Captain’s Log #3.7: Lovac i lovina

U sedmoj epizodi finalne sezone Star Trek: Picarda, dok sat ubrzano otkucava, posada Titana otkriva da su prepušteni sami sebi. Da stvar bude još gora, neprestana igra mačke i miša pretvorila je Picarda i ekipu iz lovca u lovinu. Napeta epizoda, prepuna akcije i natopljena nostalgijom (što je trend treće sezone), dala nam je odgovore na neke od misterija, ali i postavila nova pitanja. A tu je i odlična gluma, uvjerljive emocije, te dugo očekivan podsjetnik na epohalni Dominijski rat iz izvrsnog serijala “Deep Space 9.“

Sami protiv svih

Ako ste mislili da je showrunner Terry Matalas ispunio kvotu kultnih likova povratnika u posljednjoj epizodi, prevarili ste se. Jer na početku epizode Dominion vratio se nitko drugi nego Tuvok. Ok, to nije nužno „pravi Tuvok“, ali neću lagati ako kažem da je vidjeti Tima Russa na malim ekranima izmamilo osmjeh na mom licu. A ne bi me čudilo da koliko je spominju, do kraja sezone vidimo i Kate Mulgrew u ulozi admiralice Kathryn Janeway. Ono što me pomalo čudi, da u serijalu koji radnju temelji na događajima i likovima iz Dominijskog rata, ne vidimo niti jednog lika iz glumačke ekipe serijala koji se bavio upravo tim epohalnim događajem. Čak ni Worf nije prisutan tijekom otkrivanja prošlosti Vadic…

Star Trek: Picard

Ono što me veseli je to da su scenaristi lažnim Tuvokom dodatno potvrdili težak položaj Picarda i ekipe. Jer, Dominion se infiltrirao u najviše razine hijerarhije Zvjezdane flote. Stoga je formiran očajnički plan, namamiti Vadic u klopku, te izvući iz nje informacije o paklenom planu mjenjolika. Za što im točno trebaju Picardovi ostaci, te sam Jack Crusher. Srećom za ekipu na Titanu, i njihovim neprijateljima na Shrikeu nije lako, jer misteriozni lider Dominija (?) traži od Vadic da nađe Jacka, odmah i pod bilo koju cijenu.

U klopci

Ne treba dugo da Vadic i njeni ratnici upadnu u klopku. Te da nam se motivacija glavnog antagonista posluži na pladnju. Iako je gluma Amande Plummer užitak za gledati, prethodne reakcije Vadic često su graničile sa cringeom. Zato je odlična vijest da je u ovoj epizodi konačno razotkrivena njena traumatična prošlost, koja je Vadic učinila ovako pomaknutim likom. Kao i problematična strana Federacije, koju smo imali prilike vidjeti u DS9.

Star Trek: Picard

Naime, tijekom Dominijskog rata, Vadic i još nekoliko mijenjolika završili su u zarobljeništvu Sekcije 31. Nimalo iznenađujuće, zlokobna organizacija vršila je okrutne eksperimente nad zatvorenicima, s ciljem da stvori špijune koje je praktički nemoguće otkriti. Iako su eksperimenti traumatizirali Vadic, i ostale mjenjolike, oni su ih također ojačali. A da ne zaboravi na okrutnost i brutalnost, Vadic je nakon bijega uzela identitet njezine mučiteljice, te se zaklela na osvetu Federaciji. Ovo otkriće se zapravo lijepo uklapa u postojeći lore. Nemojmo zaboraviti, na kraju DS9, Federacija nije bila ta koja je inicirala davanje lijeka mijenjolicima, već su to napravili doktor Bashir i O’Brien na svoju ruku.

Raspad sistema

Ne treba dugo da se Picardov plan raspadne u komadiće. Mada ovog puta to nije Vadic već Lore, koji je (opet) nadjačao Datu, te pokrenuo kaos na brodu. U izuzetno emotivnoj sceni (koja je nedostajala u prvoj sezoni) Geordi La Forge, pokušava povratiti kontrolu nad svojim prijateljem, što naposlijetku i uspijeva. Brent Spiner nas je još jednom uvjerio kako je majstor prebacivanja između više identiteta.

Star Trek: Picard

Data se konačno vratio, ali ne prije nego što se Vadic oslobodila zatočeništva, te usput preuzela zapovjedništvo nad Titanom. I što je još bitnije, Jackom Crusherom, koji po svemu sudeći ne boluje od neizlječive bolesti, već skriva nešto puno opasnije.

U narednoj epizodi (nadam se) otkriti ćemo tko izdaje zapovjedi Vadic i koji je pakleni plan Dominija. I ono najvažnije, Jackovu tajnu.

Check Also

Pozdravi s čudnih novih svjetova #2.10: Na rubu

I naposljetku to se dogodilo. Prigodno s eksperimentalnom tematikom, druga sezona serije Star Trek: Strange …

Good Omens, druga sezona: dobre vibracije ne čine seriju dobrom

Otrgnimo ovaj flaster brzo, jer će tako manje boljeti: druga sezona Amazonove i BBC-jeve serije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics