Dječak na mostu, predhodnica jako dobrog distopijskog romana Djevojka sa svim darovima

Nakladnička kuća Znanje objavila je novi distopijski roman iz pera M. R. Careyja, autora romana Djevojka sa svim darovima i Iskupljenje u Fellsideu. Dječak na mostu (The Boy on the Bridge, 2017.) prethodnica je njegove uspješnice o djevojčici Melanie prema kojoj je 2016. godine snimljena i uspješna filmska adaptacija s Gemmom Arterton i Glenn Close u glavnim ulogama. Zastrašujuća je to i emotivno napeta priča s majstorski razrađenim likovima, koja se teško ispušta iz ruku.

Što vas očekuje u romanu Dječak na mostu provjerite u kratkom opisu:

Pandemija uzrokovana gljivicom Cordyceps koja zaražene pretvara u agresivne proždrljivce srezala je ljudski rod na nekolicinu preživjelih koji su se okupili u samo nekoliko utvrđenih centara na Zemlji. Jedan od njih je i Svjetionik, iz kojeg se sa strepnjom promatra širenje pandemije. Nakon mnogih neuspješnih misija, dvanaest vrhunskih znanstvenika koji imaju zadatak pokušati pronaći lijek ili cjepivo protiv opake bolesti kreće u novu misiju u oklopnom vozilu Rosalind Franklin. Dvanaest osoba od kojih svaka nosi svoje strahove, nadanja i ambicije. No, nitko od njih nije osebujan kao petnaestogodišnji Stephen Greaves koji se u ekspediciji našao zahvaljujući svojoj iznimnoj inteligenciji i otkriću gela koji prikriva miris ljudskog tijela i time sprječava napade proždrljivaca. No, Stephen je također i dječak koji teško komunicira s ostalim članovima ekspedicije, a kad svoja izuzetna i nevjerojatno važna otkrića odluči zatajiti ostatku ekipe, među njima dolazi do eskalacije sukoba…

I za kraj jedna mala napomena za čitatelje koji se još nisu upoznali s ovim distopijskim svijetom, odnosno koji nisu prvo čitali Djevojku sa svim darovima. Ukoliko ćete s čitanjem krenuti od Dječaka na mostu, što i nije nelogično s obzirom da se radi o svojevrsnom prikvelu smještenom 10 godina ranije, tada ako ne volite spojlere preskočite epilog romana te ga pročitajte tek nakon što završite Djevojku sa svim darovima. Zašto smo napisali svojevrsnom prikvelu, zato jer to nije pravi prikvel, što jasno govori i sam sinopsis. Nema istih likova i nije riječ o istoj priči iako je radnja smještena u isti svijet. No na koji god se poredak odlučili prilično smo uvjereni kako ćete pristojno uživati u čitanju!

Roman Dječak na mostu je dostupan u knjižarama po cijeni od 119,00 kn.

Dječak na mostu

Check Also

Nominacije za nagradu Hugo 2024.

Objavljeni su finalisti za prestižnu žanrovsku nagradu Hugo 2024., Lodestar Award za najbolju knjigu za …

Nominacije za nagradu Nebula za ostvarenja objavljena 2023. godine

Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA), iliti američko udruženje SF&F pisaca objavilo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics