Continuum – recenzija nove kanadske sf serije

Kanađani su uspjeli napraviti relativno zanimljivu sf akcijsku seriju. Zašto relativno? Zato jer, iako nas je serija zaintrigirala, iako nam se čini da je radnja zanimljiva i unatoč činjenici da su se barem glavni likovi počeli dobro razvijati (barem zasada), na mahove je neuvjerljiva. I znamo mi da je ovo ipak sf i da on ne može biti reališka, ali poklonicima sf-a nije dovoljno da samo radnja bude ok, nego da ta ista radnja drži vodu, barem većinu vremena. To je nažalost postala boljka većine serija i filmova u zadnje vrijeme. Brzi postojani ritam je dobar i poželjan, ali ne i zbrzan na račun da nas se što prije uvede u radnju na uštrb iste.

Continuum se najbolje uspoređuje s Terminator: The Sarah Connor Chronicles. Količina akcije i ritam serije su slični, teme koje obrađuju su podjednake, a policajka koja tumači glavni lik je nešto kao kiborg jer ima usadke koji joj omogućuju svakakve zanimljive stvarčice koje dobro dođu u njezinoj liniji posla (snima i pohranjuje u memoriju sve što se zbiva oko nje, te tim podacima može pristupiti kada i kako želi).

Glavni lik u seriji je Kiera, policajka iz budućnosti, koja je igrom slučaja, ili možda ne, završila u prošlosti s grupom terorista iz svoga vremena. Teroristi su ciljali na raniju prošlost, no njihova ‘vremenska kugla’ ih je ipak dovela nešto kasnije nego je planirano. Zašto i kako, još nije najjasnije. U vremenu u kojem se nalaze nastoje se oni kao i Kiera najbolje snaći, a da ostanu vjerni svojim ciljevima i vjerovanjima. Kiera ih pokušava uhvatiti te dovesti u ruke pravdi i očuvati vremensku liniju. Oni pak žele promjeniti budućnost u kojoj nedostaje osnovnih ljudskih sloboda, u kojoj vladaju korporacije koje nadziru svaki djelić čovjekova života.

Po našem skromnom sudu, Kiera prebrzo dobija poklonike koji vjeruju, bilo u njezinu pravu priču (Alec – geek koji je u ovom vremenu tek osmislio tehnologiju kojom se koristi Kiera) ili izmišljenu (Carlos – njezin novi policijski partner). Prebrzo bude prihvaćena kao policajka koja sad zajedno s policijom iz vremena u kojem jest pokušava uhvatiti ‘njezine’ teroriste za koje je ona postavljena kao glavni specijalni agent na njihovom slučaju. Već u trećoj epizodi jedan od terorista pogiba (Curtis) i to na ne baš uvjerljiv način. Tučnjava koja je prethodila pogibelji je bila nabijena brutalnim scenama no nismo očekivali takav ishod, tim više jer se taj isti lik taman počeo odmotavati iz vela tajni, tko je, što je, zašto je …

Ako vam je nedostajala akcijski orijentirana sf serija koja se ne boji istraživati znanstveno fantastične ideje gdje, osim što postavlja pitanja i odgovara na ista, tada vam savjetujemo da se prihvatite gledanja.

Check Also

Dnevnik pobunjenika #10: Svi putevi vode na Ferrix

I to je to, kraj fenomenalne i nezaboravne prve sezone Andor. Serije koja je konačno …

Dnevnik pobunjenika #9: Trijumf i tragedija

Ponajbolji Star Wars serijal – Andor – samo što nije završio. Iako je do finala …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics