The Mandalorian, dnevnik galaktičkog lutalice #6: Bijeg iz zatvora

The Mandalorian je tematski zamišljen kao hommage žanrovima koji su inspirirali Lucasa da stvori Star Wars – vesternu i samurajskim filmovima. Ovoga tjedna, tome su se pridružili elementi još dva žanra – heist i horor. The Prisoner je zasad najnapetija i akcijom najviše nabijena epizoda, koja je dala priliku da titularni heroj pokaže sve što zna i može. Mando se pridružio riskantnoj misiji, da zajedno s skupinom problematičnih i opasnih likova, izbavi visokorangiranog zatočenika iz dobro čuvanog zatvora. Rezultat je zabavna, originalna i napeta epizoda, u kojoj je Mando bio primoran donijeti neke teške odluke, koje su u pitanje dovele njegov etički kodeks, dok smo istovremeno gledali akrobacije simpatičnog Yiddlea. Iako je ovo bio još jedan sidequest, šesta epizoda nam je donijela odličnu zabavu, ali i obogatila kanon.

Ranovih pet

The Prisoner počinje dolaskom Razor Cresta na neimenovanu svemirsku stanicu. Mando je i dalje u bijegu te mu je potreban novac, što vodi u novi sidequest. Ovoga puta, umjesto mladog i neiskusnog questgivera, priliku za zaradu nudi stari i iskusni Ran (Mark Boone Jr.). Ran i Mando znaju se od ranije, te su surađivali na misijama upitnog karaktera. A da je Ran i dalje upleten u mutne radnje pokazuje i najnovija misija, izbavljanje visokorangiranog zatvorenika sa strogo čuvane lokacije. Da ovo neće biti jednostavan zadatak, pokazuje ne samo to da se zatvorenik nalazi na brodu Nove Republike, već i odabir Mandovih partnera.

The Mandalorian

„The Mandalorian“ nam je već kod najava sugerirao da ćemo konačno dobiti uvid u mračnije zakutke daleke, daleke Galaksije. To famozno kriminalno podzemlje kojeg su se bojali i Republika i Imperij. Serijal je dosad pokazao neke od tih aspekata, ali i dalje su to bili lite kriminalci – lovci na glave sa svojim kodeksom ili neiskusni plaćenici. Mandovi partneri prvi su okorjeli i nestabilni likovi koje smo vidjeli u serijalu – istinski pripadnici galaktičkog podzemlja. Tu je vođa grupe, nekadašnji imperijalni snajperist Mayfield (Bill Burr), ogromni Devaronian Burg (Clancy Brown), droid Q9-0 ili Zero (Richard Ayoade), i Twi’lek Xi’an (Natalia Tena). Upravo je Xi’an i najzanimljiviji lik družine. Ne zbog toga što je ona okorjeli psihopat koji ponašanjem jako podsjeća na Harley Quinn, već jer je s Mandom veže zajednička prošlost, koja seže dublje od prijateljstva.

The Mandalorian

Ne treba dugo da shvatimo da je Mando ovdje outsider, praktički neželjen. Ran ga je uvrstio u tim ne zbog njegovih borilačkih sposobnosti, već zbog njegovog broda. Naime, Razor Crest se ne nalazi u bazama podataka Imperije niti Nove Republike, te je tako idealan za neprimjetno slijetanje na zatvorski brod. Nelagodnu situaciju dodatno pogoršava odabir Zeroa za pilota, pogotovo ako se sjetimo Mandove mržnje prema droidima. Sve u svemu imamo „tim iz snova“. Napetost se nastavlja nakon polijetanja, nakon što Mandovi suputnici otkriju sklonište malog Yiddlea, kojeg vide kao ljubimca. Zanimljivo je da i dalje nijedna osoba u serijalu ne zna više o ovoj (i za gledatelje) misterioznoj vrsti. Mando je vidljivo nezadovoljan postupanjem njegovih „kolega“ prema svom mladunčetu, dok se napetost može rezati nožem. Srećom, u tom trenutku Razor Crest slijeće na brod zatvor, te tim kreće u akciju.

Nema časti među lopovima

Ne treba dugo da misija krene krivo. Nakon što droidi čuvari pruže neočekivani otpor, tim dolazi do kontrolne sobe. No umjesto droida, nailaze na čovjeka. Očito, njihove su informacije bile netočne. Da stvar bude gora, prestrašeni pilot u ruci drži uređaj za navođenje, kojim u pomoć može pozvati eskadrilu Nove Republike. Ova napeta situacija pruža još jednu priliku da vidimo razliku između Manda i njegovih „kolega“. Mando pod svaku cijenu želi izbjeći ljudske žrtve, a nije ni presretan mogućnosti da se mora boriti protiv pojačanja Nove Republike. Ostatak tima ne dijeli njegov moral, te pat poziciju prekida Xi’an koja bez upozorenja eliminira nesretnog pilota, no ne prije nego što je je poslan poziv za pomoć.

The Mandalorian

Sa satom koji otkucava, mijenja se i dinamika epizode, ali i odnos snaga. Jer misterozni zatvorenik je…drugi Twi’Lek, Qin (Ismael Cruz Cordova), brat Xi’an, ali i bivši suradnik našeg heroja, koji je kako se čini, u zatvoru završio upravo zbog Manda! I ovo je trenutak u kojem situacija konačno eskalira. Nadjačan, Mando završava u zatvoru, dok ostatak tima planira preuzeti njegov Razor Crest. Istovremeno, Zero otkriva da je malo zeleno stvorenje puno više od ljubimca, te kreće u lov po brodu, na vrijednu metu. Situacija se čini beznadna, ali Mando je, prisjetimo se, pripadnik najboljih ratnika u dalekoj, dalekoj Galaksiji, i ne treba puno da se uz „pomoć“ droida čuvara izbavi iz zatočeništva. Što nas vodi u najbolju scenu epizode, a vjerojatno i sezone.

Jer Mandov osvetnički obračun s onima koji su ga izdali unosi element horora u radnju. Donedavno bolničko bijele hodnike broda zatvora sada zlosutno obasjavaju crvena svjetla alarma, a nakon što se Mando domogne kontrolne sobe, cijeli brod tone u tamu. Istovremeno, ostatak tima ostaje bez komunikacije s Razor Crestom, što samo podiže paniku, dok ih Mando postepeno izolira, te jednog za drugim efektno eliminira. Ovo su izvrsne scene, ne samo zbog scenografije i vizualija, već i zbog prilike da vidimo Manda u akciji. Izdvojio bi zaista fenomenalnu scenu u kojoj se pomoćna svijetla pale i gase, dok se Mando neprimjetno približava svojoj lovini. Mando tako od brižnog oca postaje bezlični stroj za ubijanje. Istovremeno, nesvjesan promjene situacije, Zero se približava svojoj lovini, malom Yiddleu. Što nam daje još jedan odličan momenat, u kojemu droid konačno nalazi zeleno stvorenje, te se čini da je Yiddle završio svoju priču. Ovo je dramatičan trenutak, u kojemu je kontrast između malenog i nemoćnog Yiddlea, i droida ubojice očit. Yiddle čak diže svoju ručicu u pokušaju da se zaštiti, da upotrijebi silu, samo da vidimo droida kako pada pogođen blasterom. Mando je stigao u zadnji čas.

The Mandalorian

Slatka osveta

Prije nego što je spasio malog Yiddlea, Mando je odlučio poštediti Qina, budući da je u cijelu misiju krenuo upravo zbog novčane nagrade. Iz Ranove reakcije, vidljivo je da je manjak ostatka tima nešto što nije bilo neočekivano, što još jednom pokazuje da je ovo nemoralni kriminalac. A konačna potvrda dolazi nakon Mandovog odlaska iz hangara kad Ran svom suradniku naređuje da eliminira Razor Crest. No govorimo o Mandu, čovjeku koji ima mane, ali i čovjeku koji misli unaprijed. Jer dok se neprijateljski lovac sprema da poleti, Ran i Qin otkrivaju uređaj za navođenje u hangaru. Mando je pripremio iznenađenje svom nekadašnjem kolegi – eskadrilu X-wing fightera Nove Republike, čiji piloti s užitkom uništavaju svemirsku stanicu. S osmijehom (pretpostavljamo) pod kacigom, novcem u rukama, i malim Yiddleom kao kopilotom, Mando odlazi u novu avanturu. No ovo nije kraj. Jer iako se činilo da ih je eliminirao, posljednja scena pokazuje Mayfielda, Burga i Xi’an, iza rešetaka na brodu zatvoru.
Osveta je doista slatka.

„The Prisoner“ se nakon prošlotjednog nostalgia overloada, vratio u trend originalnosti i inovacije, aspektima koji čine „The Mandalorian“ posebnim iskustvom. Ne samo da smo dobili dobru priču na zanimljivoj lokaciji, već smo imali priliku sresti (bar nakratko) živopisne likove koji su rasvijetlili prošlost misterioznog junaka, kao i saznati malo više o settingu u kojem se radnja serijala održava. Imali smo priliku vidjeti više o glavnom junaku i njegovom kodeksu časti, kao i njegovim izvanrednim borilačkim sposobnostima. Scene borbe s robotima čuvarima, a kasnije i izdajnicima u timu, samo su potvrdile da Mando nije netko koga bi htjeli za neprijatelja. Također, vidjeli smo i više Yiddlea i njegovih simpatičnih akrobacija, što je uvijek plus. Najveći problem epizode je i dalje to da glavna radnja stoji na mjestu. Sidequest je bio zabavan, užitak za gledati, ali s još dvije preostale epizode ove sezone, vrijeme je da otkrijemo Klijentove motive, te pravu prirodu Yiddlea. A to bi se moglo dogoditi brže nego što očekujemo, budući da je zbog one malene stvarčice koja dolazi 18. prosinca, sljedeća epizoda na redu već ovu srijedu.

Dodatne opservacije:

  • Mayfield je nekadašnji imperijalni snajperist. No posebno je zabavan Mandov komentar o njegovoj upitnoj sposobnosti ciljanja, na što mu ovaj odgovara da nije bio stormtrooper. Ovo je aluzija na notorno loše ciljanje bijelih kaciga, što je i meta-vic među Star Wars fanovima.
  • Ako ne računamo stripove, ovo je prvi put u kanonu da vidimo plavu uniformu Nove Republike.
  • Nesretnog pilota broda zatvora glumi Matt Lanter, koji je posudio glas Anakinu Skywalkeru u animiranom serijalu „The Clone Wars“.
  • Pilote X-wing fightera igraju Dave Filoni, Deborah Chow i Rick Famuwiya, ujedno i režiseri serijala. Filoni je Trapper Wolf, Chow je Sash Ketter, dok je Famuwiya Jub Dodger.
  • Plan za slijetanje na brod zatvor je i prvi put da vidimo da se svemir tretira kao trodimenzionalni prostor, što je lijep detalj.
  • U prošlim osvrtima hvalili smo glumu Pedra Pascala, pogotovo zbog nemogućnosti da vidimo njegovo lice. Ovoga tjedna otkrili smo da smo bili prevareni. Pascal je i dalje dobar glumac, ali prema izjavi jedne od režisera Bryce Dallas Howard, za Vulture, Pascal nije jedini čovjek pod kacigom. Ni ne znajući, većinu vremena gledamo dvoje dublera. To su Brendan Wayne (unuk Johna Waynea – da tog Waynea) i Lateef Crowder. Ovo nije presedan za Star Wars. Pod kacigom Dartha Vadera u originalnoj trilogiji bio je David Prowse, dok je Jamers Earl Jones dao svoj ikonski glas.

Check Also

Captain’s Log #3.4: Nova nada u bezdanu

Četvrta epizoda Star Trek: Picarda nastavlja ohrabrujući trend povratka serijala klasičnom Treku. Dok USS Titan …

The Mandalorian #18: Nešto je trulo na Mandaloreu

I u drugoj epizodi treće sezone „The Mandaloriana“ i dalje muče problemi s tempom i radnjom. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics