Captain’s Log #3.10: Samo nebo je granica!

Ono što je počelo prije više od 35 godina završava sada! Rečenica je to koju je izrekao Jean-Luc Picard, i koja odlično opisuje finale treće sezone serije Star Trek: Picard, kao i samu sezonu. Jer bio je to love letter kultnom TNG serijalu, njegovim likovima, te starim fanovima. Epski i emotivan oproštaj, koji je ispravio grijehe prošlosti (vidi „Nemesis“) i pružio nezaboravnu avanturu dostojnu imena Star Trek.

Posljednja avantura

Iako se ne može zanemariti to da je finale pomalo zbrzano, kao i to da je Borg postao pomalo izlizan antagonist (velikim dijelom zahvaljujući prijašnjim sezonama „Picarda“), posljednja misija Enterprisea-D i njegove posade napeta je i nezaboravna avantura. Nakon što je Borg preuzeo kontrolu nad Zvjezdanom flotom u orbiti Zemlje, Picard i ekipa imaju samo jednu opciju. Naći Borg kocku i prekinuti signal. Signal koji emitira nitko drugi nego sin Jean-Luca i Beverly – Jack Crusher.

Star Trek: Picard

Sukob Enterprisea-D i Borg kocke puno je realniji od obračuna Titana sa čitavom Flotom, a veseli me i to da je Kocka zapravo grobnica, kojom još uvijek zapovjeda Borg kraljica. Da, ona ista Kraljica koju je Janeway nadmudrila u finalu „Voyagera“. Kraljici (kojoj glas posuđuje Alice Krige) cilj više nije asimilacija. Ne, ona i njen evoluirani Borg odlučni su potpuno uništiti mrsku Federaciju. Naravno, jedini tko može zaustaviti ovaj opaki plan je upravo Jean-Luc, koji sada ima priliku završiti putovanje, započeto prije 35 godina, kao Locutus.

Otac i sin

No za razliku od „First Contacta“ gdje se Picard s Borgom obračunao silom, u ovom posljednjem činu, pobjedu donosi upravo ono, što je ovaj kultni lik izbjegavao cijeli život – obitelj. Obitelj je ujedno i glavna tema sezone, od obitelji na Enterpriseu D, pa do obitelji u pravom smislu riječi. Jer da spasi Jacka te ga izbavi od Borga, Picard se sukobio s onim što je izbjegavao dekadama. Po posljednji put postao je Locutus, ali ovaj put kao otac. Susret oca i sina u Borg unimatrixu emotivna je scena, koju su dodatno ojačali izvrsni glumački nastupi Sir Patricka Stewarta i Eda Speelersa.

Star Trek: Picard

Ipak, postoji problem s ovom scenom, te izbavljenjem Jacka Crushera od Borga, koji je ujedno i problem čitave sezone, ili bolje reći serijala. A to je neujednačenost sezona i nepostojanje konzistentne radnje od premijere do finala. Jedini lik koji je više manje postojan je upravo Jean-Luc Picard koji je prošao sjajan put u serijalu – od rezigniranog admirala, do kapetana i oca koji je spreman žrtvovati sve za svoju obitelj. Pa i sebe samog. Tako i pobjeda nad Borg kraljicom postaje ključan dio Picardova života, i prihvaćanja svoje (neugodne) prošlosti.

Starci na mostu

A tu je naravno i Picardova stara posada, koja je unatoč godinama, odigrala bitnu ulogu u pobjedi nad Borgom, te nas još jednom podsjetila na gubitak koji nikada nećemo nadoknaditi – TNG ekipa se trebala vratiti na male ekrane puno, puno ranije. Ipak, izuzetno je zadovoljavajuće gledati cijelu posadu na okupu, kako zajednički surađuju da postignu cilj. Ovi likovi su ujedno i izvor dobrog humora, rezultat odlične kemije, koja čini sve zajedničke scene prirodnima, a ne forsiranima. Iako se posada okupila prekasno, svaki od likova dobio je priliku da zablista. Will Riker i Worf pomogli su Picardu na Borg kocki, dok su Data, Geordi, Deanna i Beverly pružili podršku s Enterprisea. Tako je konačna pobjeda nad Borgom rezultat suradnje cijele posade, a ne akt jednog čovjeka.

Star Trek: Picard

Ali i više od toga. Pobjeda nad Borgom, spas Federacije, i vjerojatno Galaksije, potvrda je onoga što su fanovima klasičnog Treka, TNG fanovi govorili godinama, da inovacija nije nužno najbolje rješenje. Da je nostalgija ne samo dobrodošla, već i prijeko potrebna. Te da je nostalgija u službi priče, dobitna kombinacija. Skoro svi elementi od glasa predsjednika Antona Chekova (potomka kultnog TOS časnika), pa do povratka Locutusa, izvrsno su uklopljeni u priču, te ovu finalnu epizodu i sezonu čine integralnim elementom putovanja Picarda, njegove posade, i naravno Enterprisea.

Sljedeća generacija

Dakle, stari likovi i kemija među njima su highlight epizode, što se vidi i u završnoj sceni, koja je vjerojatno zadnji moment da cijelu ekipu vidimo na okupu. Nakon naprasnog prekida u „Nemesisu“, Picard i njegov tim konačno su dobili dostojan oproštaj. Ali ovo nije kraj. Ili barem ne bi trebao biti kraj. Jer kreativni tim, predvođen showrunnerom Terryjem Matalasom želi nastaviti putovanje, ako ne nove, onda sljedeće generacije.

Star Trek: Picard

I iako je preimenovanje Titana u Enterprise-G možda malo previše (što se uopće dogodilo sa Enterpriseom F?), ovaj tijek događaja jako veseli. Jer jedno od najvećih postignuća finalne sezone Picarda je da su fanovi nakon prve dvije razočaravajuće sezone, sada željni da vide još. Tko ne bi htio pratiti nove avanture novog kapetana Enterprisea, Seven, i njene posade, Jacka, Sidney i Raffi? Kao i gostovanja stare ekipe. Potencijal spin-offa „Star Trek: Legacyja“ je ogroman.

TNG era nije bez razloga jedno od najomiljenijih razdoblja Star Trek univerzuma. A ako se Matalas zadrži na kormilu zvjezdanog broda, budućnost Star Treka je doista blistava. I samo nebo je granica…

Star Trek: Picard

Check Also

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

3 comments

 1. “Tko ne bi htio pratiti nove avanture novog kapetana Enterprisea, Seven, i njene posade, Jacka, Sidney i Raffi?”

  Ja ne bih htio. Ova Seven nema doslovno nikakve veze s originalnom.

 2. Što reći… Treća sezona je za dvije klase bolja od prve dvije. Po meni odlično odrađeno. Doduše, želio sam da finale potraje barem sat i pol pa time da i uživancija bude veća, ali dobili smo cca 62 minute što isto nije loše ali složio bi se da je bilo previše toga za reći a premalo vremena. Možde se ipak moglo na 90 minuta kao neki legendarni “two-parteri”.

  Sve u svemu dostojan završetak TNG ere i dostojno Patricka Stewarta tj. kapetana Picarda koji je ljestvicu kvalitete podigao vrlo visoko još prije 35 godina. Eh, da je ovako bilo od prve sezone… 🙂

  Zanimljiva je i pojava Q-a nakon odjave finala pa će biti zanimljivo pratiti eventualni razvoj spin-off-a. Definitivno kvalitetna baza za daljnji razvoj.

 3. Ne znam jeste li vidjeli ‘Regeneration’, kratak film, koji dođe kao nastavak na (meni omiljeni) star trek: generations:

  https://www.youtube.com/watch?v=_KXU2Ob8gYY

  Ove dve minute izgledaju bolje nego sve tri sezone picarda zajedno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics