Cyberpunk i Gareth L. Powell na 22. konvenciji fantastike Rikon!

Od 04. do 06. listopada 2019. godine na Filozofskom fakultetu u Rijeci održat će se 22. konvencija fantastike Rikon u organizaciji Udruge 3. zmaj. Suorganizator konvencije je Sveučilište u Rijeci.

Ovogodišnji počasni gost konvencije je nagrađivani britanski pisac Gareth L. Powell. Na Rikonu će predstaviti svoj rad te održati i književnu radionicu na kojoj će svi zainteresirani moći dobiti odgovore na pitanja vezana za pisanje i objavljivanje znanstvene fantastike. Autor je to koji piše sve od svemirske opere do – sasvim prikladno – cyberpunka i kaže da svega toga možda i ne bi bilo da mu Diana Wynne Jones nije jednom na kavi dala komentare na jednu njegovu kratku priču. Objavio je nekoliko romana, od kojih je za dva, Ack-Ack Macaque (2012.) i Tragovi rata (2018.) osvojio nagradu Britanskog društva za znanstvenu fantastiku (BSFA).

RikonPovodom gostovanja Garetha L. Powella, Hangar 7 će na Rikonu premijerno predstaviti SF roman Tragovi rata, prvu knjigu trilogije “Embers of War“. Riječ je svemirskoj operi smještenoj u ono što se čini kao daleka budućnosti gdje je čovječanstvo otkriveno i uvedno u svojevrsnu galaktičku federaciju. No takvo prosvijećeno društvo nije promjenilo ljudski rod, pa priča započinje na tragu brutalnog konflikta izmeđe dvije ljudske frakcije Konglomeracije i Vanjskih. Potonja, svjesna da bi rat mogao trajati previše dugo, s velikim žrtvama na obje strane se odlučuje za masivni neočekivani udarac koji uzrokuje potpuno uništenje planeta pokrivnog svjesnom šumom, gdje su su obje strane sudjelovale u gerilskim okršajima. Tri godine kasnije na scenu stupa svjesni brod Kuja Nevaljalka i nezina posada na čelu s kapetanicom Sal Konstanz. Oni su u utrci s vremenom kako bi spasili brod koji je zapao u nevolje, među čijim je putnicima i netko jako bitan za obje zaraćene strane. I iako je to spasilačka operacija, uskoro će se pripadnici Spasilačke kuće, Kuja Nevaljalka kao i njezina posada naći zapetljanima u nešto puno kompleksnije i opasnije…

Tema ovogodišnjeg Rikona je “cyberpunk“. U današnjem društvu čini se da fraza koja najbolje opisuje ovaj žanr, “low life high tech”, poprima sve više i više značaja. Napretci u tehnologiji sve su izražajniji, umjetne inteligencije sve pametnije i pametnije, a društvo ili stoji i promatra ili pak korača unatrag. Mišljenja na ovu goruću temu ponudit će, između ostalih, Toni Crispiatico kroz predavanje “Cyberpunk – modeliranje tijela i uma“, Sandro Fanelli predavanjem “Moralna kriza budućnosti” te David Rajlić predavanjem “Cyberpunk i moderna medicina“. Uvid u korijene cyberpunka prikazat će Marko Fančović predavanjem “Jean Giraud Moebius – vizualni otac cyberpunka“.

Od ostalih predstavljanja i predavanja izdvajamo:

Cyberpunk, space operas and monkeys: a chat with Gareth L. Powell
Projekcija kratkog SF filma “Slice of Life”
Milena Benini: Hiro Protagonist i Marîd Audran u cybersvemiru
Marko Ivšinović: ALIEN – 40 godina kasnije
Danijel Štriga: He-Man i gospodari svemira
Davorin Horak i Milena Benini: Solaris u zagrljaju Krakena – Što je zapravo panel u režiji Hangara 7 na koji je svatko dobrodošao uključiti se u diskusiju koja će pokušat povezati žanrovske estetike koje se na prvi pogled tome opiru. Recimo, što to povezuje Stanislawa Lema s China Mievillom ili francuskog pisca Wula s klasikom Karelom Čapekom? Nije to ništa novo, događale su se i neobičnije stvari na konvencijama tako da možete očekivati i španjolsku inkviziciju. Preporučamo vam da ponesete papir i olovku jer bi vam mogli zatrebati.

Centralno događanje za žanrovsku književnost je dodjela književne nagrade “Artefakt” za najbolja književna ostvarenja objavljena prethodne godine u žanru spekulativne fikcije. U procesu žiriranja ostvarena je suradnja s čitateljskim klubovima Gradske knjižnice Rijeka tako da nagrade u određenim kategorijama dodjeljuju upravo pripadnici ciljane publike za ta djela. U kratkoj kategoriji nagradu je dobio Vanja Spirin za kratku priču Božanski Orko, u srednjoj kategoriji nagrada ide Torpu Monianttu za priču Trostuki misterij Balltona, a u dugoj kategoriji nagradu je dobila Milena Benini za roman Mletački sokol. U suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka dječji žiri je dodijelio nagradu za najbolji roman za djecu i to Nives Madunić Barišić za roman Dlakava ljubav: 4. slučaj detektiva Melkiora. Osim toga ove godine je novost Artefakt za najbolju slikovnicu, a tu je nagradu dječji žiri dodijelio Tamari Bakran za slikovnicu Babasova i kraljičino stablo. Nagrada za poseban doprinos fandomu ove godine ide Hangaru 7, za njihovu upornu i konzistentnu promociju žanra, posebice domaćeg književnog ostvaraja u spekulativnoj fikciji. Svečana dodjela nagrade održat će se u subotu u 20:30 sati, a otvorit će je Random Ukulele Encounter.

Kao i svake godine tu je i cosplay natjecanje za najbolje kostime. Prijave su isključivo online. Moguće je prijavu napraviti i nakon što konvencija počne, također online, a krajnji rok za prijavu je subota, 05. listopada u 16:00 sati. Ove godine natjecateljske/nagradne kategorije su: najbolje šivanje, najbolji crafting, najbolji performans, najbolja grupa, best in show i tematski cosplay – Cyberpunk! Cosplay show je na rasporedu u subotu 05. listopada u 21:00 sati, a dodjela nagrada u 23:00 sata.

Osim 22 predavanja, sudionici mogu sudjelovati na osam kreativnih radionica, a u nedjelju za djecu i mlade pripremljene su dvije edukativne igre igranja uloga te pet radionica. Važno je također i zabaviti se pa iz programa izdvajamo i brojne kvizove znanja i igre te cjelodnevnu igraonicu društvenih igara. U sklopu konvencije su nezaobilazni prodajno-izložbeni štandovi, pa među njima potražite i Inverzijin štand!

Vikend ulaznica (petak, subota i nedjelja) iznosi 80 kuna, za kostimirane posjetitelje 50 kuna, a ulaz za djecu i roditelje na nedjeljni dječji program je besplatan. Za mlađe od 14 godina ulaz je besplatan sve dane.

Detaljan raspored programa konvencije Rikon 2019. potražite na linku.

Rikon

Check Also

Ovog vikenda na Mreži: 08. Konvencija fantastike, igara i znanstvene fantastike FantaSTikon

Godinu dana od prethodnog izdanja, nakon najave i odgode uslijed više sile iz srpnja ove …

Prvo izdanje konvencije Slavonikon!

Slavonikon, konvencija kojoj je cilj prezentacija i promidžba raznih oblika društvenih igara, programiranja i izrade …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics