The Mandalorian, dnevnik galaktičkog lutalice #3: Ronin

U prve tri epizode „The Mandalorian“ susreli smo nešto drugačiji, ali i dalje prepoznatljiv Star Wars svijet, galaktičku perferiju ispunjenu fascinantnim likovima, uključujući titularnog enigmatičnog lovca na glave. No, iako smo dobili neke odgovore, ili barem početak uvida u veću sliku, poput naznaka političke situacije nakon raspada Imperije (što je Disneyjeva trilogija kompletno zaobišla); motivacija iza odluka i postupaka glavnog lika ostala je nepoznata. Sve do ove epizode. Jer u još jednoj kratkoj, ali dobro zaokruženoj epizodi, konačno smo saznali da Mando ima svoj kodeks časti, koji uključuje riskiranje vlastitog života da spasi drugi – u ovome slučaju, maleno zeleno stvorenje, koje ćemo zasad zvati Yiddle. No za takvo otkriće trebalo je pričekati, što je pružilo priliku za psihološko preispitivanje Manda, prije nego što je stavio sve na kocku, i postupio ispravno. Ovo samo čini tu odluku još važnijom, te vuka i mladunče (a i nas gledatelje) vodi u potpuno novom i nepoznatom smjeru.

The Mandalorian

Grijesi prošlosti

Nakon što smo proteklih tjedana pratili Manda u njegovoj misiji da napusti pustinjski planet sa svojim štićenikom/metom – malenim i simpatičnim Yiddleom, u ovotjednoj epizodi, prikladno nazvanoj The Sin, naš je heroj konačno izvršio svoju dužnost i predao Yiddlea misterioznom Klijentu (Werner Herzog). Iako se u načelu Mando poveo profesionalno, i ispunio Ugovor kojim je bogato nagrađen, i scenarist Jon Favreau, kao i redateljica Deborah Chow, od samoga početka daju nam naslutiti da ovakav postupak nije u redu. Od trenutka u kojemu Mando, nježno miče svoje „mladunče“ od upravljačke konzole broda, pa do same primopredaje Klijentu, jasno je da je ovo loša odluka. Klijent ne skriva veselje, što stvar čini još i gorom, i očito je da njegove namjere prema stvorenju nisu plemenite. Ne pomaže ni iskreni strah i plač, malog bespomoćnog Yiddlea. Od heroja Mando je postao antiheroj: hladni lik, plaćenik kojemu je ugovor na prvom mjestu. Vratili su ga na početak serijala, i sredinu u kojoj smo ga upoznali.

The Mandalorian

No da je nešto ovaj put drugačije, daje naslutiti Mandov upit Klijentu, vezan za sudbinu Yiddlea. Očito je da Klijent nije spreman za ovakvu reakciju, ali to ne mijenja situaciju. Yiddle je i dalje u opasnosti, dok Mando, iako zabrinut, se vraća u The Forge zajedno s nagradom. Ovo nam daje priliku i za prvi veći osvrt na lore u serijalu – i to jednu od najzanimljivijih frakcija Star Wars univerzuma. Jer The Forge, kao što smo vidjeli u prvoj epizodi, nije samo mjesto gdje živi misteriozna Oružarka, već i manja skupina Mandovih sunarodnjaka. A njihova negativna reakcija na Mandovu suradnju s ostacima Imperije, unatoč nagradi (vitalno važnim beskarom), daje nam do znanja da Mandalorijani i dalje mrze Imperiju. Ne samo da je Palpatine neutralizirao Jedi Order, već je i eliminirao Mandalorijane u događaju znanom kao Great Purge. Tako Mandova odluka da preda Yiddlea više nije samo njegov osobni grijeh prema samom sebi, već i uvreda preživjelim sunarodnjacima, a beskar je krvava nagrada, koji je vidljivi podsjetnik na zločin Imperije. Mando je u ovom trenu ronin, pali samuraj koji nakon što je ostao bez gospodara (ili planeta), sada traži svoju svrhu postojanja, svoj poziv, svoj moral.

The Mandalorian

I iako cijelo vrijeme nosi kacigu (još jedan od lore momenata – Mandalorijani, bar ove frakcije, nikad ne skidaju kacigu), vidljivo je da je unutarnji konflikt jak. Pedro Pascal stvarno je obavio odličan posao obzirom na ograničenja te prenio osjećaje kroz suptilne pokrete i govor glavnog junaka. U razgovoru s Oružarkom koja jedina shvaća vrijednost njegova postupka (beskar je za cijelu zajednicu), Mando odbija tradicionalni znak za svoji novi oklop, budući da je Mudhorna savladao uz pomoć „neprijatelja“. Indentifikacija Yiddlea s „neprijateljem“ je zadnji pokušaj Manda da racionalizira svoj postupak i njegove posljedice. Da unutarnji konflikt unatoč ovakvim objašnjenjima ne prestaje vidi se i u kasnijem sastanku s vođom lovaca na glave, Greefom Cargom (Carl Weathers). Za razliku od Mandovih sunarodnjaka, Greef ne skriva oduševljenje uspješno izvršenim ugovorom, od kojega je između ostaloga profitirao i on sam. No tijekom cijelog sastanka, postaje očito da pali ronin i dalje ima svoj kodeks. Umjesto da grijeh zaboravi u zagrljaju prostitutki, alkoholu i drogama, on se odlučuje na novi ugovor. No, ne treba dugo da shvati da je pogrešku nužno ispraviti, i to je trenutak koji smo svi čekali.

Iskupljenje

Ono što slijedi je doslovna eksplozija. Odluka da spasi Yiddlea, vodi Manda protiv svega u što je vjerovao. I ne samo to, vodi ga u izravni sukob ne samo s ostacima Imperije, nego i puno opasnijim protivnikom. Ovo je snažni trenutak, i vrhunac epizode, koji nam daje priliku za dinamične i napete scene te obilje akcije. Upad u Klijentov kompleks Manda pretvara u ubojitu ninju, dok eliminira stormtroopera za stromtrooperom na putu prema svojem cilju. Bez previše problema Mando nalazi Yiddlea na bolničkom stolu, te s mladunčetom bježi iz kompleksa. I dok tijekom napada na kompleks nije bilo posebnog otpora, jer su stormtrooperi nakon pada Imperije još beskorisniji nego za njenog vrhunca, izlaskom iz kompleksa, za vuka i mladunče prava prijetnja tek počinje.

Jer dok hoda ulicama opustjelog naselja prema svom brodu, i Mando i gledatelji mogu primjetiti kako ostali lovci na glave dobivaju signal koji znači samo jednu stvar. Lovac na glave je sada i sam lovina! I ne treba dugo da se Mando i Yiddle nađu u središtu konflikta, stjerani u kut, okruženi nadmoćnim neprijateljima koje vodi nitko drugi nego sad već bivši šef, Greef Carga. Ova promjena strana za Manda je dodatni podsjetnik na okrutnu stranu dosadašnjeg posla, i iako kao sposoban ratnik ne olakšava posao svojim dosadašnjim kolegama, očito je da on sam ne može obraniti Yiddlea.

I kad se čini da je stvar izgubljena, stiže konjica. Ili možda bolje reći jato. Jer u sceni koja će oduševiti svakog fana i cosplayera ove ratničke frakcije, u pomoć svom opkoljenom sunarodnjaku stižu ostali Mandalorijani! Očekivano, dolazak pojačanja mijenja tijek sukoba, te nakon akcijskog spektakla koji uključuje blastere i jetpackove, Mando s Yiddleom konačno uspijeva doći do svog broda. Da Manda opasnost proganja na svakom koraku smo već naučili, tako da nas ne čudi da ga na Razor Crestu dočekuje upravo Greef Carga, koji i dalje ne odustaje od lova na bogatu nagradu. Srećom, Mando ima još jedan trik u rukavu i nakon što se riješi svog bivšeg šefa, a time i bivšeg života, on odlazi u nepoznato, zajedno s mladunčetom. Ronin je čini se konačno našao svoju svrhu, plemeniti poziv nakon života punog neplemenitih djela. A sudeći po završnom pozdravu kolege Mandalorijana, vratio je povjerenje svoje zajednice. Njegova savjest je sada čista.

The Mandalorian

This is the way

Dodatne opservacije

  • Nakon što smo saznali da je oružje religija za Mandaloriane, te da barem jedna frakcija nikad ne skida kacigu, sada imamo i moto – kodeks časti ovih ronina: “This is the way.”
  • Dio beskara Mando je iskoristio za obnovu svog oklopa. Moguće je da ćemo do kraja sezone vidjeti potpuno novi oklop. Mando je rekao da želi jetpack. Nadamo se da će ga dobiti.
  • Ako prije nije bilo jasno, sada je potvrđeno da je mali Mando izgubio obitelj u napadu separatističkih droida, za Klonskih ratova. Moguće je da ovo nije zadnji put da vidimo flashback, koji polagano otkriva važnu, premda tragičnu epizodu u životu glavnog junaka.
  • Doktor Pershing je isprva mislio da će Mando ubiti Yiddlea, a ne osloboditi ga. Koji je cilj doktora, koji je rekao da želi zaštiti malo stvorenje, i što želi Klijent od Yiddlea. Spomenuto je da želi izvaditi nešto…je li moguće da je ovo vezano za midiklorijane?
  • U razgovoru između Manda i Greefa Carge, saznali smo da stanovnici ovog dijela galaktičke periferije nemaju neko povjerenje u Novu Republiku. Naprotiv, spomen ove organizacije je za njih vic. Nadamo se da ćemo saznati više o Novoj Republici u ovom razdoblju, i o njenoj nemoći da uspostavi kontrolu van Core, što je naposljetku dovelo i do pojave First Ordera.
  • Greef Carga preživio je pogodak Manda, i to zahvaljujući pločici beskara koja se našla na pravom mjestu u pravo vrijeme. Potvrđeno je da beskar može odbiti pogodak blasterom, a ostaje vidjeti da li ima i svojstva iz EU, u kojima je moglo zaustaviti i lightsaber.
  • Krupni Mandalorian koji se prvo suprotstavio, a potom pomogao glavnom junaku je cameo Jona Favreaua.
  • Deborah Chow, redateljica ove epizode, ujedno je i režiserka nadolazeće Obi Wan mini serije. Sudeći po odgledanom, možemo samo reći da je serijal u dobrim rukama.

Check Also

Finalisti nagrade Locus za 2024. godinu

Svake godine dodjeljuje se jedna od najprestižnijih žanrovskih književnih nagrada – Locus Award. Za sada …

Nominacije za nagradu Hugo 2024.

Objavljeni su finalisti za prestižnu žanrovsku nagradu Hugo 2024., Lodestar Award za najbolju knjigu za …

One comment

  1. Ok, nakon 3 epizode, serija je pravo osvježenje. Iako ima sitnih nelogičnosti i pomalo je djetinjasta, ipak je najsličnija “pravim” Star Warsima od svega što je Disney dosad skuhao. Još da je ubačeno malo humora…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics