Decameron 2020: Priče iz karantene – traže se vaše priče!

Decameron 2020 je online event koji je nastao kao rezultat književnog druženja inspiriranog pandemijom i dugogodišnjom tradicijom hrvatskog fandoma (zajednice fanova fantastike) da reagira na aktualna stanja – pa i književnim stvaralaštvom. Želja organizatora je da tijekom ovih iznimnih vremena stvore i podijele bazu, zbirku priča u tradiciji Bocacciovog klasika Dekameron. Bocacciovi su se likovi pred srednjovjekovnom kugom povukli na selo i ondje pričali priče, no preventivne mjere u vrijeme naše pandemije upućuju nas da se držimo svojih stanova i ekrana, pa će sigurna zona za pripovijedanje biti internet. Cilj je ispuniti virtualni krajolik pričama nastalima u vrijeme pandemije i na taj način donekle nadomjestiti kulturne sadržaje koji su morali biti odgođeni i otkazani.

Priče će se za vrijeme borbe s pandemijom redovito objavljivati na blogu Decameron2020 te će biti dostupne svim zainteresiranim čitateljima, stoga se potiče autore da počnu pisati već po objavi ovog poziva. Sudjelovanje u ovom eventu u potpunosti je volontersko, a izbor priča koje će se objaviti provodit će uredništvo. Dopušteni su svi žanrovi, a posebno su poželjni fantasy i SF. Radnja priča trebala bi biti smještena na prostor Hrvatske i regije, ali prihvaća se i svemirsko okruženje dok god likovi i setting imaju veze s Hrvatskom i bilo kojom alternativnom verzijom zemlje i regije. Što znači da se prihvaća i izmještena hrvatska kultura i identitet.

U skladu s praksom u izvornom Dekameronu, objavljeno je i sedam tema koje će autori moći umjetnički interpretirati na svoj način. Jedan autor može poslati i više od jedne priče pod uvjetom da su u različitim temama.

Teme/smjernice za Decameron 2020:

U svemiru, nitko ne čuje kad kašlješ (priče o izolaciji)
Junaci našeg doba (priče o solidarnosti)
Ljubav u doba korone (ljubavne priče iz doba epidemije)
Povijesne pošasti (o kugi i drugim zlima)
Vrli novi svijet (priče o svijetu kakvog više ne prepoznajemo)
Vidanje i vidarsko prigovaranje (priče o magičnim oboljenjima i iscjeljenjima)
Ljudska komedija (humoristične priče o wc papiru i drugim nedaćama)

Preostale tri teme od ukupnih deset bit će objavljene naknadno.

Priče moraju biti prethodno neobjavljene, napisane na hrvatskom jeziku ili jezicima s kojih se ne prevodi, a dozvoljen je velik raspon duljina: od 100 do 8 000 riječi. USCSSAnesidora88XT Tekstovi se šalju u formatima .doc ili .docx (font Times New Roman, veličina 12, prored 1,5) na mail: decameron2020.hr@gmail.com.

Priče objavljene na blogu naknadno će proći kroz dodatan izbor te će biti objedinjene u elektroničkoj zbirci Decameron 2020 – Priče iz karantene čija će se promocija održati po ponovnoj uspostavi javnih okupljanja i manifestacija.

Check Also

Dobitnici nagrade SFERA za djela objavljena 2022. godine

SFeraKon je pred vratima, a to između ostalog znači i da su objavljeni dobitnici nagrade …

Zagreb 2123. – natječaj za najbolju kratku priču povodom Noći knjige

Kako bi izgledao Zagreb sto godina u budućnost? Odgovori na ovo pitanje traže se kroz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics