Captain’s log #5: Laži i varke

Na polovici sezone Star Trek: Picard konačno smo stigli do misterioznog Freeclouda, ali i do pravog paradoksa. Stardust City Rag najzabavnija je, ali i najmračnija epizoda dosad. Od smiješne, i pomalo šašave, kostimirane avanture, pa do čak nekoliko osobnih tragedija, ovo je epizoda koja ne poznaje umjerenost. Što je dobrodošlo osvježenje, ali i potencijalni razlog za zabrinutost, barem što se tiče posljednje scene.  Ovo je ujedno i epizoda u kojoj Sedma od Devet jednostavno blista, dok posada La Sirene, predvođena Picardom, kreće na svoju prvu pravu misiju, i to u punom stilu. Ali se i suočava s prvim većim problemima, koji bi mogli predstavljati još značajniji problem kako se sezona bliži kraju. Jer pitanje je, koliko si dugo netko može lagati, i ne prihvatiti da se situacija korjenito promjenila? I koje će posljedice ovo zavaravanje imati na naše heroje, pogotovo na Picarda?

Vučica osvetnica

Prošlotjedni cliffhanger konačno je u radnju uveo Sedmu od Devet (Jeri Ryan), nekadašnju Borg radilicu, koja je tijekom svoga boravka na USS Voyageru, povratila svoju ljudskost, svoje emocije, i svoju nesavršenost, ali je zadržala i neke karakteristike Borga. Zato je tako zadovoljavajuće gledati ovaj izvrstan lik ponovno na malim ekranima, u interakciji s posadom La Sirene, a posebno umirovljenim admiralom, Jean Luc Picardom. Jer ne smijemo zaboraviti, da ova dva lika, koliko različiti bili u svojim pogledima na svijet, kao i svojim idealima, dijele jednu važnu karakteristiku. I Sedmu i Picarda je asimilirao Borg, a kao što vidimo u emotivnom razgovoru između dvoje likova, iako oslobođeni, oni se od tog događaja nikada nisu potpuno oporavili. Ovdje možemo još jednom vidjeti Picardov privilegij, koji lagano postaje leitmotiv serijala. Dok je Picard svoje umirovljeničke dane proveo u idili obiteljskog chateaua, sudbina Sedme nakon povratka Voyagera iz Delta kvadranta, je bila puno tragičnija. Uvijek spremna pomoći drugima, nakon supernove koja je potresla Romulanski Imperij (te ga možebitno razorila), Sedma se pridružila maloj, ali hrabroj grupici vučjih ratnika – Fenris Rangera. U nedostatku brodova Zvjezdane flote s jedne, te Imperijalne Mornarice s druge, ovi su ratnici postali jedini čuvari reda i mira na teritoriju nekadašnje Neutralne zone.

Star Trek: Picard

Ovaj plemeniti cilj skupo je koštao Sedmu. Kao što saznajemo u flashbacku, samo godinu nakon supernove, Sedma je izgubila Icheba (Casey Kings), jedinog nekadašnjeg Borga koji se uz Sedmu odlučio pridružiti Voyageru. Icheb, kojeg je Sedma smatrala svojim djetetom, upao je u zasjedu koju su pripremili trgovci dijelovima Borga, te je Sedma bila prisiljena da ga neutralizira i skrati mu muke. Osim osobne tragedije naše junakinje, ova scena pokazuje i koliko je nisko pao Borg u godinama nakon povratka Voyagera. Nekoć ultimativni antagonist, sada je samo jedan od resursa na crnom tržištu. Gubitak Icheba usmjerio je Sedmu na put osvete, što je i razlog zašto se odlučila pridružiti Picardu i ekipi u njihovoj misiji na Freecloudu. Naime, ista osoba koja je zarobila Maddoxa, misteriozna Bjayzl (Necar Zadegan) umješana je u trgovinu Borg dijelovima.

Igra pod maskama

Ovaj zajednički cilj vodi nas u smjeru koji teško da bi očekivali, nakon jednog od najmračnijih otkrića (premda ne jedinog) u serijalu. Budući da je Bjayzl, kao svaki drugi gospodar podzemlja okružena tjelohraniteljima, ekipa nema luksuz izravnog napada, kao ni novac potreban za otkup Brucea Maddoxa (John Ales). Srećom tu je Raffi, koja kao bivša obavještajka ima pristup jednom od najvrednijih resursa na Freecloudu. Informacijama. Otkrivši da Bjayzl planira Maddoxa prodati Tal Shiaru, Raffi donosi odvažni plan. Što nas uvodi i u najzabavniju scenu u epizodi. Plan je jednostavan i uključuje neke zaista fenomenalne kostime, koji evociraju kultne holodeck Trek epizode. Kostimirani Rios će glumiti posrednika između (također kostimiranog) Picarda i Bjayzl, dok će Sedma (sa i više nego potrebno funkcionalnih Borg dijelova) biti mamac. Scene planiranja izmjenjuju se s scenama izvedbe, u izvrsnoj režiji Trek veterana Jonathana Frakesa. Ovo je ujedno i prilika da vidimo likove (kao i glumce) van njihove komfort zone. Rios od discipliniranog bivšeg časnika tako postaje ekscentrični posrednik, a Picard dobiva priliku da iskoristi sve naučeno u holodecku Enterprisea D i E. Ova igra pod maskama dovodi jadnog Elnora u neugodnu situaciju, budući da se mladi Romulanac koji je proveo život slijedeći filozofiju apsolutne iskrenosti, sada mora suočiti s njemu stranim konceptom varke.

Star Trek: Picard

Koliko god zabavne scene pregovaranja bile (pogotovo Stewartov komični francuski naglasak), ne treba dugo da se stvari otmu kontroli. Jer Sedma je od Picarda sakrila najvažniji detalj vezan za njenu prošlost. Bjayzl nije samo odgovorna za Ichebovu smrt. Bivša Fenrisova rendžerica, ali i ljubavnica Sedme (!), ova je opasna žena iskoristila njenu naivnost i nepripremljenost, dok je istovremeno pokrenula trgovinu Borg dijelovima. Preduhitrivši Bjayzl, Sedma je došla u tešku situaciju. Ako ubije svog najvećeg neprijatelja, osvetit će svog posvojenog sina, ali će dovesti Picarda i družinu u opasnost. Ako ostavi Byajzl živu, možda joj se nikada više neće ukazati prilika. Teško je gledati Sedmu tako blizu svog cilja, a ujedno i tako daleko. Ne pomaže ni sam Picard, koji podsjeća Sedmu na njenu ljudskost, humanost, te je pokušava odgovoriti od cilja. Uvjerljivosti scene dodatno pomaže to što scenaristica Kirsten Beyer vjerojatno najbolje od svih pozna Sedmu, budući da je i sama autor nekoliko post – Nemesis relaunch novela vezanih za Voyager. Naposljetku Picard pobjeđuje, te se družina, zajedno s Maddoxom, teleportira na La Sirenu.

Lažimo se, bar još malo

Dolaskom na La Sirenu, gledatelji su uvjereni u sretni kraj. Možda bi ovo bila situacija s klasičnim Trekom, ali ovo je „Picard“, gdje svaki lik čuva svoju tajnu, dok laže sam sebi da se uistinu promjenio. Najbolji primjer je vjerojatno Raffi, koja je ranije napustila brod, u pokušaju da pronađe svojeg otuđenog sina, samo da shvati da se unatoč želji za promjenama, nije promjenila. Koliko god se trudila, ona i dalje ostaje obavještajka sa svim prednostima i manama profesije. Razgovor između Picard i Sedme otkriva da se oba lika još nisu oporavila od asmilacije. Picard gaji nadu za povratak ljudskosti, dok izbor Sedme da poštedi Bjayzl, sugerira da je i ona na pravom putu. Umjesto na brod Rangera, Sedma se vraća na Freecloud, gdje hladnokrvno eliminira Bjayzl. No njena varka nije toliko drugačija od Picardove, budući da ostarjeli kapetan i dalje ne želi prihvatiti da su njegovi ideali možda pogrešni, te da je kritika Sedme za njeno preuzimanje zakona u svoje ruku, zapravo kritika samog sebe, budući da se njihovi ciljevi zapravo previše ne razlikuju. Sedma svoje greške rješava nasiljem, dok Picard to radi dovođenjem drugih u opasnost.

Star Trek: Picard

A upravo ovakva Picardova greška pokazuje se i u finalnoj sceni, i najtragičnijem trenutku epizode. Jer nakon što smo otkrili da je Agnes Jurati bila više od Maddoxove suradnice, sa šokom gledamo kako njegova bivša partnerica (nevoljko) gasi aparate koji Maddoxa održavaju na životu. Ova neočekivana scena mijenja našu percepciju Jurati, ali i predstavlja potencijalni problem za razvoj njezinoga lika, i to poveliki. Jer čak i ako je Jurati ugasila aparate zbog Maddoxove uloge u stvaranju potencijalno opasnih savršenih „blizanki uništavača“, te ostalih sintetika, ne mogu izbjeći činjenicu da je Jurati upravo ubila čovjeka. Svog suradnika, partnera, nemoćnu osobu. Što mora ostaviti neizbrisiv trag. Mrlju koju će biti teško, ako ne i nemoguće izbrisati. Zašto nije stavila Maddoxa u komu ili hibernaciju? A tu je i problematična (mogli bi reći glupa) izvedba ovog ekstremnog čina. EMH, koji je Jurati ugasila, postaviti će (nadam se) ključno pitanje vezano za Maddoxovu smrt nakon što se ponovno pokrene. Da ne govorim o ostalim članovima posade koji ne smiju preći preko toga da je Maddoxova iznenadna smrt nastupila u trenu kada je Jurati bila s njime sama u sobi, i nakon što je ugasila EMH-a (koji joj je prethodno pripisao psihijatrijski problem i to dvaput).

Star Trek: Picard

No, prije negoli je Maddox na čudan i pomalo razočaravajući način otpravljen na drugi svijet, Picard je saznao ključnu informaciju, ne samo ono što su gledatelji znali (Soji je na Artifaktu), već i upozorenje o zavjeri koja ne uključuje samo Romulance, već i Federaciju! Na polovini sezone, slagalica se polagano počinje slagati, i sve je očitije da je u napad na Mars, te kasniji prekid evakuacije Romulanaca, kao i zabranu sintetika umješano više strana. Mala posada La Sirene uplela se, kako se čini, u zavjeru kolosalnih dimenzija, i iako je Sedma napustila brod, nadamo se da će se vučja ratnica ubrzo vratiti. Jer s Artefaktom kao sljedećom destinacijom, Picard će trebati svakog dostupnog saveznika.

Dodatne opservacije:

  • Iako se činilo da bi Raffi mogla napustiti posadu, to se srećom ipak nije dogodilo. No prije povratka na La Sirenu, u pomalo prekratkoj i previše požurenoj sceni saznali smo i razlog njenog putovanja na Freecloud. Pokušaj da se pomiri s otuđenim sinom (koji je od svih mogućih partnerica, izabrao upravo Romulanku!) spektakularno je propao, što nam je dalo priliku da vidimo odličnu i uvjerljivu glumu Michelle Musiker. Također, saznali smo i prvu informaciju o umješanosti misteriozne grupe „konklave osmorice“ u zavjeru. Je li moguće da je nakon Picardove ostavke, Raffi koja je već počela istraživati, ostala bez admiralove zaštite i promptno uklonjena?
  • Kada je počelo pomalo nelagodno i brutalno rezanje nekadašnjeg Borga, pomislio sam da bi to mogao biti Icheb, i nažalost taj se strah ostvario. No prije nego što je ovako skončao, Icheb je ipak uspio ostvariti svoj san i stupiti u Zvjezdanu flotu.
  • Prije nego što je Sedma stigla u laboratorij gdje se rezalo nesretnog Icheba, jedna od tehničarki upitala ga je gdje mu je cortical node. Ovo je lijep slučaj kontinuiteta, i poštovanja kanona, budući da je Icheb u VOY „Imperfection“ svoj cortical node dao upravo Sedmoj.
  • Flashback scena odvija se 13 godina prije dolaska Sedmu na La Sirenu, tj. sedam godina nakon povratka Voyagera.
  • Simpatičan detalj, i komentar na našu trenutnu situaciju jesu intruzivni targeted ads koji u 25. stoljeću to i doslovno postaju, kao što smo vidjeli u slučaju s Jurati.
  • Nakon kontinuiranih zamjerki o anakronizmu u Picardu, konačno sam došao na svoje. Stanovnici i posjetitelji Freeclouda nose futurističku odjeću koja izgleda kao nešto iz budućnosti. Više ovakvimh primjera, molim!
  • Maddox je potvrdio ono što smo pretpostavljali. Mama AI je upravo to, ugrađeni AI program koji se brine o blizankama.
  • Fanove DS9 obradovati će se da je Quark ispunio svoju želju i pokrenuo franšizu, te se jedan od barova nalazi i na Freecloudu. Nakratko možemo vidjeti i salon Mr. Motta, bolijanskog brijača koji je zbog nekog razloga preselio na ovaj planet. S druge strane, veseli me da je Mr. Mott preživio pad Enterprisea D.
  • Lokacija gdje Icheb proživljava agoniju je planet Vergessen. (njem. zaboraviti)
  • Freecloud je dobio ime po b-strani singla Davida Bowiea „Space Oddity“. Stvar se zove “Wild Eyed Boy From Freecloud,” a sam Stardust City je referenca na nadimak ovog velikog pjevača (minus Ziggy).

Check Also

Captain’s Log #3.4: Nova nada u bezdanu

Četvrta epizoda Star Trek: Picarda nastavlja ohrabrujući trend povratka serijala klasičnom Treku. Dok USS Titan …

The Mandalorian #18: Nešto je trulo na Mandaloreu

I u drugoj epizodi treće sezone „The Mandaloriana“ i dalje muče problemi s tempom i radnjom. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics