladunčetom. Ali kakva je to epizoda bila! Jer osma i ujedno finalna epizoda sezone The Redemption pokazala nam je sve – uvjerljivu dramu, odličnu akciju, neočekivanu tragediju, i dobar humor u malim dozama. Također, konačno smo dobili odgovor koje smo dugo čekali, ali i nova pitanja. „The Redemption“ nam je dala i novu percepciju na glavne junake, kao i potvrdila pretpostavku da je budućnost Star Warsa – bar zasad, na malim ekranima.

Pod opsadom

The Mandalorian

U finalu prethodne epizode, herojski trio upao je u zasjedu postavljenu od strane Moffa Gideona (Giancarlo Esposito). Stjerani pred zid, Mando, Cara i Greef Carga (koji je preživio ranjavanje), su dobili opasnog i ravnopravnog neprijatelja. Neprijatelja koji nije samo vješti ratnik, već je i vrsni strateg. Osim što je doveo trojac u bezizlaznu situaciju, Gideon je sad otkrio trojicu (ali i gledateljima) da ih pozna puno bolje nego što oni to misle. Tako smo konačno saznali identitet lica pod kacigom, misterioznog Manda, kojemu je pravo ime Din Djarin (iako ćemo ga mi i dalje zvati Mando). I ne samo to. Dok su Gideonovi stormtrooperi postavljali ubojitu E-Web blaster strojnicu, otkrili smo da Cara, iliti Carasynthia Dune potječe s planeta Alderaan (što objašnjava puno toga, a pogotovo mržnju prema imperiju), dok je Greef Carga prije svoje kriminalne karijere bio lokalni birokrat. Također, saznali smo da se Gideon i Mando poznaju od ranije, iz vremena imperijalne opsade Mandalorea, gdje je Gideon služio kao imperijalni obavještajac. Veliki broj informacija koje smo dobili u kratkoj, ali upečatljivoj sceni, obogatio je i naše saznanje o najboljim ratnicima u galaksiji. Jer Mandaloriani nisu nacija, ili posebna vrsta. Biti Mandalorian znači biti onaj koji održava specifični stil života – creed. A da otkriće bude kompletno, pobrinuo se i flashback u kojem vidimo i kako je mali Mando spašen upravo od Mandaloriana, tijekom napada Konfederacije na njegov matični planet. Osobne tragedije nakon koje su ovi ratnici primili malog siročića u svoje pleme – kao foundlinga.

The Mandalorian

Dok trio heroja kontemplira njihov idući korak, na drugoj strani planeta iz imperijalnog zarobljeništva, malog Yiddlea oslobađa ni manje ni više nego IG – 66. Naime, ispostavilo se da je Kuill ipak nastradao od Imperijalaca, dok je ovaj nekadašnji droid ubojica, a sada droid čuvar, krenuo u misiju povrata malenog stvorenja. a Yiddleom opet na sigurnom, IG – 66 kreće prema naselju da spasi ostatak tima. I to radi u velikom stilu, na jurilici, doslovno čisteći put od nesretnih imperijalaca. Ovo su neke od najdinamičnijih scena u epizodi, s akcijom koja doslovno pršti iz ekrana. A posebno zabavno je da je cijeli ubilački pohod izveden u prisutstvu Yiddlea, koji ne skriva oduševljenje masakrom, sa svojeg sigurnog mjesta na droidovim leđima.

Droidova diverzija donosi dobrodošli predah Mandu i družini, kao i priliku za protunapad. U Mandovim rukama E-Web postaje stroj za ubijanje, te ne treba dugo da se odnos snaga promjeni u korist naših heroja. No, kao što smo prije napomenuli, Moff Gideon je opasni protivnik, što se i vidi nakon što teško rani Manda. Natjerana na povlačenje u kantinu, hrabra družina (sad s dodatkom IG – 66 i Yiddlea) prisiljena je tražiti drugi izlaz. Tu je i nova prijetnja, u liku flame troopera koji unutrašnjost kantine doslovno pretvara u pakao. Srećom, Yiddle još jednom pokazuje svoju moć, te koristi Silu da reflektira vatru, čime eliminira imperijalca. Ova posebno impresivna scena je vjerojatno najherojskiji čin malenog zelenog stvorenja do sada, ali i upozorenje da je Yiddleov kapacitet korištenja Sile ograničen. A ograničeno je i djelovanje Manda, koji zbog prijašnjeg ranjavanja nije u mogućnosti pridružiti se ostatku družine u bijegu kroz kanalizaciju. Ironijom sudbine, nekadašnji droid ubojica, sada je jedina nada Mandu. Mando se protivi skidanju kacige, govoreći da nijedno živo biće nije vidjelo njegovo lice, na što IG – 66 doskače činjenicom da on nije živ. I tako, na samom kraju sezone konačno vidimo lice Pedra Pascala. Ovo je kratka scena, te je razotkrivanje izvedeno puno suptilnije nego što smo očekivali. Istovremeno, ovo je i snažna scena, koja možda po prvi put prikazuje Manda kao ranjivog lika, lika od krvi i mesa, s licem prekrivenim krvlju i znojem. Mando je poslije svega, čovjek.

The Mandalorian

Mandalorian

Nakon što droid primjeni omiljeni lijek Star Wars univerzuma, bacta gel, Mando se pridružuje ostatku tima u bijegu kroz tunele pod naseljem. Pažljivi gledatelji prepoznati će ove tunele iz ranijih epizoda, kao mjesto okupljanja klana Mandaloriana. Onih istih koji su Mandu i Yiddleu omogućili bijeg s Navarra. Ovoga puta, tuneli su zlokobno prazni, te je očito da se dogodilo nešto loše. A nakon što družina sretne enigmatičnu Oružarku, otkrivamo i razlog. Nakon preuzimanje kontrole nad naseljem, Imperijalci su istjerali i eliminirali većinu klana, upravo kao osvetu za pomaganje Mandu. Susret malog Yiddlea i Oružarke daje našim herojima i prvi uvid u prirodu zelenog stvorenja. Jer dok družina kao i većina stanovnika galaktičke periferije ne razumije i ne prepoznaje Silu, Oružarka spominje Jedije – i to kao misteriozni pradavni red nositelja Sile. Još važnije, Oružarka navodi Jedije kao neprijatelje Mandaloriana, ali oslobađa Yiddlea od ikakve krivnje. U pravoj maniri videoigre, Mando dobiva posljednja dva elementa svog oklopa – pečat klana, ali i možda najvažnije, „rising phoenix“, iliti jetpack. Mando, iliti Din Djarin, sada je pravi Mandalorian.

The Mandalorian

Ali on više nije vuk samotnjak. Jer, kako Oružarka navodi, njegov novi klan – Mudhorn klan, klan je dvojice. Yiddle službeno postaje njegov foundling. Ova kratka, ali izuzetno važna scena mijenja prirodu serijala. Eponimni Mandalorian nije više Mando, već Yiddle. Radnja naredne sezone (a možda i ostatka serijala) pratiti će dvojicu likova u potrazi za matičnim planetom malenog zelenog stvorenja. A do tog trenutka, Mando će trebati naučiti Yiddlea sve što zna, kako biti Mandalorian.

Ova važna scena ne traje dugo, budući da su Imperijalci pronašli tajno skrovište družine. Mando, Cara, Greef , IG-66, te Mandalorian u nastajanju, mali Yiddle, sada su prisiljeni ponovno bježati i to u tunele lave, koji bi ih trebali odvesti prema Razor Crestu. U sceni koja evocira put u Had (iliti van njega), družina aktivira bizarnog hibrida R2 astromech droida i mitološkog skelara Harona koji ih u još bizarnijem plovilu polako vodi prema sigurnosti. No ovo je samo privid, jer Mando ubrzo otkriva da ih na kraju tunela čeka imperijalna zasjeda. Čini se da je put za družinu završen, dok se IG – 66 ne odlučuje na hrabri pothvat. U subverziji ubilačke prirode, ehm, droida ubojice, IG – 66 odlučuje aktivirati samoubilački mehanizam, eliminirati zasjedu, te spasiti družinu, uključujući Yiddlea – što je i bila nova direktiva nakon reprogramiranja. Ova scena odlično pokazuje ne samo kemiju između droida i Manda, već i privodi subverziju kraju. Lik kojega je Mando toliko mrzio zbog tragedije iz djetinjstva, sada je lik kojeg Mando preklinje da se ne žrtvuje, i ultimativno, lik kojem Mando i ostatak družine duguju svoje živote.

The Mandalorian

Početak jedne nove avanture

Droidova žrtva je bila uspješna, te su Mando i družina, čini se slobodni. Čini se, jer ne smijemo zaboraviti Moffa Gideona. Upravo je on taj koji sada iz svog modificiranog TIE fightera prijeti družini. Joše jednom možemo vidjeti genijalnu subverziju, jer je TIE fighter, koji je u filmovima i animiranim serijalima prikazan kao krhka letjelica, sada ubojiti stroj. Gideon tako ima kompletnu kontrolu nad situacijom dok su pokušaji Manda i družine da se obrane neuspješni. Scenarist Jon Favreau i režiser epizode Taika Waititi tako su vješto rekonstituirali jedan od najpoznatijih elemenata Star Wars univerzuma, i dali nam dobrodošlu perspektivu. Srećom Mando je nedavno dobio jetpack koji sada koristi, i to u najboljoj akcijskoj sceni sezone. Sceni koja pokazuje da bar nakratko, i na malim ekranima možemo dobiti ugođaj blockbustera. Ovo je dinamična i napeta scena, koja naposljetku završava rušenjem i eksplozijom letjelice glavnog antagonista. Konačno sigurni, družina se ovdje oprašta. Cara i Carga ostaju na Navarru. Carga će obnoviti ceh lovaca na glave. Ceh u koji je sada Mando i više nego dobrodošao. No, ovo je sad priča o klanu dvojice – klanu Mudhorn koji u pravom Star Wars stilu, kreće u jednu novu avanturu. Vuk i mladunče, na putu su da otkriju mladunčetovu tajnu. Mladunče koje je sada Mandalorian.

The Mandalorian

I da je ovo bio kraj, bili bi i više nego zadovoljni. Ali tvorci serijala odlučili su nadmašiti sami sebe. Jer Gideon nije nastradao. Upravo suprotno, u završnoj sceni sezone, Gideon se izbavio iz uništenog TIE fightera uz pomoć – duboki uzdah DARKSABERA! Ako ste vrisnuli vidjevši ovu kratku, ali izuzetno važnu scenu, razumijem vas. Jer ovo bi moglo promjeniti sve. Već smo znali da je Gideon bio involviran u tragičnu čistku na Mandaloreu, ali sada smo otkrili i razmjere njegove involviranosti. Za one koji ne znaju, ili su zaboravili, darksaber je lightsaber prvog Mandaloriana koji se pridružio Jedi Redu: Tarre Viszla. To je jedinstveno, i prastaro oružje, koje su Jediji preuzeli nakon što su Mandaloriani postali neprijatelji. To je oružje koje je postalo simbol snage i ponosa Mandaloriana, oružje koje je Pre Viszla za Klonskih ratova iskoristio da započne pobunu protiv Satine Kryze, koje je Darth Maul kasnije ukrao, te koji je Sabine Wren koristila da ujedini Mandalorianske klanove protiv Imperije. Posljednji put vidjeli smo ga u rukama Bo-Katan Kryze, liderice Mandalorea. Darksaber u rukama Moffa Gideona, otvara nove mogućnosti u novoj sezoni, te priliku za pojavu same Bo-Katan (ako je i dalje živa), ali i jednog fanovima omiljenog Jedi ratnika – koja je također bila involvirana u događaje na Mandaloreu. Vjerojatno ćemo više saznati u nadolazećoj finalnoj epizodi animiranog serijala „Clone Wars“, ali i u drugoj sezoni „The Mandalore“, koja nas očekuje puno ranije nego što bi pomislili.

The Mandalorian

Jer Jon Favreau nas je razveselio s informacijom da druga sezona dolazi već na jesen 2020.!

A do tada pogledajte cijelu sezonu barem još jednom, i isperite gorki okus nakon debakla zvanog „The Rise of Skywalker“. Jer čini se da je Disney konačno shvatio da nostalgija možda i nije najbolji način da se nastavi epska priča zvana Star Wars. A sudeći po prvoj sezoni „The Mandalorian“, ovo je Nova Nada koju smo čekali.

This is the Way

Dodatne opservacije:

 • Epizoda započinje cold openom koja je Star Wars skeč komedija. Dva Scout Troopera koji su oteli malog Yiddlea prvo su nas nasmijala svojom nesposobnošću da pogode metu (što je ujedno i ne tako suptilni meta vic za fanove), a onda jako naljutila njihovim lošim postupanjem prema simpatičnom stvorenju. Gledati ih kako udaraju Yiddlea bilo je jednako bolno za gledatelje kao i za samo mladunče. Srećom, ubrzo su dobili što su i zaslužili.
 • Moff Gideon bio je ISB operativac za vrijeme Velike čistke Mandalorea. ISB iliti Imperial Security Bureau tajna je obavještajna služba Galaktičke Imperije, koja ima dvije uloge: tajna policija i elitni odred ubojica. Ovakav ogromni autoritet i resursi na raspolaganju omogućili su Gideonu da i dobije informaciju o lokaciji darksabera.
 • Pažljivi fanovi prepoznat će oznaku Mandaloriana koji je spasio malog Manda od droida Konfederacije, kao pripadnika klana Viszla.
 • Sudeći po brutalnoj sceni borbe između Oružnice i nesretnih stormtroopera vrlo je moguće da ćemo ovaj enigmatični lik vidjeti opet.
 • Jetpack je znatno ojačao borbene i taktičke mogućnosti Manda. No, „rising phoenix“ kompleksan je alat, te će trebati proći neko vrijeme da Mando postane stručnjak. Jer u sceni potjere za TIE fighterom Moffa Gideona, očito je da Mando treba vježbati.
 • Nadamo se da ćemo iduće sezoni vidjeti Ahsoku Tano – Jedi ratnicu u egzilu.

Check Also

Pozdravi s čudnih novih svjetova #2.10: Na rubu

I naposljetku to se dogodilo. Prigodno s eksperimentalnom tematikom, druga sezona serije Star Trek: Strange …

Good Omens, druga sezona: dobre vibracije ne čine seriju dobrom

Otrgnimo ovaj flaster brzo, jer će tako manje boljeti: druga sezona Amazonove i BBC-jeve serije …

3 comments

 1. Isto izhajpana serija. Šuplja.

  Ko da je ovo trebao biti film o Bounty Hunteru i ono odustao od njega i pretvorili tj razvukli ga u mali serijal.

  Najveća zamjerka je format epizod, pola sata? Halo ljudi kaj iduće će vam biti super kada vam uvaljaju epizode od 15 minuta? Mehhh

 2. Tihomir Tikulin

  Mandolorijanac ima odlične produkcijske kvalitete, fotografiju, uglavnom solidnu režiju, izvrsnu glazbu, dobre glumce, specijalne efekte (za taj budžet bi bila sramota da nema), … Priče su truba, scenariji na razini bedastih crtića Filmation produkcije Masters of the Univers i sl. Bolje od kino epizoda 1 do 3 jer su epizode pristojno izrežirane. Ništa bolje ni lošije od glupavih nastavaka 7 do 9. Jednako debilne proizvoljnosti u pričama. Nikakve logike ni unutar vlastitih jednostavnih pravila. Zašto se nešto u radnji dešava? Zato! Bez zdravog razuma, pomalo dosadnjikave i predvidljive šuplje-prazne šarene pustolovine u galaksiji davnoj i dalekoj. Samo je epizoda 6 (The Prisoner) išla u pravom smijeru, ali se u nastavku serija vratila na kolosjek bedastoća. Zar je to put kojim se nastavlja besramno cijeđenje već odavno mrtve ‘kobile’ (R.i.P. 1983.). Očigledno, This is the Way!

  • Ovo mi se čini prestrogo. Ili sam se već toliko naviknuo na hollywodske gluparije, da su mi kriteriji potonuli..?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics