Captain’s Log #3.2: U magli

Unatoč naporima showrunnera Terryja Matalasa da ispravi kurs te pruži fanovima klasično Trek iskustvo, poput svoji protagonista, Star Trek: Picard i dalje vrluda u svemirskoj maglici. Da, likovi koje volimo i poznamo su tu (a oni koji nisu, ubrzo će se pojaviti). Imamo i svemirsku avanturu, brod heroj Zvjezdane flote, te intrigantan misterij. Nažalost seriju i dalje muče problemi s tempom, zbrzana radnja, te možda najzabrinjavajuće, zlikovci iz crtića. A tu je naravno i reveal koji to zapravo i nije. Jer i u trećoj sezoni, sve se i dalje vrti oko sirotog Jean-Luc Picarda.

Ptica grabljivica

Očekivali bi da bi epizoda, koja na male ekrane konačno vraća kultnog Klingonca Worfa (Michael Dorn), te sadrži kratak ali jako emotivan trenutak između Jean-Luc Picarda i Beverly Crusher, kao i otkriće da njih dvoje imaju sina (za kojeg Picard nije znao), mogla biti izuzetno zanimljiva. Nažalost, to nije slučaj. Od samog početka, druga epizoda „Picarda“ – Disengage – podiže uloge. Iako su admiral Picard i kapetan Riker, zajedno sa Jackom, sinom Beverly Crusher, i samom doktoricom, uspješno teleportirani na USS Titan, i dalje su nemoćni da se suprotstave misterioznom neprijatelju. Što nas vodi do prvog problema.

Star Trek: Picard

Očito je da Amanda Plummer uživa u svojoj ulozi, ali teško je oteti se dojmu da je misteriozna Vadic negativka iz crtića. A da ne govorimo o njenom brodu Shrike čiji arsenal može uništiti čitavu eskadrilu Zvjezdane flote, a kamoli bespomoćni Eleos ili Titan. A ako tome pridodamo mogućnost doslovnog BACANJA broda na Titan, čini se da su scenaristi u pokušaju da stvore opasnog neprijatelja, malo pretjerali. Vadic ima samo jedan zahtjev – da Jack (Ed Speeler), za kojim je raspisana tjeralica, bude izručen na njen brod.

Sat koji otkucava

Ovaj zahtjev pruža klasičnu Trek dilemu. Čak i ako je Jack kriminalac, Picard i Riker ga ne žele izručiti bez suđenja. Kapetan Shaw, s druge strane, je više nego spreman riješiti se problematičnog Jacka, ako će to spasiti Titan i njegovu posadu. Veseli me da su nakon karikature iz premijerne epizode, scenaristi odlučili prikazati Shawa kao časnika Zvjezdane flote, u doista neugodnoj situaciji. Picardu ne pomaže da Jack nije spreman za suradnju. Naposljetku, dilemu razriješava sam „kriminalac“, koji bježi iz pritvora, spreman da se sam izruči Vadic. Ili ipak ne?

Star Trek: Picard

Jer u trenutku kad se čini da je Jackova sudbina zapečaćena, na most Titana dolazi ni više ni manje nego Beverly Crusher. U upečatljivoj emotivnoj sceni između dvoje starih kolega, bez ijedne izgovorene riječi, Picard shvaća ono što je cijelo vrijeme bilo pred njegovim očima. Jack Crusher je njegov sin. Odjednom Jack postaje svačiji problem, sviđalo se to njima ili ne. Čak i kapetan Shaw shvaća da je konflikt s Vadic neizbježan, te odvodi Titan u maglicu. Za okršaj ćemo trebat pričekati sljedeću epizodu.

Povratak ikone

Problem ovotjedne epizode je da razotkrivanju misterija prethode zbrzane, i nerijetko nezanimljive scene. To je najbolje vidljivo u slučaju Raffi, koja nakon tragičnog terorističkog napada traži Ferengija Sneeda (Aaron Stanford). Da razotkrije zavjeru, Raffi je spremna žrtvovati obitelj, pa čak i svoje mentalno stanje. Nit radnje s Raffi je nesumnjivo najmračniji dio epizode, koji u nekim momentima prelazi granice Star Treka. Da uvjeri Sneeda da više nije obavještajka, Raffi se odlučuje na konzumaciju droge.

Star Trek: Picard

Srećom, Raffi, i cijelu scenu, spašava stari znanac. U najboljem trenutku epizode, otkrivamo da je Raffin nadređeni bio ni više ni manje nego Worf (!). I to u poznatom stilu, eliminirajući Sneeda i njegove čuvare. Sad kad je misterij konačno razotkriven, biti će zanimljivo vidjeti što je Worf radio nakon odlaska s Enterprisea. Pitanje je, da li je povratak ikona jedino što ćemo pamtiti od treće sezone. Iskreno se nadam da to nije slučaj, i da ćemo u narednim epizodama dobiti toliko željeni Trek. I da će se „Star Trek Picard“ izbaviti iz svemirske maglice.

Check Also

Dobitnici nagrade Locus za 2024. godinu

Objavljeni su dobitnici jedne od najprestižnijih žanrovskih književnih nagrada – Locus Award, tijekom nedavno održanog …

Furiosa: A Mad Max Saga – postapokaliptična poslastica s krivim protagonistom

Kad se pojavio na velikim ekranima prije deset godina (da, vrijeme brzo prolazi), „Mad Max: …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics