The Mandalorian, dnevnik galaktičkog lutalice #7: Posljednja borba

Nakon nekoliko sidequestova, koji su nam bolje predstavili titularnog Manda, ali i neke sporedne likove, kao i doradili worldbuilding konačno je došlo vrijeme za povratak na glavnu radnju. A to je misterij simpatičnog malog Yiddlea, kao i obračun Manda s Klijentom i ostacima Imperije. Upravo to se dogodilo ovog tjedna u epizodi The Reckoning, koja nas je vratila na mjesto zločina – planet Nevarro. Dinamična i napeta epizoda dovela je i do dugo očekivanog okupljanja, ali i neočekivane tragedije. A konačno smo susreli i glavnog antagonista sezone, koji se možda pojavio kasno, ali je odmah pokazao da je ovo protivnik kojeg se valja bojati. Iako poražena, Imperija nije prestala biti prijetnja.

Dream team

U prošloj epizodi, imali smo priliku vidjeti dio poruke koju je Greef Carga (Carl Weathers), poslao Mandu. I prevarili smo se (bar dijelom), jer je poruka umjesto prijetnje, bila poziv na zajedništvo. Naime, nakon neuspjeha organizacije lovaca na glave da dovedu Manda i Yiddlea (žive ili mrtve) pred Klijenta (Werner Herzog), Imperij, tj. ono što je od njega ostalo, preuzeo je kontrolu nad planetom Nevarro. Jednom neprijatelj, Mando je sada potencijalni saveznik za Cargu, budući da je jedini koji može osloboditi planet od stormtrooperske čizme. I ne samo to. Ako mu pomogne otjerati Imperijalce, Carga će vratiti Mandu status u organizaciji. Ova poruka je primamljiva, ali Mando ima razloga za sumnju. Poslije svega, upravo je Carga organizirao veliki lov na njega i mladunče, te je jedan od razloga da je Mando neprestano u bijegu. No, ovo je ujedno prilika da taj bijeg prestane, i da se obračuna s Klijentom jednom zauvijek, čime će pružiti toliko potrebnu sigurnost malenom Yiddleu. Nevoljko, Mando pristaje na ponudu.

The Mandalorian

No Mando nije naivac, te prije hiperskoka na Nevarro kreće u dugoočekivano okupljanje svojih saveznika, saveznika koje je upoznao tijekom prijašnjih sidequestova. Prva na redu je nekadašnja shocktrooperica Pobunjenika, a sada freelancer Cara Dune (Gina Carano). Iako ova veteranka isprva odbija njegovu ponudu, spomen Imperije kao glavnog protivnika, dovoljan je da se pridruži timu. Kemiju između Manda i Care, oboje iskusnih ratnika s problematičnom prošlosti, nastavljamo pratiti nakon povratka na Razor Crest. Problem je da ni jedan ni drugi nisu navikli na brigu o djeci, te nakon što mali Yiddle nakratko preuzme upravljanje brodom, i unese kaos, Mando se odlučuje na posjetu još jednom poznatom liku. To je mudri Ugnaught Kuiil (Nick Nolte), koji isprva nastavlja svoju mantru o neutralnosti, koja je kako otkrivamo reakcija na njegovu tragičnu prošlost. Naime, Kuiil je bio prisiljen služiti Galaktičkoj Imperiji kao prisilni radnik, praktički rob. No, nakon što shvati motiv misije – sigurnost malog Yiddlea – Kuiil pristaje. On nije jedini stari poznanik koji se pridružuje malenom timu na Razor Crestu. Na Mandov užas, Kuiil je popravio droida ubojicu IG-11 (Taika Waititi), koji je sada stručnjak (između ostalog) u posluživanju čaja. Čak i u ovoj novoj ulozi, droid i dalje predstavlja problem Mandu, no nakon Kuiilovog ultimatuma, pristaje da se droid također ukrca na brod, zajedno s par bluurga.

No, dok Razor Crest putuje prema Nevarru, događa se nešto neočekivano. Tijekom prijateljskog nadmetanja s Mandom, Cara zamalo nastrada kada mali Yiddle, ne shvaćajući prirodu nadmetanja koristi Silu da uguši nesretnu ratnicu. Ovo je neočekivano za malo stvorenje, jer iako je i ranije bilo očito da Yiddle koristi Silu instiktivno, i s velikim intenzitetom, korištenje ovako naprednih tehnika postavlja pitanje o njegovoj pravoj prirodi. Znači li to da ovo stvorenje naginje prema mračnoj strani Sile? A tu je i pitanje ne samo šoka okupljenih ovim postupkom, već i neprepoznavanjem što se stvarno dogodilo. I ranije smo spomenuli da stanovnici galaktičke periferije Silu poistovjećuju s legendama. A nakon nekoliko desetljeća vladavine Imperije, čini se da su čak i legende isčezle iz kolektivnog sjećanja.

Dvostruka igra

The Mandalorian

Na Nevarru, Razor Crest i njegovu posadu dočekuje Greef Carga s trojicom lovaca na glave. Očito je da Mando i Carga i dalje sumnjaju jedan u drugoga, a nakon iznenadnog noćnog napada zmajolikih stvorenja, postaje jasno da je Mando bio u pravu. Naime, tijekom napada, Carga je teško ozlijeđen, a od sigurne smrti ga u zadnji tren spašava upravo mali Yiddle, koristeći Silu, ovoga puta, da izliječi njegovu ranu. Nakon što se približe naselju, Carga neočekivano eliminira ostale lovce na glave te priznaju Mandu, da je igrao dvostruku igru. Prvotni plan bila je eliminacija Manda i izručenja Yiddlea klijentu, ali zbog nesebične pomoći malog stvorenja promijenio je mišljenje. S Cargom kao novim članom tima, Mando mijenja plan. Kuiil će se sa Yiddleom vratiti u sigurnost broda, dok će Mando, Cara i Carga posjetiti Klijenta s lebdećom kolijevkom kao mamcem. Nakon što savladaju njegove tjelohranitelje, i eliminiraju samog Klijenta, Carga će preuzeti kontrolu nad naseljem, dok će Mando biti u mogućnosti zadržati malog Yiddlea.

The Mandalorian

Problem je da Imperij, pa čak ni njegove ostatke nije lako zavarati. Iako Klijent nasjeda na mamac, ubrzo postaje jasno da je on samo posrednik koji izvršava naredbe puno opasnijeg neprijatelja. A taj lik je Moff Gideon (Giancarlo Esposito), koji ruši plan zavjerenika iznenadnim napadom ne samo stormtroopera, već i deathtroopera. Napadom u kojem stradavaju Carga, ali i Klijent. Okruženi i nadjačani, Mando i Cara mogu samo bespomoćno gledati dolazak Moffa Gideona u velikom stilu. A da stvar bude gora, Mandovo upozorenje Kuiilu presreli su scout trooperi koji kreću u potjeru. Nada i dalje postoji dok se god Kuiil može dočepati sigurnosti broda. Nažalost, u posljednjem trenu, Kuiil stradava, dok Yiddle završava u rukama Imperijalaca. Ako prije nije bilo jasno, sada je Mando (a i gledatelji) shvatio da se čak i ostatke Imperije ne smije podcijenjivati.

Neizvjesnost

The Reckoning je napeta i dinamična epizoda, koja je dovela naše junake pred zid. Ono što je trebala biti posljednja borba, pokazalo se kao uvod u novi i puno opasniji konflikt. Konflikt u kojem su Mando i sve malobrojnija ekipa završili nadjačani, a čak i mali Yiddle je sada u rukama neprijatelja. Neprijatelja koji je tek sada pokazao svoje pravo lice. Sa samo još jednom preostalom epizodom prije kraja sezone, postavlja se pitanje kamo nas sve ovo vodi. Hoće li Moff Gideon biti još jedan kratkotrajni antagonist, ili smo upravo upoznali Mandovu najveću noćnu moru? I što li će mali Yiddle sada napraviti, hoće li iskoristiti Silu da pobjegne od njegovih otmičara ili će čekati staroga vuka da ga izbavi? Odgovori na ova i druga pitanja očekuju nas u posljednjoj i finalnoj epizodi sezone, 27. prosinca. A do tada oprostimo se s hrabrim stoikom Kuiilom.

I have spoken.

Dodatne opservacije:

  • Posebno je zanimljiva Klijentova izjava o pozitivnim stranama imperijalne vlasti. Istina je da je Imperij opresivna i totalitarna država. Ali teško je zanemariti Klijentovo žaljenje o kaosu nastalim padom Imperije te vakuumom bezvlašća i nasilja koji je ostavila Nova Republika. S druge strane galaktička periferija uvijek je bila izvan dometa vlasti i Imperija, ali i Stare Republike. Dovoljno je prisjetiti se primjera Tatooinea, koji je u oba razdoblja bio pod kontrolom kriminalnog Hutt kartela.
  • Izdvojili bi flashback, koji kroz nekoliko vignetta, pokazuje kako Kuiil pokušava osposobiti IG-11, te ga učiniti korisnim radnikom. Deborah Chow, režiserka ove epizode, napravila je odličan posao, stavivši droida u ulogu djeteta, čime je dobila simpatičnu i emotivnu scenu odrastanja i učenja. Ovo je dobrodošla i inovativna perspektiva, ako uzmemo u obzir djetinjstvo Manda i njegovu mržnju prema droidima. Kuiilov govor o droidima kao neutralnim odrazom njihovih vlasnika također je interesantan i vrijedan razmatranja. Nažalost, sudeći po zadnjoj sceni, vrlo je moguće da Kuiil nije uspio promijeniti direktive droida ubojice.
  • Osim neprepoznavanja Sile, naši junaci (kao ni gledatelji) nisu u stanju ustanoviti kojoj vrsti Yiddle pripada.
  • Korištenje Sile za liječenje sada je dio kanona. Pokušaj Yiddlea da iskoristi ovaj aspekt Sile vidjeli smo ranije u sezoni, ali tada se nije dogodilo ništa. Sada je Yiddle uspio izliječiti smrtonosnu ozlijedu. Podsjetimo se, čak i Jedi Temple na Coruscantu je imao ambulante u kojima su se nosioci Sile liječili konvencionalnim metodama.
  • Iako Mando posjećuje Sorgan, nažalost nismo imali reunion s Omerom. Nadamo se da ćemo ovu misterioznu ženu vičnu oružju, ako ne ove sezone, sresti u narednoj.
  • Moff Gideon je neočekivano postao novi glavni antagonist. Postavlja se pitanje zašto ovom vojniku treba Yiddle? Je li moguće da i Moff Gideon radi za treću, važniju osobu?
  • Kontrast Klijentovih izubijanih i prljavih oklopa stormtroopera s čistobijelim Moffa Gideona, simbolično otkriva pravu snagu ostataka Imperije.
  • Dolazak, tj. slijetanje Moffa Gideona u modificiranom TIE Fighteru, jasan je prikaz moći ovog čovjeka. Ovome valja pridodati njegov oklop, kao i njegovo prisutstvo u prvim redovima, koje sugerira da je ovo ne samo lider, već i iskusni ratnik. Prisutnost deathtroopera među njegovim trupama, elitnih postrojbi Imperije (a sada njenih ostataka) koje smo ranije mogli vidjeti u pratnji visokorangiranih časnika („Rogue One i „Rebels“), sugerira da se i Moff Gideon nalazi visoko na hijerarhijskoj ljestvici.

Check Also

Fallout: prvoklasna zabava u Pustoši

Čini se da je lekcija za uspješnu adaptaciju videoigre usvojena. A to je, ne popravljati …

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics