Davno izgubljeni u udaljenoj galaksiji: Rogue One kakav je mogao biti

 

14012017_Rogue_one_post_1

Kada je u travnju izašao prvi trailer za „Rogue One“, moja prijateljica, ujedno i ogromni SW fan, hrabro je izjavila da će izbjegavati najave do premijere. Takvoj se reakciji ne treba čuditi, budući da je Hollywood u zadnjim godinama obilježio loš trend da se većina radnje prikaže prije filma, u gotovo pa beskonačnom broju teasera, trailera i tv-spotova. Do trenutka kad film dođe u kino, već znamo put od točke A do točke B, ali i većinu plot-twistova. Ja nemam takvu snagu volje, pa sam kao i obično, pogledao svaki trailer i to po više puta. Ironično, kad je film konačno stigao na velika platna, pokazalo se da sam ovaj put ja bio taj koji je dobro izabrao. Jer dok se „Rogue One“ u svom četvrtom tjednu prikazivanja približava članstvu u klubu M (milijarda dolara), postaje sve očitije da film koji smo gledali u kinima nije onaj film koji smo gledali u trailerima.

Da će razlika među promoviranim i finalnim produktom biti mogli smo pretpostaviti nakon što je još na ljeto izašla vijest da je Disney angažirao Tonyja Gilroyja da nadgleda skupe reshootove (oko 5 milijuna dolara). No sad kad su se dojmovi više-manje slegli, možemo zaključiti da je marketing promovirao potpuno drukčije filmsko iskustvo. Nema sumnje da će naredni mjeseci donijeti više informacija o promjenama na filmu, i da će blu-ray biti pun deleted scena. Ali već sada, spajajući scene iz trailera koje se nisu pojavile u finalnoj verziji, možemo barem zamisliti kakav smo „Rogue One“ mogli dobiti.

https://www.youtube.com/watch?v=Wji-BZ0oCwg

Za početak, nešto se čudno dogodilo s Jyn Erso. U travanjskom teaseru, Jyn je prikazana kao skeptik koji je nesklon Pobunjenicima. Čini se da je mišljenje uzajamno, budući da tijekom prvog susreta s Mon Mothmom vidimo Jyn u lisicama. Erso iz teasera arogantan je lik, nezainteresiran za pobunjeničke ciljeve. Što je i naglašeno u njenoj izjavi koja je obilno korištena u marketingu: „This is rebellion, isn’t it? I rebel“.

U istom traileru imamo i znamenitu izjavu Sawa Gerrere upućenu Jyn: „What will you do when they catch you? What will you do when they break you? If you continue to fight, what will you become?“ Sumoran i upozoravajući ton naveo je mnoge da pomisle da bi Jyn mogla biti manipulirana za ciljeve Imperije, i da bi do kraja filma mogla preći na suprotnu stranu. Uzevši u obzir heroje iz prethodnih SW filmova i njihove unutarnje sukobe o prelasku na Tamnu stranu, takav zaključak nije bio nerealan.

https://www.youtube.com/watch?v=frdj1zb9sMY

U traileru koji je izašao u kolovozu, Jyn je i dalje ćudljiv i neugodni lik, ali se od nezainteresiranog samca počela pretvarati u motiviranog pobunjenika koji se drži za nadu nasuprot skoro pa nemogućim izgledima. Do listopada, Jyn je doživjela potpunu transformaciju, te se pretvorila u vatrenog zagovornika Pobune. Jyn je ta koja Pobunjenicima daje inspiraciju i hrabri ih u borbi protiv Imperije. No čak ni ta scena nije ušla u finalni proizvod. U filmu, Jyn je puno simpatičnija, i optimističnija: „We have Hope”. Rebellions are built on Hope“. Ali joj i dalje fali samopouzdanja. Upravo se taj osjećaj sumnje i sumornosti proteže kroz Edwardsov film i čini ga zanimljivim i neobičnim dodatkom canonu. Preveliki i naivni optimizam iz listopadskog trailera (kojega nema u filmu) naveo je mnoge da pomisle da bi Jyn mogla preživjeti kraj, i da bi je mogli vidjeti u nekoj drugoj iteraciji, nevezanoj za Rogue One. Što nas dovodi do glasina da je Felicity Jones u svom ugovoru imala klauzulu koja ju je obvezivala na mogući nastavak, u slučaju da se Disney odluči ići tim putem. To nas dovodi do druge velike promjene koja se najvjerojatnije dogodila pri kraju snimanja „Rogue One“, a to su reshootovi i detaljno prekrajanje trećeg akta.

https://www.youtube.com/watch?v=sC9abcLLQpI

14012017_Rogue_one_post_2

U jednom trenutku u post-produkciji došlo je do temeljite promjene trećeg akta. Prvi traileri, uključujući making-of video prikazan na Star Wars Celebration Europe, davali su dojam da će se bitka za Scarif odvijati isključivo na na plažama tog egzotičnog planeta. U tom trenu činilo se da će „Rogue One“ biti ratni film rađen u maniri „Spašavanja vojnika Ryana“, gdje će plaže Scarifa zamijeniti plažu Omaha. Iz dostupnog materijala moguće je pokušati rekonstruirati tijek događaja. Hard disk sa planovima Zvijezde smrti se po svemu sudeći inicijalno nalazio u centralnoj strukturi za pohranu podataka, a nakon uspješne krađe Jyn i njen „suicide team“ su ga trebali dostaviti u toranj s odašiljačem koji se nalazio na drugoj lokaciji. To su potvrđivale brojne scene potjere i borbe (pobunjenici koji trče prema AT-AT hodačima, stormtrooperi na vodi, pobunjenički komandosi i deathtrooperi u rovovima itd). Bitka na Scarifu trebala je potrajati cijeli dan, sve do uvečer. To vidimo u upečatljivoj sceni iz trailera (a koje nema u filmu), gdje Krennic korača po vodi dok oko njega sve gori (najvjerojatnije homage „Apokalipsi danas“), dok sunce zalazi.

14012017_Rogue_one_post_4

Također, scene snimane na plaži upućuju da je Jynin tim trebao ostati zajedno do kraja, umjesto da se odvoje kao u filmu. Još je jedna upečatljiva scena koju je moguće povezati s takvim scenarijem. U kolovoškom traileru, koji je izašao nakon dosnimavanja, u sceni u kojoj Jyn hoda prema terminalu na vrhu tornja s odašiljačem, nad njom se sablasno uzdiže TIE-fighter. Da li je u njemu inicijalno trebaobiti Krennic (koji je TIE fighter iskoristio da brže dođe do udaljenog tornja), ili možda prebjeg Bodhi (budući da TIE nije odmah otvorio vatru na pobunjenicu s vitalnim planovima)? Teško je reći, jer ta je intrigantna scena nestala iz filma.

https://www.youtube.com/watch?v=HUb_zpdyDpU

14012017_Rogue_one_post_3

Zadnja znatna promjena je možda i ono što je na fanove ostavilo najjači dojam, a to je dolazak Dartha Vadera na samom kraju. Jučer su izašle informacije o toj već sada kultnoj sceni za koju sad sa sigurnošću znamo da je dodana u paketu s dosnimavanjem. Inicijalno je Vaderova uloga trebala biti puno manja – najvjerojatnije svedena na cameo na Zvijezdi smrti koji smo vidjeli u trailerima. Sve to ima smisla, pogotovo s marketinške točke gledanja, budući da bi bez završne scene i Vaderovog pokolja na pobunjeničkom komandnom brodu, „Rogue One“ još manje ličio na SW film. Možda čak nedovoljno da se poveže sa svojom glavnom publikom. Nemojmo zaboraviti da je Disney taj treći akt napunio easter eggovima: od Skywalkerovih budućih X-wing wingmana (s brčićima u stilu 70ih) do predivno odrađene završne scene na Mon Calamari cruiseru, pa sve do uručenja planova Lei.

Teško je reći što se točno dogodilo tijekom postprodukcije. Iako će idući mjeseci vjerojatno donijeti neke odgovore, vrlo je moguće da nikad nećemo saznati kakav je Rogue One mogao biti, ili bolje rečeno, kakvi su mogli biti. No pogrešno bi bilo reći da je dosnimavanjekakvo god bilo, upropastilo film. Štoviše, sudeći po izrazito pozitivnim kritikama i struke i publike, „Rogue One“ koji smo dobili jako je dobar film, dostojan SW canona. A vrlo je moguće da je dosnimavanje upravo spasilo film. Ono što je sigurno, jest to da su Edwards i Gilroy omogućili novu eru u kojoj termin SW prequel neće biti dočekan s podsmijehom i nelagodom.

Check Also

Friški trailer i posteri za film Deadpool & Wolverine

20th Century Studios i Marvel Studios objavili su novi trailer i postere za film Deadpool …

Novi pogled na Netflixov film The Platform 2!

Uskoro dolazi vrijeme za povratak u neugodnu stvarnost Netflixovog distopijskog filma The Platform 2 (Platforma …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics