Carnival Row: kako vratiti punk u steampunk

Ako nećete politiku u svoju pop-kulturnu butigu, nemojte gledati Carnival Row.

Serija je to koja započinje bodljikavom žicom i izbjeglicama koji bježe iz svoje okupirane domovine. Oni koji prežive opasni put brodom na drugi kraj svijeta moraju raditi prljave, ponižavajuće poslove sve dok svojim prebogatim poslodavcima ne otplate bijeg u slobodu. Lokalno ih stanovništvo pak tretira s mržnjom i prezirom. Potaknuti populističkom demagogijom, u njihovim su očima imigranti istodobno moćna prijetnja koja samo što nije uništila njihovo društvo ali su također, čarolijom ksenofobije, rasno, moralno i kulturno inferiorni.

Carnival Row je Amazonova raskošno producirana fantasy steampunk serija koja demonstrira kako, u dobrim rukama, ovaj podžanr pod krinkom nostalgije i fantastike može biti bespoštedna kritika suvremenog društva. Carnival Row započeo je svoje postojanje kao filmski scenarij Travisa Beachama (Clash of the Titans, Pacific Rim). Na seriji je isprva trebao raditi i Guillermo del Toro. No on je odustao zbog drugih projekta, a Beachamu je u razradi serije pomogao TV veteran René Echevarria (The 4400, Terra Nova, Dark Angel).

Carnival Row
Kliknite za uvećanje mape!

Zajedno, Beacham i Echevarria grade iznenađujuće slojevit fiktivni svijet koji je istodobno egzotičan ali i uznemirujuće nalik našem. U Republici Brugue industrijska revolucija vozi punom parom. Potrebe industrije i ratni poraz u vilinskim zemljama doveli su u grad imigrante i izbjeglice u potrazi za boljim životom. Dok vladajući slojevi iskorištavaju doseljenike kao jeftinu radnu snagu, raja na ulici ih vidi kao egzistencijalnu prijetnju. Dok doseljenici prebivaju u prljavom industrijskom dijelu grada, bogata elita je širokom rijekom odvojena od njih.

Carnival Row nam pripovijeda tri isprepletene priče. U prvoj pratimo inspektora Rycrofta Philostratea (Orlando BloomLord of the Rings) i vilu Vignette (Cara DelevingneSuicide Squad). Dok on istražuje niz krvoločnih ubojstava, ona pokušava započeti novi život nakon bijega iz svoje okupirane domovine. U drugoj priči pratimo Ezru i Imogen Spurnrose (Andrew GowerBeing Human i Tamzin MerchantThe Tudors), pripadnike visokog društva koji zarađuju švercanjem izbjeglica poput Vignette. Brat i sestra Spurnrose su u financijskim problemima. Moguća pomoć je njihov novi susjed Agreus Astrayon (David GyasiCloud Atlas, Interstellar). No, on je faun a ne čovjek. Na koncu je tu priča o političkim makinacijama oko kancelara Absaloma Breakspeara (Jared HarrisThe Terror, Chernobyl) čiju pro-imigrantsku vladu u krizi dodatno potrese otmica njegovog sina Jonaha (Arty Froushan – Knightfall).

Carnival Row

Kroz ove tri radnje, Beacham i Echevarria seciraju odnose klasa i rasa u fiktivnom društvu Bruguea. Njihovo najtužnije opažanje je kako opresija ne garantira solidarnost potlačenih. Iako žele emancipaciju, ženski likovi u Carnival Row nerijetko poriču vilinskim rasama njihovo dostojanstvo i osnovna prava. Uspješne vile i fauni ne mare previše za sudbinu svojih manje sretnih sunarodnjaka. U netolerantnom društvu, suosjećanje je rizik. Netolerancija postaje samoispunjavajuće proročanstvo kada se došljaci, ogorčeni i odbačeni od institucija novog društva, okreću kriminalu ili religijskom fanatizmu. S pozitivne strane, usprkos političarima, policiji i uličnim razbijačima, vilenjačke rase i njihova kultura polako ali sigurno postaju dio svih slojeva društva: od kupleraja i kriminalaca do domaćinstava i muzeja.

Carnival Row

Možda najslabiji dio serije je onaj kojim se ona reklamira – likovi koje tumače Orlando Bloom i Cara Delevingne. Prvih par epizoda Carnival Row daje nam naslutiti njihovu tragičnu prošlost. No, kako nam priča otkrije kako su se Philostrate i Vignette upoznali, shvaćamo kako njih dvoje imaju daleko bolju kemiju kao bivši par nego kao ljubavnici. I dok Delevingne još ima priliku demonstrirati tugu, bijes, strah i traume svog lika, Bloomov je inspektor Philostrate daleko manje zanimljiv, uglavnom varirajući između mrkog bijesa i mrke melankolije.

Carnival Row

S pozitivne strane moram istaknuti fascinantan odnos Imogen i Agreusa. Njezina proračunatost i predrasude pronalaze dostojnog protivnika u njegovom cinizmu i hladnom bijesu. Općenito, glumačka je postava vrlo solidna: Indira Varma (Game of Thrones, Torchwood, Rome) opet glumi spletkarošicu dok je Simon McBurney (The Golden Compass) štakorasti ulični izvođač koji u ključnom trenutku pokaže iznenađujuću količinu hrabrosti. U maloj se ulozi pojavljuje Alice Krige (kraljica Borga u Star Trek: First Contact) dok je Jamie Harris (Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events) zadovoljavajuće oduran kao rasistički policijski narednik.

Amazon zbilja želi svoj Game of Thrones: seksi fantasy serijal za odrasle koji će postati neizbježni dio pop-kulture i usput zaraditi milijardu novaca. Dok ovo pišem, lopatama se bacaju pare za produkciju serija baziranih na The Lord of the Rings J. R. R. Tolkiena, The Dark Tower serijalu Stephena Kinga i The Wheel of Time romanima Roberta Jordana. Carnival Row je jedan od rezultata ove politike, iako svojim tonom, temama i pričom nije niti na istom planetu kao Game of Thrones. I to je dobro. Ne da mi se ponovo gledati istu seriju.

Prva sezona Carnival Row završava kako je i započela: bodljikavom žicom. Željeznička linija koja povezuje dva dijela grada simbolički je prekinuta. Ali Carnival Row nije jer serija je obnovljena za drugu sezonu prije nego što je prva uopće i prikazana. Što se mene tiče, jedva čekam.

Check Also

Fallout: prvoklasna zabava u Pustoši

Čini se da je lekcija za uspješnu adaptaciju videoigre usvojena. A to je, ne popravljati …

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics