Decommissioned: jezivi i vrlo cool kratki SF horor film

Decommissioned je još jedan u nizu vrlo dobrih, ako ne i odličnih kratkih žanrovskih filmova australskog redatelja Josha Tannera (The Landing, The Rizzle, Reverse, Wandering Soul). Ovaj puta riječ je vrlo kratkom, ali iznimno efektnom SF hororu, koji je inspiriran istinitom pričom. Scenarij zajedno potpisuju Tanner & Jade van der Lei. Direktor fotografije je Jason Hargreaves, dok su za muziku zaslužni Ack Kinmonth & Stevan Markovic.

Godine 2006. staro rusko svemirsko odijelo pretvoreno je u satelit i lansirano u orbitu, SuitSat. To se doista i dogodilo. No u ovom napetom i atmosferičnom filmu SuitSat se vraća u budućnosti, iako je to naočigled nemoguće, i sa sobom ne nosi ništa dobroga.

Glavnu ulogu tumači Joey Vieira kao zapovjednik Diaz koji se nalazi na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) gdje se susreće s misterioznim, sablasnim SuitSatom.

“Stara vjerna Wikipedija nas je dovela do stvarnog eksperimenta Suitsata. Mislili smo da je jednostavno previše jezivo da ne bi od toga stvorili horor priču. I također nastavlja naš trend pretvaranja bizarnih istinskih događaja u kratke žanrovske filmove.” – izjavio je Tanner.

Zanimljivosti. Ideju za SuitSat prvi je dao Ruski ogranak AmSat-a, predvođen Sergeyem Samburovom 2004. godine. Dodatni motiv za ovaj projekt bila je i proslava 175 godina postojanja Tehničkog fakulteta u Moskvi. Projekt je tada predložen na AmSat-ovom simpoziju te iste godine, i krenulo se u realizaciju. Projekt je izveden zajedničkim snagama Rusije i SAD-a. Izbacivanje odijela je određeno tijekom svemirske šetnje ETA-12. Ruski kozmonaut Valery Tokarev je bio zadužen za izbacivanje odijela, a prije toga su odijelo pripremili zajedno Tokarev i Bill McArthur. Ono je bilo opremljeno radioamaterskom opremom (ručnim radiouređajem Kenwood TH-K2), odašiljalo je glasovne poruke studenata, telemetriju (broj orbite, napon baterije i temperaturu odijela) te SSTV sliku na 145.990 MHz snagom 0.5 W, krećući se brzinom od 28000 km/h. Odijelo je poslužilo za probijanje granica: kao prvi satelit koji je u potpunosti složen na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Planirani vijek trajanja baterija je bio nekoliko dana (do najviše nekoliko tjedana), a samog odijela oko dva mjeseca, prije nego izgori u Zemljinoj atmosferi.

SuitSat-1 poznat u Rusiji i kao Radioskaf ili Radio Sputnik je bio toliko uspješan da je još jedno Orlan odijelo koje više nije bilo potrebno pretvoreno/preuređeno u SuitSat-2. Kao bonus se nadovezuje još jedna zanimljivost vezana uz SuitSat: Nakon što su ARISS-ovi inženjeri izračunali orbitu i karakteristike spina SuitSat-1, znali su da će noge i ruke morati biti nečim ispunjene, pa su tražili od posade da ga napune prljavim rubljem.

Sada kada znate povijest istinitog događaja koji je inspirirao film, cijenit ćete više neke detalje, pa je vrijeme za “uživanje”. Ako vam to nije dovoljno i želite otkriti još, ispod kratkog filma Decommissioned postavili smo i kratki horor film Reverse redatelja Josha Tannera.

Decommissioned

Check Also

Snowpiercer: puni trailer za 4. i ujedno posljednju sezonu serije!

Nakon što je prvi teaser objavljen početkom mjeseca AMC je objavio i puni trailer za …

37 godina nakon originalnog filma stiže Spaceballs 2

Amazon MGM Studios razvija nastavak kultne parodije Spaceballs (Svemirske lopte). Producenti projekta su Josh Gad …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics