Captain’s Log #3.1: Nova nada?

Od svih novih Star Trek serijala, Star Trek: Picard zasigurno je najčudniji, i najrazočaravajući. Jer kako drugačije objasniti to da je serijal koji za glavnog lika ima jednog od najlegendarnijih kapetana Zvjezdane flote, kao i jednog od kultnih SF likova, podbacio na toliko mnogo polja u posljednje dvije sezone? „Picard“ je doista čudna biljka. U svakom aspektu gdje je mogao trijumfirati, podbacio je. Od same glume, do radnje, a da ne govorimo o atmosferi. Čak su i specijalni efekti mogli biti bolji. A o osjećaju Star Treka, ili manjku istog, neću ni govoriti. Zato sam s velikom skepsom pristupio prvoj epizodi treće i ujedno posljednje sezone ove neobične serije. I kakav je rezultat. U ovom trenutku teško je reći, ali postoje naznake da nas doista čeka nova nada.

Nostalgia trip

Treba naglastiti da je treća i posljednja sezona „Star Trek: Picard“ povratak korijenima. Doduše teško je to ne primjetiti, jer od samog početka, očito je da gledamo nešto potpuno drugačije od protekle dvije sezone. Pa čak i samo ime epizode – The Next Generation – nam govori da se sjednemo na kauč, i prepustimo nostalgia tripu. Svemu onome čega je u protekle dvije sezone bilo samo u tragovima, ako i toliko. Tako se admiralu Jean Luc Picardu (Sir Patrick Stewart) na njegovu vjerojatno posljednjem putovanju pridružuje stara postava kultnog TNG-a.

Upravo misterij koji skriva ni više ni manje nego doktorica Beverly Crusher (Gates McFadden) pokreće radnju posljednje sezone, te vodi reunionu legendarnog kapetana i njegovog prvog časnika – jednako kultnog Williama Rikera (Jonathan Frakes). A ako vam je dosadilo biti na Zemlji, i to u nemaštovitoj prošlosti, onda će vas razveseliti da će posljednja sezona serijala biti klasična svemirska avantura.

Star Trek: Picard

USS Titan i „dream team“

A svakoj svemirskoj avanturi, pogotovo na posljednjoj granici Star Treka, treba brod heroj. Ovoga puta to je USS Titan, refit, koji moram priznati pomalo čudno izgleda. Nostalgija je i tu sveprisutna, jer Titan je otišao retro, te neodoljivo podsjeća na staru dobru Constitution klasu, redizajniranu za 25. stoljeće. Jednako legendarni USS Enterprise D odavno ne postoji, ali ne brinite se. Od malenih figurica pa do ulja na platnu, Galaxy class je sveprisutan. Showrunner Terry Matalas (12 Monkeys) dao je sve od sebe da rekreira osjećaj da gledamo modernizirani TNG. A iako prva epizoda ne prikazuje ostatak stare posade, samo je pitanje vremena kada ćemo ponovno vidjeti Geordija La Forge, Worfa ili Deannu Troi.

No zato su tu novi heroji, ili antiheroji (?). Kapetan TitanaLiam Shaw (Todd Stashwick), lik je kojeg su očito scenaristi zamislili kao metu fanova TNG-a. Od samog uvoda, kapetan Shaw je antiteza Picardu i Rikeru. Od izbora hrane, muzike, pa do uvreda legendarnom duu, Shaw je homage „zlim“ časnicima Flote, ali s twistom. Jer nakon što (očekivano), Picard i Riker upadnu u problem tijekom spašavanja Crusher i njenog sina (!), Shaw je primoran da ih spasi. Sve ovo se dogodilo velikim dijelom krivnjom Seven of Nine odnosno Annike Hansen (Jeri Ryan), koja je sada prva časnica na Titanu (pitanje je koliko dugo?).

Star Trek: Picard

Boldly, ali (pre)brzo?

A ne smijemo zaboraviti ni jedinog staro-novog lika „Picarda,“ koji je preživio odstrjel. Raffi (Michelle Hurd), ponovno je na tajnoj misiji. Koja vodi u katastrofu. Možda i malo prebrzo. Što je i glavni problem serijala. Svjestan sam da nas prva epizoda treba uvesti u radnju ove resetirane sezone, ali teško je oteti se dojmu da se sve ovo moglo odraditi malo sporije. Također, iako pozdravljam povratak elemenata old school Treka, te starog, dobro poznatog feelinga, pomalo me brine da ovakva poplava nostalgije ne našteti samoj radnji. A pomoglo bi i da se pomalo tmurna atmosfera barem malo razvedri (i rasvijetili). Iskreno se nadam da Matalas zna što radi.

Jer u slučaju da showrunner i ostatak kreativnog tima doista odradi dobar posao, „Picard“ bi konačno mogao nagraditi sve one koji su odlučili odgledati serijal do kraja. Te možda i rezultirati spin-offom u 25. stoljeću. Što ne sumnjam, mnogi žele. Ali, tu leži i opasnost. Ako ovo kockanje propadne, posljednje putovanje Jean Luc Picarda (p)ostati će – jedno veliko razočaranje.

Check Also

Nominacije za nagradu Hugo 2024.

Objavljeni su finalisti za prestižnu žanrovsku nagradu Hugo 2024., Lodestar Award za najbolju knjigu za …

Nominacije za nagradu Nebula za ostvarenja objavljena 2023. godine

Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA), iliti američko udruženje SF&F pisaca objavilo je …

2 comments

 1. Iako ova sezona za sad donekle obećava, rekao bih da je cijeli taj Picard serijal promašaj. Ne mogu gledat Picarda u ovom stanju, pa čovjek jedva govori. Želima ga se sjećat kakav je bio u TNG-u i filmovima. Mogli su komotno napravit seriju oko nekog drugog poznatijeg, ali mlađeg lika, a Stewartu eventualno dat neki cameo.

 2. Nakon pogledane druge epizode mogu reći da treća sezona obećava. Povratak klasičnom formatu Star Treka je svakako dobrodošla (na što su fanovi uostalom i navikli vidjeti). Za sada djeluje vrlo dobro. Nadam se da će ostati do kraja u ovom tonu.

  Jedino što mi nije jasno kako režiser i scenaristi nosu mogli bolje osmisliti prvu i drugu sezonu. Imali su provjereni recept od TNG-a i filmova. Znali su što je dobro i išli u smjeru koji po svakoj logici nije bio dobar izbor.

  Radi li se o pomanjkanju ideja, nemaštovitosti scenarista ili nećem drugom, nećemo saznati ali treća sezona mora biti remek-djelo da se iskupi za osrednje prehodne dvije sezone (koje i nisu bile tako loše po mom mišljenju kako se priča).

  Šteta. Patrick Stewart je zaslužio puno, puno bolje za oproštaj od najvjerojatnije najveće ikone Star Treka.
  Po meni su sve tri sezone trebale biti u klasičnom formatu Star Treka kao što smo voljeli kod TNG-a.
  Sigurno ne bi pogriješili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics