Captain’s Log #3.3: Dominion

Najnovija epizoda Star Trek: Picarda veliki je trenutak za serijal koji predugo nije ispunjavao svoj potencijal. No, unatoč nekim problemima, čini se da bi ipak mogli dobiti dostojno finale. A tu je i neočekivana, ali dobrodošla poveznica na DS9, ponajbolji Trek serijal, koji zbog nekog razloga nije dobio dovoljno pažnje u novoj Trek eri.

Podmornica u svemiru

Uz par iznimki, treća epizoda treće sezone – Seventeen Seconds – klasični je lov na podmornicu koji evocira neke od najboljih Trek epizoda i filmova. Posada USS Titana pokušava pobjeći opakom Shrikeu, što je ujedno i katalizator za radnju. Jer što god Picard i Riker pokušali, neprijatelj je jedan korak ispred njih. Očito je da se kapetanici Vadic nigdje ne žuri. Zvjezdana flota ne zna da je Titan skrenuo s originalnog kursa. Pomoć nije na vidiku. Titan je sam.

I upravo je ovo temelj za nekoliko odličnih scena, koje daju priliku Trek veteranima da zablistaju. Nakon više od dvadeset godina (ispred i iza kamera) Picard i Beverly Crusher konačno razgovaraju. Situacija je napeta, ali očito je da među dvoje starih prijatelja i kolega i dalje postoji međusobno poštovanje. Iako je objašnjeno zašto su se Picard i Crusher razdvojili, i dalje mi je teško shvatiti da bi Beverly samo tako napustila Picarda. No veseli me da je problem s Jackom Crusherom riješen.

Star Trek: Picard

Neizgledna situacija

Nešto teže mi je prihvatiti konflikt između Rikera (koji je konačno u kapetanskom stolcu) i Picarda. Da, Picard možda malo previše zagovara borbu, ali sa Shrikeom koji prati svaki pomak Titana, ni bijeg nije opcija. A tu su i napredna i dosad neviđena oružja koja dodatno otežavaju situaciju. Te unosi dašak originalnosti u svemirsku potjeru. Portal oružje, još jedno od čuda iz Daystrom Instituta, pretvara potjeru u igru mačke i miša. Igru koja bi mogla jako loše završiti za Titan i njegovu posadu.

Upravo ova novina daje priliku režiseru Jonathanu Frakesu (koji briljira ispred i iza kamera), te ostatku kreativnog tima za neke od zaista fenomenalnih scena. Neću lagati ako kažem da su prizori svemirskih broda u maglici možda i najbolje takve scene dosad viđene u Star Treku. Sve izgleda jako prirodno i spektakularno. Dodatno pomaže to da su i scene unutar brodova na razini, kombinacija izvrsne glume, prirodnih (a ne forsiranih emocija), i više nego solidne priče.

Povratak Dominiona

A tu je i šećer na kraju. Još od kad se Voyager izgubio u Delta kvadrantu, pitali smo se što se dogodilo u Trek univerzumu nakon epskih Dominijskih ratova. Nažalost, umjesto da gledamo post ratnu situaciju, kreatori su se odlučili da nas vrate u prapočetke Federacije, ili pošalju u jako daleku budućnost. Tako smo do sada ostali uskraćeni za zaista fascinantan materijal. Jer da, showrunner Terry Matalas konačno je na male ekrane doveo jedne od najboljih Trek zlikovaca.

Star Trek: Picard

Jer Vadic na Titanu ima svog čovjeka – sabotera koji omogućava Shrikeu da uvijek nađe svoj plijen. A to je nitko drugo nego changeling! A da stvar bude gora, kultni mjenjoliki alieni su upleteni i u zavjeru koju istražuju Raffi i Worf! Ne znam za vas, ali mene ovaj tijek događaja izuzetno veseli. Tko zna, možda vidimo i Jeffreyja Combsa u ulozi novog Weyouna? S Matalasom je sve moguće…

Povratak Dominiona je gamechanger koji povećava potencijal „Picarda“, daje nadu za dostojan završetak serijala, ali i mogući spin-off.

Check Also

Finalisti nagrade Locus za 2024. godinu

Svake godine dodjeljuje se jedna od najprestižnijih žanrovskih književnih nagrada – Locus Award. Za sada …

Fallout: prvoklasna zabava u Pustoši

Čini se da je lekcija za uspješnu adaptaciju videoigre usvojena. A to je, ne popravljati …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics