Captain’s Log #3.5: Prijatelji i neprijatelji

Malo pomalo, Star Trek: Picard se pretvara u iznenađenje godine. I to veoma dobrodošlo iznenađenje. Jer tko bi predvidio, da će serijal koji je potonuo u mediokritet u drugoj sezoni, na samom kraju uspjeti dočarati onaj toliko potreban klasičan Star Trek feeling. I uz to nam (bar nakratko) vratiti jedan od omiljenih sporednih TNG-ovih likova? Upravo se to dogodilo u najnovijoj epizodi.

Neočekivani povratak

Peta epizoda – Imposters – započinje povratkom USS Titana u teritorij Federacije, gdje se susreo s brodom Zvjezdane flote – USS Intrepidom. Ali ako ste mislili da su Picard i družina, nakon bjega od Shrikea, konačno na sigurnom, prevarili ste se. Da nešto nije u redu, otkrivamo na samom početku, nakon što Titan posjeti federacijski tim, koji predvodi nitko drugi nego – Ro Laren (!). To moram priznati nisam očekivao. A još je bolje što je povratak odmetnute Bajoranke izvrsno izveden i odglumljen. Sve pohvale Michelle Forbes, koja je samo potvrdila da je nagli odlazak Ro Laren iz TNG-ja bila pogreška. Jer dijalozi Ro i njenog starog mentora, Jean-Luca Picarda, vrhunac su ove epizode.

Star Trek: Picard

Još jednom se pokazalo da showrunner Terry Matalas doista zna svoj posao. Animozitet između Picarda i Ro može se rezati nožem. Što je potpuno shvatljivo, ako uzmemo u obzir njeno pridruživanje Makijima, čime je izdala Picardovo povjerenje. A u trenutnom kontekstu, tu i je problem nepovjerenja i sveopće paranoje, jer su se mjenjolici infiltrirali u sve redove Zvjezdane flote. Ne pomaže ni otkriće Beverly Crusher, da su mjenjoliki alieni nekako evoluirali, te je njihov solidni oblik gotovo nemoguće razlikovati od čovjeka. Da ne govorimo o beskorisnim skenerima. Upravo zato nepovjerenje Picarda prema Ro Laren, te obratno, je uvjerljiva, a ne forsirana scena, što kulminira izrazito emotivnim pomirenjem u holodeku.

Vrludanje u mraku

Koliko god scene na Titanu bile dobre, toliko sam razočaran događanjima na planetu M’Talas, s kojeg se Raffi i Worf nikako ne mogu maknuti. Jedini svjetli moment je vulkanski gangster kojeg glumi Kirk Acevedo, kojeg će se neki gledatelji prisjetiti iz „12 Majmuna“. Sada je već očito da Matalas nije propustio priliku uposliti sve kolege iz ovog izvrsnog SF serijala. Upravo je Vulkanac taj čije znanje je potrebno našem dvojcu da se infiltriraju na Daystrom Institut. Što generalno nije loš zaplet.

Problem je u tome da je borba između Raffi i Worfa nepotrebna, i šteti samoj radnji. Em znamo da će Worf preživjet, em je njegova „smrt“ izvedena šlampavo i neuvjerljivo. Generalno, vrludanje po M’talasu i mračne, forsirane scene, nepotrebne su, i treća sezona „Picarda“ bi uvelike profitirala da je ta konfuzna nit radnje ili skraćena, ili izrezana. Srećom, čini se da ćemo u drugom dijelu sezone konačno doći do Daystrom Instituta, Geordija La Forgea, Lorea i vjerojatno holograma Moriartyja.

Okršaj u svemiru

A čini se da ćemo u idućoj epizodi konačno vidjeti taj dugoočekivani reunion Picarda i Worfa. Budući da je Titan opet u bijegu, nakon žrtve Ro Laren koja je omogućila Picardu i ekipi da pobjegnu Intrepidu i njegovoj mjenjolikoj posadi. „Dvoboj“ Titana i Intrepida izvrsno je izveden, a napetost se može rezati nožem. Da ne spominjem zaista prekrasne vizualije i specijalne efekte. Ponavljam se, ali treća sezona „Picarda“ konačno nam je pružila nešto što nismo vidjeli ni u „Discoveryju.“ Predivne prikaze svemirskih brodova u… svemiru.

Star Trek: Picard

A bio bi grijeh, ne spomenuti sve boljeg i zanimljivijeg kapetana Shawa, koji je sada konačno na istoj frekvenciji s Picardom i Rikerom. Todd Stashwick naprosto briljira iz epizode u epizodu, i ne bi me čudilo da fanovi počnu tražiti Titan spin-off serijal. Izuzetno me veseli što kreativni tim nije eliminirao ovog upečatljivog kapetana, te je Liam Shaw postao integralni član Titanove posade.

I na samom kraju, tu je i misterij koji je i dalje neriješen. A to je Jack Crusher, koji bi mogao biti puno više od sina Beverly Crusher i Jean-Luca Picarda. Možda čak i Changeling? Jer zašto je i Intrepid toliko zainteresiran za problematičnog „doktora bez granica“? U ovom trenutku sve je moguće, i to je fenomenalna stvar. Jer da, mogu slobodno reći, jedva čekam iduću epizodu „Picarda“… jer ovo je Star Trek.

Check Also

Dobitnici nagrade Locus za 2024. godinu

Objavljeni su dobitnici jedne od najprestižnijih žanrovskih književnih nagrada – Locus Award, tijekom nedavno održanog …

Finalisti nagrade Locus za 2024. godinu

Svake godine dodjeljuje se jedna od najprestižnijih žanrovskih književnih nagrada – Locus Award. Za sada …

One comment

  1. 3. sezona je za sada stvarno odlična. Vrlo ugodno iznenađenje. Pravi kvalitetan Star Trek. Scene sa Ro Laren su izvanredne. Ova epizoda mi je najbolja do sada pa čak bi se usudio reći i jedna od najboljih sci-fi epizoda općenito posljednih godina. Tenzija u zraku kroz cijelu epizodu (pa i cijelu sezonu do sada).
    Za sada se Picard definitivno iskupljuje za osrednje prve dvije sezone.

    Ovako je trebao izgledati Star Trek Picard od prve sezone. No ako ništa drugo, imat ćemo svakako izvanrednu treću sezonu u samom vrhu Star Trek serijala (nadam se).

    Vadic je nestala za sada… nadam se da će se pojaviti ponovno da se i taj dio razriješi tko je ona iako mislim da je sada ona čak sporedni problem.

    Jer je pitanje svih pitanja… tko je Jack Crusher?! ;\

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics