Captain’s log #6: Razotkrivanje

Star Trek: Picard se počeo približavati kraju sezone, ali priča je tek dobila momentum. Dijelom je to dobro, budući da se jedan od najvažnijih, i najzanimljivijih misterija konačno počeo rasvjetljavati. S druge strane, problem najslabije niti radnje, postao je očit, što se moglo vidjeti i u najslabijoj sceni epizode. Šesta epizoda – The Impossible Box – postavila je naše junake u njihovu najslabiju poziciju, suočivši ih s njihovim najmračnijim traumama. Ujedno, dobili smo i prve naznake rješenja njihovih problema, iako put prema tome neće biti nimalo lagan.

Nemirna sirena

Započet ću s najslabijim dijelom ove veoma dobre epizode. A to je doktorica Agnes Jurati, AI stručnjak, asocijalni lik, a odnedavno i (nevoljki?) ubojica. Koliko god Alison Pill briljirala u prikazu traume s kojom se suočava njen lik, ne mogu zanemariti to da je ubojstvo bivšeg suradnika i partnera, Brucea Maddoxa, prošlo (zasad) nekažnjeno. EMH, jedini svjedok groznoga čina, nije se pojavio u ovoj epizodi. Što je pomalo čudno, jer da je aktiviran imao bi štošta za reći. Moguće je da je kao vrsni AI stručnjak, Jurati reprogramirala EMH. No, i dalje se postavlja pitanje, zašto nitko od posade, uključujući samog Picarda, nije odlučio dublje istražiti iznenadnu smrt čovjeka koji je na brod došao u teškom, ali ne toliko alarmantnom stanju. Je li Jurati reprogramirala i njegove medicinske nalaze? Također, Jurati nam je ponudila i neočekivanu (ne u dobrom smislu) scenu forsirane (?) romanse između nje i Riosa. S jedne strane, to može biti posljedica njenog emotivnog stanja, ali nadam se da Rios ipak ima neki kompleksniji motiv iza ove odluke. Naposljetku, čovjek koji čita Miguela de Unamuna, autora koji se bavi prijetvornom i samouništavajućom ljudskom prirodom, mogao bi biti pravi izbor da razotkrije doktoricu.

Star Trek: Picard

Dok se veza između Riosa i Jurati, bar na provršini čini nelogičnom, to nije slučaj s odnosom između kapetana La Sirene i Raffi Musiker. Neuspjeh pomirbe s odmetnutim sinom vratio je Raffi starom načinu rješavanja problema – prepuštanju alkoholu i opijatima. U njenim najtežim trenucima, uz Raffi je upravo Rios, kojeg također progoni osobna trauma, trauma koja ga je i dovela na La Sirenu. Dok Rios shvaća situaciju u kojoj se Raffi nalazi, to nije slučaj s Picardom. Umirovljeni admiral čini apsolutno nula pokušaja da pomogne svojoj staroj suradnici i prijateljici. Ovo je samo posljednja u nizu grešaka koje Picard ne prepoznaje, ili i ne želi prepoznati, te se iskreno nadam da će se eventualno naš heroj morati suočiti s posljedicama svoga (ne)djelovanja. Picardovo neshvaćanje još je gore ako uzmemo u obzir da je Raffi iskoristila svoju posljednju vezu u Zvjezdanoj floti da omogući Picardu pristup Artefaktu – strogo čuvanoj romulanskoj bazi na kojoj se provodi projekt reklamacije Borga, i na kojoj se nalazi svrha njegove misije – doktorica Soji Asha.

Povratak Borgu

Star Trek: Picard

Prije nego što Picard upozna Soji, naš se heroj mora suočiti s njegovom najvećom traumom. Jer gubitak Date, izdaja Zvjezdane flote, pa i nedavna smrt Dahj, nije ništa kada se usporedi s njegovom asimilacijom. Režiserka (naše gore list!) Maja Vrvilo omogućuje nam fenomenalnu scenu u kojoj tijekom podsjećanja na kontakte Borga i Federacije, Picard nailazi na arhivsku sliku samog sebe, kao Locutusa. Lice ostarjelog admirala preklapa se s licem Locutusa na transparentnom zaslonu, ostavljajući na Picarda (kao i gledatelje) veoma nelagodan, uznemirujući dojam. Ovo je doslovno, suočavanje sa samim sobom. Dolaskom na Artifakt, traume ne prestaju. Upravo suprotno, poznato okruženje samo ih pogoršava. Scene njegove, tj. Locutusove prošlosti, izmjenjuju se velikom brzinom, dok gledamo užasnutog i bespomoćnog Picarda, preplavljenog emocijama i svojim najgorim strahovima. Ovo je vjerojatno prvi put u serijalu, da ga vidimo ovako ranjivog.

Star Trek: Picard

Dašak horora, koji podsjeća na najbolje dane Borga kao opasnog antagonista, prekida nitko drugi, doli Hugh. Administrator projekta reklamacije, i stari Picardov prijatelj, dobrodošao je prizor za ostarjelog admirala. Zagrljaj između dvoje likova, topla je i emotivna scena koja podsjeća da u Borg kolektivu ima i dobrih individua. No Hugh je više od poznatog lica na ovom neugodnom spomeniku prošlosti. Dok napreduju hodnicima Artefakta, Picard uviđa važnost Hughova projekta, u povratku reklamiranih radilica u pojedince korisne društvu. Ispod zajedničke noćne more, ove su radilice uvijek bili, a i sada su ljudi. Picard tako shvaća, da čak i Borg zaslužuje drugu šansu. Kao i pomoć Federacije (koju sada ironično pružaju upravo Romulanci). Dok je Picard, brzo i relativno bezbolno vraćen u društvo, za ove individue, povratak u normalni život biti će sporiji, otežan predrasudama i strahom prema Borgu. Povratak Borgu, omogućio je Picardu da se suoči s traumom, da prihvati da će Borg uvijek biti dio njegove ličnosti, jer je upravo to prihvaćanje potrebno za njegov oporavak i nadvladavanje svojih strahova.

Misterij zvan Soji

Dok se Picard suočavao sa svojim traumama, na drugoj strani Kocke, Narekova „duga igra“ se konačno isplatila. Emocionalna manipulacija koju smo gledali u prošlim sezonama, dovela je Soji praktički do ruba te je natjerala da preispita cijeli svoj život. Od njene majke (MOM AI), pa do uspomena iz „djetinjstva“ i „mladosti“, sve se pokazalo kao laž, i to laži starom tri godine (točnije 37 mjeseci). Ovo šokantno otkriće katapultiralo je zbunjenu djevojku ravno u Narekov zagrljaj, prema ispunjenju njegova ultimativnog plana. Nakon odlične scene u romulanskoj meditacijskoj komori, u kojoj Soji iznova proživljava svoj san (točnije noćnu moru), blizanka konačno shvaća njenu pravu prirodu. I to u najgorem mogućem trenu. Otkriće lokacije matičnog planeta Soji, ostavlja nesretnicu zatvorenu u komori, dok Narekova „igračka“ – tan zhekran – postaje oružje egzekucije. Da pomno zamišljen plan ipak može propasti, Narek sa šokom otkriva, nakon što se bijesna i zbunjena Soji „aktivira“ i počne razbijati pod. Poput plana, i sama Soji doslovno propada kroz pod komore.

Star Trek: Picard

Narek još manje očekuje da će Soji pasti (i to prikladno) ravno pred Picarda i Hugha, time im olakšavši potragu. Manje prikladno, ovakav je slijed događaja svo troje likova pretvorio u mete agenata Tal Shiara. U još jednoj subverziji, Picard otkriva da biti u društvu Borga nije tako loše, budući da Hugh zna svaki zakutak masivne Kocke. Uključujući i skrivenu kraljičinu komoru, koja sadrži fascinantan objekt. Portal koji omogućuje teleportaciju na veliku daljinu. Ovo je upravo ono što Picardu treba, budući da je evakuacija preko La Sirene nemoguća. A tu je i iznenadna pojava Elnora. Mladi qalankhai stigao je u pravo vrijeme da spasi bjegunce od agenata Tal Shiara, te da održi odstupnicu, dok Picard i Soji ulaze u portal…

Ovaj neočekivani slijed događaja, premjestio je neobični dvojac (bar nakratko) na sigurno, ali je ostavio Picardove saveznike u teškoj poziciji. Elnor i Hugh sada su okruženi romulanskim agentima, a situacija nije bolja ni za ostatak tima na La Sireni, koja se bez upozorenja našla u srcu neprijateljskog teritorija. Kako će se iz ove teške situacije ekipa izvući, te što čeka Picarda i Soji na njihovoj novoj destinaciji, vidjeti ćemo idući tjedan.

Star Trek: Picard

Dodatne opservacije:

  • Borg kocka iliti Artefakt, fascinantna je lokacija. No postavlja se pitanje, zašto mostovi nemaju ograde? Picardova misija mogla je završiti puno ranije nego očekivano, da je slučajno upao u ponor tijekom svojih traumatičnih prisjećanja.
  • Postavlja se i pitanje zašto je Picard, koji je na Kocku došao pod krinkom federacijskog izaslanika pušten da sam luta instalacijom? Ovo je ipak dobro čuvano mjesto, koje za Romulance ima izuzetno veliku važnost.
  • Jedan od brojnih kratkih flashback momenata bilo je podsjetnik na jedan od najmračnijih trenutaka za Picarda – zloglasnu Borgovu Kraljicu (Alice Krige).
  • Iako je scena viđena s matičnog planeta Soji bila vizualno spektakularna, pomalo sam razočaran oskudnosti detalja iz njenog sjećanja. Šest epizoda je trebalo Nareku da dobije informaciju o dva crvena mjeseca i oluji u atmosferi planeta. Sretno s potragom u masivnoj galaksiji!
  • Portal kojim su Picard i Soji pobjegli s Kocke, tehnologija je koju je Borg preuzeo od asimiliranih Sikariana iz Delta kvadranta. Fanovi će se prisjetiti ove pomalo bahate napredne rase iz VOY „Prime Factors“.
  • Nepenthe se spominje u Homerovoj „Odiseji“ kao lijek koji uzrokuje zaborav i liječi tugu. Čini se da je planet Nepenthe mjesto gdje ćemo u idućoj epizodi sresti nikog drugog nego Willa Rikera (i Deannu Troi)!
  • Romulanci kako smo saznali, imaju tri imena. Ime za strance, ime za obitelj, te „pravo ime“ koje znaju samo oni koje vole. Narek je Soji otkrio svoje pravo ime – Hrai Yan. Kanonizacija tajnog imena oduševit će fanove Trek književnog serijala „Rihannsu“, serijala pisanog iz romulanske perspektive, gdje je Diane Duane prvi put uvela taj koncept.

Check Also

Kronike Međuzemlja: Legenda zvana Númenor

Nakon postavljanja figura i temelja narativa u prve dvije epizode, The Rings of Power je …

For All Mankind: epska svemirska pustolovina o onom najboljem u nama

Serija For All Mankind započela je naizgled jednostavnim pitanjem: što bi se dogodilo da svemirska …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics