CRŠ je pred vratima, pa provjerite što vas čeka na ovogodišnjem jubilarnom izdanju

 

zgcc2017 nizzoli

Sutra, 12. svibnja u Domu HDLU-a počinje jubilarno 20. izdanje CRŠ-a (Crtani romani šou), najvećeg festivala stripa u regiji, koji prigodno ove godine nosi i dodatak imenu: Zagreb Comic Con. I ove godine, osim prilike da u sklopu sajma obnovite vašu kolekciju stripova, plakata, majica, serigrafija i figurica, imat ćete priliku uživati u brojnim izložbama, predavanjima, promocijama, razgovorima s autorima, kvizovima, radionicama, cosplayju… Da, i vi možete ‘izaći iz ormara’ kao superheroj i otkriti vaše prave boje 😉

Za one koji možda ne znaju ponovit ćemo da se festival počeo organizirati 1998. godine, a od onda su na njemu gostovali brojni velikani iz stripovskoga svijeta. Ovogodišnji gosti su renomirani crtači Jordi Bernet (Torpedo, Jonah Hex), Eduardo Risso (100 metaka), Alfonso Font (Clarke i Kubrick, Zarobljenik zvijezda, Taxi), François Boucq (Bouncer), Bonellijevci i članovi crtačkog staffa stripa Dylan Dog Eugenio Sicomoro, Giovanni Freghieri, Luigi Picatto, Marco Nizzoli i Marco Soldi, zatim Julio Radilović – Jules, Bernard Kolle, Milorad Vicanović Maza, Ţeljko Pahek, Stevan Subić, i drugi.

Bogat program sastojat će se i od šest velikih izložbi postavljenih za cijelog trajanja trodnevnog festivala. Prva je retrospektivna izložba originalnih radova jednog od najcjenjenijih južnoameričkih crtača Eduarda Rissa, s posebnim naglaskom na strip “100 bullets“, zatim izložba “Torpedo 1936“, koja će predstaviti originalne table, ilustracije i skice autora opakog njujorškog gangstera iz 1930-ih Torpeda, kultnoga Jordija Berneta, pod kustoskom palicom Stefana Bartolomeija. Zatim je tu i izložba “Modesty Blaise“, kultne, misteriozne junakinje s crtežima Jima Holdawayja i Enriquea Badíe Romera, te velika sveobuhvatna izložba “30 godina Dylana Doga u Hrvatskoj” koja slavi 30 godina izlaženja ovog kultnog stripa u Hrvatskoj, “Made in CRO“, izložba recentnih radova hrvatskih strip autora koji rade za najveće svjetske strip izdavače poput Marvela, Dark Horsea, DC-a i Delcourta, a ne smijemo zaboraviti ni izložbu “Hrvatski stip za djecu” crtača Darka Kreča.

Od predstavljanja novih strip izdanja očekuje vas: “Jomar” scenarista Milka Peke i crtača Vladimira Davidenka u izdanju Stripforuma, “Bouncer” Francoisa Boucqa u izdanju Udruge Crtani romani šou, “Dani Sparina” autora Krešimira Biuka, također u izdanju CRŠ-a, te “Mister Mačak – Postanak i neki drugi stripovi” autora Roberta Solanovića Boba.

U sklopu programa organizirani su i pregledi portfelja i tribine s iskusnim stručnjacima na području izdavačke djelatnosti i teoretičarima stripa Olivierom Jalabertom, Elsom Stzulcman, Didierom Pasamonikom i Zoranom Đukanovićem.

Hrvatski autori koji će u nedjelju popodne crtati za publiku su Dalibor Talajić, Robert Solanović Bob, Stipe Kalajžić, Josip Sršen, Ive Svorcina, Matej Stić, Fran Strukan i Mislav Tomašinjak.

11052017_ZGCC2017_post_2

Izdavač Hangar 7 će prvi puta sudjelovati kao izlagač, te stiže sa svoja prva dva strip albuma novog ciklusa o Metabarunu, jednom od najkarizmatičnijih strip junaka nastalih iz pera Alejandra Jodorowskog. Nećemo propustiti spomenuti da i Inverzija sudjeluje kao izlagač te stiže s pozamašnim brojem Funko POP! stripovskih figurica, ali i s pristojnom ponudom aktualnih stranih stripovskih naslova.

CRŠ traje do 14. svibnja pa ako ste ljubitelj devete umjetnosti to je događaj koji ne bi trebali propustiti. Ulaz na sva događanja je besplatan. Više informacija o festivalu i detaljan program dostupni su na web stranici festivala.

Kao svojevrsni uvod u 20. izdanje Međunarodnog festivala stripa CRŠ – Zagreb Comic Con, u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu od 26. travnja do 14. svibnja traje izložba “20 godina CRŠ-a”, kojom se obilježava 20 godina djelovanja udruge i festivala na promicanju i popularizaciji devete umjetnosti u Hrvatskoj, a prikazuje jedinstvenu zbirku namjenskih radova brojnih renomiranih svjetskih i domaćih strip autora, prikupljanu tijekom dvadeset festivalskih godina, koja sadrži časopise, fotografije, plakate, ilustracije i serigrafije. Izložba je podsjetnik na bogatu povijest festivala i hrvatskog stripa.

11052017_ZGCC2017_plakat

Check Also

Nakladnik Hangar 7 vas ovaj petak poziva na mini event!

Nakladnička kuća Hangar 7 poziva vas na druženje povodom privođenja kraju njihovog projekta Spekulativna fikcija …

Mora FM: (Znanstveno)fantastični spisateljski savjeti u novom domaćem podcastu!

24. ožujka 2022. godine izašla je prva epizoda More FM, podcasta o pisanju, objavljivanju i …

Jedan komentar

  1. Velika Mačka

    Nije li malo bezeze 2 kona istovremneo??

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics