ConTribution: humanitarna SF/F/H konvencija za pomoć žrtvama potresa!

Ovaj vikend, 12. i 13. veljače uključite se u ConTribution, virtualnu SF/F/H konvenciju zanimljivog i šarolikog programa čiji je cilj prikupljanje pomoći za potresom pogođena područja. Program počinje u 17:00 sati u petak. Konvencija se održava na Discordu, Youtubeu i Zoomu. Detalje programa, raspored i informacije o načinu doniranja nalaze se na web stranici contribution2021.org. Koncept kona se drži provjerenog recepta, pa vas očekuju predavanja, paneli, promocije, radionice, kvizovi i razne igre.

Kao i svaka žanrovska konvencija tako i ova ima svoje počasne goste koji su Adrian Tchaikovsky i Juliet E. McKenna, poznati britanski autori. Cijenjeni i nagrađivani britanski pisac Adrian Tchaikovsky predstavit će svoj rad, a o svom radu, interesima i zanimacijama u sklopu Q&A-a pričat će i autorica Juliet E. McKenna.

Ukoliko još niste čitali hvaljeni roman Djeca vremena Adriana Tchaikovskog, pročitajte prvo poglavlje da znate o čemu će se između ostalog pričati, i ako vas zaintrigira što najvjerojatnije hoće nabavite svoj primjerak na našem webshopu gdje je dostupan i nastavak Djeca propasti, čije prvo poglavlje je također dostupno za čitanje. Za roman Djeca vremena, Tchaikovsky je 2016. osvojio nagradu Arthur C. Clarke, a za nastavak, Djeca propasti 2019. nagradu Britanskog udruženja za znanstvenu fantastiku (BSFA).

Juliet E. McKenna britanska je autorica fantastike s više od dvadeset objavljenih romana pretežno epskog karaktera. Studirala je grčku i rimsku povijest i književnost što se odrazilo na njezino pisanje u kojem dominiraju jaki ženski likovi. Za svoju prvu knjigu, The Thief’s Gamble (1999.) bila je nominirana za nagradu Locus u kategoriji debitanskog romana. U međuvremenu je iz toga romana nastao serijal, The Tales of Einarinn, koji danas čini pet romana. Objavila je i tridesetak kratkih priča, a za roman iz serijala The Green Man, The Green Man’s Foe (2019.) bila je nominirana za nagradu BSFA.

Sudjelovanje na konvenciji je besplatno, ali kako je ona humanitarnog karaktera donacije su dobrodošle. Donacije se uplaćuju direktno humanitarnoj organizaciji Solidarna. Ne postoji točno zacrtani iznos za uplatu, ali uputno je da se barem uplati koliko bi i inače platili sudjelovanje na jednoj takvoj konvenciji.

Iz programa na hrvatskom izdvajamo:

Radionica pisanja interaktivnih priča za video igre ili štajaznam, Zvonimir Barać i Maja Škvorc
Ako tražite ispriku da napokon probate pisati priče ili scenarije koji čitatelju daju izbor što će se iduće dogoditi, ovo je radionica u kojoj to možete probati. Postoji puno programa i metoda za tako nešto, ali za početak će vam biti dovoljan jedan. Na radionici se možete okušati s programom Ink koji ima jednostavan sustav skriptiranja te se priče pisane u njemu mogu konvertirati za korištenje u video igrama, web stranicama, e-ink čitačima itd.

Prezentacija stripa Kronike Savske Doline, Marko Fančović i Božidar Horvatić
Prezentacija prvijenca mladog strip autora Božidara Horvatića – postapokaliptične kronike Savskih nasipa i okoline Zagreba.

Vodič kroz (post)apokalipsu za psihološko preživljavanje, Ivana Delač
Pandemija je svima nama već skoro godinu dana izvor kontinuiranog stresa, a potresi koji su nas pogodili predstavljaju traumatske događaje koje nitko od nas nije mogao očekivati ni predvidjeti. Cijela 2020. godina mnogima se činila apokaliptičnom, a stručnjaci koji se bave mentalnim zdravljem predviđaju da će 2021. godina donijeti porast psiholoških smetnji u cijeloj populaciji. Doznajte kako zaštititi svoje mentalno zdravlje u ovim (post)apokaliptičnim vremenima, kako se boriti protiv dugotrajnog stresa, kako se oduprijeti strahovima i što više spriječiti negativne psihološke posljedice kod nas i naših bližnjih. Predavanje uključuje i dodatne materijale za samopomoć i daljnje proučavanje.

Što se to skriva u Morinoj kutiji? Vesna Kurilić, Antonija Mežnarić i Igor Rendić
Kao što je Pandora nekoć otvarala kutije koje nije trebalo dirati, tako je i prošle jeseni troje hrvatskih pisaca otvorilo nesretnu kutiju iz koje su počeli izlaziti svakojaki tekstovi. Morina kutija online je časopis za spekulativnu fikciju na kojem se objavljuje sve, od preporuka i recenzija do, uskoro, priča.

Iz programa na engleskom izdvajamo:

Guests of honour Q&A Juliet E. McKenna & Adrian Tchaikovsky, hosted by Mihaela Marija Perković
Juliet E. McKenna is a British fantasy writer, the author of around 20 novels. She has worked as a judge for various awards such as the Arthur C. Clarke Award in 2013, the 2011 James White Award and the World Fantasy Awards in 2018. She is also active in fandom and was the chair of the British National Science Fiction Convention.
Adrian Tchaikovsky (originally Czajkowski) is also a British writer and a winner of Arthur C. Clarke Award in 2016. Among other works, he is the author of the Children of Time series that is waiting to be adapted for film.

Ancient Tales from Ban’s Place, Srebrenka Peregrin
Discover the abundance of talking animals, plants with magic powers, people of strange destinies, and adventures taking place far away and long ago. Around the middle of the last century, a trove of folk and fairy tales have been collected in the earthquake-stricken region. A traditional storyteller now retells them in a modern discourse. Most stories are suitable for ages Hogwarts and up.

The Creepy Crawly Presents: Nightmares, Dieselpunk Romance, and Folk Horror Vesna Kurilić, Antonija Mežnarić
Tune in for this presentation to hear a little bit about Croatian genre publishing, and a bit more about Shtriga Books, horror, fantasy and queer romance. Shtriga is a small indie press, four months old, with a focus on publishing Croatian speculative fiction authors in . If you’re interested in Slavic/Croatian folklore, alternative history, portal/dark/urban fantasy and why would anyone start a publishing business during a pandemic, this could be a topic for you!

Check Also

ANIME MEETUP uz projekciju filma One Piece Film: Red

Napuna: Zbog velikog interesa dodano je još projekcija! One Piece Film: Red se može pogledati …

Pred vratima je 2. izdanje Grossmannovog festivala fantastike i stripa!

Drugo izdanje Grossmannovog festivala fantastike i stripa održava se ovoga vikenda, od 28. do 30. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics