Četvrtak na Animafestu!

U dvorani Kinoteke vladat će gužva već od 9:30 na Natjecanju filmova za djecu 3 i 2 (11:30) te Obiteljskom programu „Životinjsko carstvo Film Bildera“ (od 15:30). No od 17:30 najmlađima će se pridružiti i odrasli gledatelji koji neće prepustiti drugu i posljednju priliku da vide prekrasni poetski dugometražni film Daljine mladog latvijskog genijalca Gintsa Zilbalodisa o arhetipskom putovanju jednog dječaka koji je na Animafestu u utorak imao svjetsku premijeru.

U 20 sati vrijeme je za VN kratkometražnog filma 4, iz kojega izdvajamo Velike kanone Alaina Bieta, multimedijskog umjetnika rođenog 1959. koji tek sada debitira u animaciji, a koji je ovaj projekt započeo još 2004. kao opsesivno dokumentiranje predmeta iz svakodnevice koje imitira prakse devetnaestostoljetnih biologa. Biet s preko 6000 crteža problematizira perspektivu, vrijeme, te opreke živog i neživog i prirode i kulture. Zahvaljujući i privlačnoj ritmičnoj glazbi percepcija njegova impresivnog projekta može biti i neopterećujuća audiovizualna razonoda s retro-animacijskim štihom. Potom je tu novi film portugalske zvijezde svjetske animacije Regine Pessoe, intimno (auto)biografsko djelom Stric Tomas broji dane o dirljivom odnosu djevojčice i čovjeka opsjednutog brojevima, a u ovom celebrity bloku je i Animafestov pobjednik iz 2016. Phil Mulloy s filmom U budućnosti kojim nastavlja svoju prepoznatljivu minimalističko-satiričku poetiku. Pozornost svakako valja obratiti i na eksperimentalno Spuštanje mladog japanskog multimedijalnog umjetnika Shunsakua Hayashija, djelo iznimne vizualne kakvoće. Tu su i Žongler, film o drugoj strani života – zastrašujućoj, nepoznatoj strani koju ne možemo u potpunosti razumjeti, no znamo da postoji, negdje tako blizu. A zatim i njemački Smrt filmskog autora, u kojem lutak shvaća da je izrađen kako bi igrao ulogu super-negativca, i sada se postavlja pitanje – da li će tako ostati sada kada je toga svijestan?

U 22 sata nemojte propustiti posljednju priliku za Jedan dan života, maestralan film o građanskom ratu u Angoli i legendarnom poljskom novinaru Ryszardu Kapuścińskom.

U Kaptol Boutique Cinema u 17:30 igra, također posljednji put, druga „hladnoratovska“ priča iz VN dugometražnog filma, višestruko nagrađivani Funan Denisa Doa s prekrasnim pejzažima Kambodže – obiteljski film o preživljavanju u vrijeme vladavine Crvenih Kmera. Redatelj filma gost je Animafesta pa je ova projekcija jedinstvena prilika i za Q&A sesiju nakon projekcije. Slijedi 5. blok tematskog programa „Animirani film i likovne umjetnosti“ pod naslovom Svježe obojeno! koji donosi novije radove izravno nadahnute lijepim umjetnostima. Tu su radovi, primjerice, Jiea Shena, Tare Knight, Svetlane Filippove, Elisabeth Hobbs, Fumia Ohija, Reinholda Bidnera, ali i našeg Vladislava Kneževića. Njegov Dokument Parakozmik (za gledanje kliknite na naslov filma) bit će prikazan u 3D-u, što će biti prva takva projekcija na Animafestu unazad nekoliko godina. Program u Kaptolu zaključuje Svjetska panorama 3 uz razgovore s autorima.

U Kinu Tuškanac od 10 sati gleda se Natjecanje studentskog filma 1, potom u 12 iznimno snažna konkurencija VN kratkometražnog filma 1, a u 14 slijedi poslastica za „klasičare“ – retrospektiva hrvatskog animiranog filma iz 1971. godine u izboru Borivoja Dovnikovića – Borde. Pogledajmo zajedno još jednom filmove Marksa i Jutriše, Majdaka, Grgića, Blažekovića, Zaninovića, Kolara, Mimice, Boureka i samog Dovnikovića. U 15:30 predstavlja se prestižna britanska filmska škola NFTS (National Film and Television School) s 10 ponajboljih radova iz bogate povijesti koje će predstaviti voditelj Odsjeka za animaciju Robert Bradbrook. U 17:30 na redu su studenti iz Natjecanja 3 (središnja projekcija uz razgovor s autorima) iz kojeg posebno izdvajamo hrvatski film Izvan sebe Stelle Hartman, minijaturnu humoreska o astralnoj projekciji jednoroga koji se silom želi vratiti u svoje tijelo da bi naposljetku dospio u vlastiti um.

Animafest 2019: Izvan sebe

Zatim slijedi VN kratkometražnih filmova 4 (također uz razgovor s autorima), a od 22 sata igra Ruben Brandt, kolekcionar – dinamični dugometražni film Milorada Krstića, inspiriran kriminalističkim i akcijskim žanrovima te modernom umjetnošću. I nakon ove projekcije predviđen je razgovor s redateljem.

U Ljetnom kinu Gradec u 21 sat predviđena je projekcija šestog bloka filmova tematskog programa „Krajolici i arhitektura“ koji sjajno funkcionira upravo na otvorenom, među kućama Gornjega grada. Izdvajamo kratki film Sklonište Carla Burtona koji otkriva tavan za vrijeme oluje koji skriva golemi tajni svijet. Film možete u cijelosti pogledati i ovdje na Inverziji, uživajte!

Poseban govorni program na rasporedu je u KIC-u od 18:30 sati. Afirmirana, javnosti dobro poznata filmska tribina „Film i psihijatrija“ Klinike za psihijatriju Vrapče, pokrenuta 2010. godine na inicijativu prof. dr. sc. Vlade Jukića u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih kritičara, po prvi puta stiže na Animafest. Potaknuti francusko-danskim filmom Jaje iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma Animafesta 2019 o poremećajima hranjenja razgovarat će redateljica filma, talijanska umjetnica Martina Scarpelli, psihijatrica dr. sc. Tihana Jendričko i filmski kritičar Mario Kozina. Goste i uzvanike pozdravit će dr. sc. Antonia Puljić koja je organizaciju tribine preuzela od njezina nedavno preminulog pokretača.

U Medijateci Francuskog instituta predstavlja se tri nove animacijske knjige Oliviera Cottea, Olge i Michała Bobrowski te Toma Sita. U predstavljanju Sitove animacijske kuharice sudjelovat će i omiljena Animafestova gošća, legendarna animacijska povjesničarka i publicistkinja Nancy Denney-Phelps.

Dan će okončati još jedan festivalski party, ovoga puta u Garden Bar & Kitchenu gdje muziciraju Pepi Jogarde i ZAK, a afterparty partyja potom počinje u AKC Medika.

Animafest Zagreb 2019. održava se u Zagrebu od 03. do 08. lipnja, u kinima Tuškanac, Kinoteka i Kaptol Boutique Cinema te na brojnim drugim gradskim lokacijama. Ulaznice i festivalske iskaznice za Animafest mogu se kupiti putem sustava Kupiulaznicu.hr te tijekom festivala na blagajnama kina.

Check Also

Predstavljen program 12. Fantastic Zagreb Film Festivala

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac službeno je predstavljen program 12. Fantastic Zagreb Film Festivala. Vruće ljetne …

Pred vratima je 12. izdanje Fantastic Zagreb Film Festivala!

Čak 44 filma kratkog i dugog metra te filmova virtualne stvarnosti (VR) publika će moći …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics