Cyberpunk i Gareth L. Powell na 22. konvenciji fantastike Rikon!

Od 04. do 06. listopada 2019. godine na Filozofskom fakultetu u Rijeci održat će se 22. konvencija fantastike Rikon u organizaciji Udruge 3. zmaj. Suorganizator konvencije je Sveučilište u Rijeci.

Ovogodišnji počasni gost konvencije je nagrađivani britanski pisac Gareth L. Powell. Na Rikonu će predstaviti svoj rad te održati i književnu radionicu na kojoj će svi zainteresirani moći dobiti odgovore na pitanja vezana za pisanje i objavljivanje znanstvene fantastike. Autor je to koji piše sve od svemirske opere do – sasvim prikladno – cyberpunka i kaže da svega toga možda i ne bi bilo da mu Diana Wynne Jones nije jednom na kavi dala komentare na jednu njegovu kratku priču. Objavio je nekoliko romana, od kojih je za dva, Ack-Ack Macaque (2012.) i Tragovi rata (2018.) osvojio nagradu Britanskog društva za znanstvenu fantastiku (BSFA).

RikonPovodom gostovanja Garetha L. Powella, Hangar 7 će na Rikonu premijerno predstaviti SF roman Tragovi rata, prvu knjigu trilogije “Embers of War“. Riječ je svemirskoj operi smještenoj u ono što se čini kao daleka budućnosti gdje je čovječanstvo otkriveno i uvedno u svojevrsnu galaktičku federaciju. No takvo prosvijećeno društvo nije promjenilo ljudski rod, pa priča započinje na tragu brutalnog konflikta izmeđe dvije ljudske frakcije Konglomeracije i Vanjskih. Potonja, svjesna da bi rat mogao trajati previše dugo, s velikim žrtvama na obje strane se odlučuje za masivni neočekivani udarac koji uzrokuje potpuno uništenje planeta pokrivnog svjesnom šumom, gdje su su obje strane sudjelovale u gerilskim okršajima. Tri godine kasnije na scenu stupa svjesni brod Kuja Nevaljalka i nezina posada na čelu s kapetanicom Sal Konstanz. Oni su u utrci s vremenom kako bi spasili brod koji je zapao u nevolje, među čijim je putnicima i netko jako bitan za obje zaraćene strane. I iako je to spasilačka operacija, uskoro će se pripadnici Spasilačke kuće, Kuja Nevaljalka kao i njezina posada naći zapetljanima u nešto puno kompleksnije i opasnije…

Tema ovogodišnjeg Rikona je “cyberpunk“. U današnjem društvu čini se da fraza koja najbolje opisuje ovaj žanr, “low life high tech”, poprima sve više i više značaja. Napretci u tehnologiji sve su izražajniji, umjetne inteligencije sve pametnije i pametnije, a društvo ili stoji i promatra ili pak korača unatrag. Mišljenja na ovu goruću temu ponudit će, između ostalih, Toni Crispiatico kroz predavanje “Cyberpunk – modeliranje tijela i uma“, Sandro Fanelli predavanjem “Moralna kriza budućnosti” te David Rajlić predavanjem “Cyberpunk i moderna medicina“. Uvid u korijene cyberpunka prikazat će Marko Fančović predavanjem “Jean Giraud Moebius – vizualni otac cyberpunka“.

Od ostalih predstavljanja i predavanja izdvajamo:

Cyberpunk, space operas and monkeys: a chat with Gareth L. Powell
Projekcija kratkog SF filma “Slice of Life”
Milena Benini: Hiro Protagonist i Marîd Audran u cybersvemiru
Marko Ivšinović: ALIEN – 40 godina kasnije
Danijel Štriga: He-Man i gospodari svemira
Davorin Horak i Milena Benini: Solaris u zagrljaju Krakena – Što je zapravo panel u režiji Hangara 7 na koji je svatko dobrodošao uključiti se u diskusiju koja će pokušat povezati žanrovske estetike koje se na prvi pogled tome opiru. Recimo, što to povezuje Stanislawa Lema s China Mievillom ili francuskog pisca Wula s klasikom Karelom Čapekom? Nije to ništa novo, događale su se i neobičnije stvari na konvencijama tako da možete očekivati i španjolsku inkviziciju. Preporučamo vam da ponesete papir i olovku jer bi vam mogli zatrebati.

Centralno događanje za žanrovsku književnost je dodjela književne nagrade “Artefakt” za najbolja književna ostvarenja objavljena prethodne godine u žanru spekulativne fikcije. U procesu žiriranja ostvarena je suradnja s čitateljskim klubovima Gradske knjižnice Rijeka tako da nagrade u određenim kategorijama dodjeljuju upravo pripadnici ciljane publike za ta djela. U kratkoj kategoriji nagradu je dobio Vanja Spirin za kratku priču Božanski Orko, u srednjoj kategoriji nagrada ide Torpu Monianttu za priču Trostuki misterij Balltona, a u dugoj kategoriji nagradu je dobila Milena Benini za roman Mletački sokol. U suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka dječji žiri je dodijelio nagradu za najbolji roman za djecu i to Nives Madunić Barišić za roman Dlakava ljubav: 4. slučaj detektiva Melkiora. Osim toga ove godine je novost Artefakt za najbolju slikovnicu, a tu je nagradu dječji žiri dodijelio Tamari Bakran za slikovnicu Babasova i kraljičino stablo. Nagrada za poseban doprinos fandomu ove godine ide Hangaru 7, za njihovu upornu i konzistentnu promociju žanra, posebice domaćeg književnog ostvaraja u spekulativnoj fikciji. Svečana dodjela nagrade održat će se u subotu u 20:30 sati, a otvorit će je Random Ukulele Encounter.

Kao i svake godine tu je i cosplay natjecanje za najbolje kostime. Prijave su isključivo online. Moguće je prijavu napraviti i nakon što konvencija počne, također online, a krajnji rok za prijavu je subota, 05. listopada u 16:00 sati. Ove godine natjecateljske/nagradne kategorije su: najbolje šivanje, najbolji crafting, najbolji performans, najbolja grupa, best in show i tematski cosplay – Cyberpunk! Cosplay show je na rasporedu u subotu 05. listopada u 21:00 sati, a dodjela nagrada u 23:00 sata.

Osim 22 predavanja, sudionici mogu sudjelovati na osam kreativnih radionica, a u nedjelju za djecu i mlade pripremljene su dvije edukativne igre igranja uloga te pet radionica. Važno je također i zabaviti se pa iz programa izdvajamo i brojne kvizove znanja i igre te cjelodnevnu igraonicu društvenih igara. U sklopu konvencije su nezaobilazni prodajno-izložbeni štandovi, pa među njima potražite i Inverzijin štand!

Vikend ulaznica (petak, subota i nedjelja) iznosi 80 kuna, za kostimirane posjetitelje 50 kuna, a ulaz za djecu i roditelje na nedjeljni dječji program je besplatan. Za mlađe od 14 godina ulaz je besplatan sve dane.

Detaljan raspored programa konvencije Rikon 2019. potražite na linku.

Rikon

Check Also

Istrakon: ovogodišnja tema konvencije je umjetna inteligencija!

Od 12. do 14. travnja u pazinskom će se Spomen domu održati Istrakon, konvencija znanstvene …

FantaSTikon slavi 10 godina postojanja!

Ovog vikenda, od 15. do 17. ožujka, u prostorijama splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics