Captain’s log #2: Čuvari tajni

Povratak Jean-Luca Picarda uveo nas je u novu eru, u svijet koji je iako prepoznatljiv, doživio velike promjene. Svijet je to u kojem su ideali na kušnji, što je i sam veliki kapetan doživio na svojoj koži. Druga epizoda Star Trek: Picard nastavlja to preispitivanje ideala, stavljajući i samog titularnog junaka pod upitnik. A i otkriva više o novoj prijetnji, prijetnji koja bi mogla urušiti temelje Federacije. Istovremeno, epizoda podsjeća na slavnu prošlost, kroz reference na neke od najboljih TNG epizoda.

Nulta točka

Na samom početku, Maps and Legends vraća nas na onaj sudbononosni First Contact Day 2385., koji smo imali priliku vidjeti u „Short Trek: Children of Mars“. Incident koji je potresao Federaciju na taj dan vidjeli smo s distance, kroz holovidee i vijesti. Sada pak imamo priliku vidjeti što se zapravo dogodilo, i to blisko i osobno. Cijelom ovom uvodnom scenom provlači se osjećaj nelagode, pa čak i jeze. Dijelom je to zbog pomalo neočekivanog, rekli bi čak i bezobraznog ponašanja ljudskih nadglednika prema androidima koji su zaduženi za težak rad. Tu je i čudno, zastrašujuće lice samog androida F8 (Alex Diehl), te njegove bizarne reakcije u odnosu s ljudima – koje daju naslutiti tragediju u nastajanju. I ne treba dugo da u klaustrofobičnom okruženju marsijanske instalacije dođe do pokolja, koji izvodi upravo F8. Posebno je zanimljivo da je F8, nakon što je eliminirao svoje nadzornike i započeo kaos, pucao sebi u glavu. Što postavlja zanimljiva pitanja, na koja ćemo, nadam se, ubrzo dobiti odgovor. Jer ova nulta točka, ovaj akt jednog androida, ostavio je nesagledive posljedice ne samo po Federaciju, i Zvjezdanu flotu, već i na admirala Picarda, koji se revoltiran ukidanjem spasilačke misije, kao i zabranom androida, povukao u mirovinu.

Dvadeset godina kasnije, Picard traži odgovore na druga pitanja, odgovore koji bi se mogli pokazati ključnima za razriješenje marsijanske misterije. Nakon pogibije androida Dahj, Picard se u društvu Romulanke Laris (Orla Brady), zaputio u njen bostonski stan. Ova scena, majstorski je izvedena, što treba zahvaliti režiserki Hanelle M. Culpepper, koja izmjenjuje scene iz Picardove vile sa scenama u stanu, polagano rasvjetljujući misterij. Tako ono što je mogla biti dosadna istraga, postaje intrigantno i dinamično iskustvo za gledatelje. Kako Laris objašnjava, čini se da iza napada u stanu, i napada na krovu stoje isti počinitelji. Naime, Laris i njen partner Zhaban nisu samo romulanski izbjeglice, već nekadašnji agenti Tal Shiara, koji su nakon završetka Picardove posljednje misije, prihvatili njegovu ponudu da se sakriju na njegovom imanju. No prijetnja je puno veća nego što mislimo, jer počinitelji nisu iz redova Tal Shiara, već puno starije tajne organizacije: Zhat Vash. Nakon što malo promislimo ovo nije ni tako čudno, jer Romulanci su poznati po dobro čuvanim tajnama, tako da je postojanje organizacije stare više od tisuću godina nešto što bi mogli očekivati od ove paranoidne vrste. Ono što i Picarda i gledatelje iznenađuje je izjava Laris da Zhat Vash postoji samo s jednom svrhom – svrhom da eliminiraju i onesposobe sve oblike umjetne inteligencije. Picard i Laris otkrivaju još jednu važnu informaciju. Koliko god se Zhat Vash pokušao truditi da pobriše informacije vezane za napad na Dahj (u čemu su uspjeli), istražiteljski dvojac uspio je saznati da se njena blizanka – Soji Asha – ne nalazi na Zemlji.

Duhovi prošlosti

Picard i Laris ne mogu ni zamisliti da se Soji nalazi na romulanskoj tajnoj svemirskoj instalaciji, koja je zapravo onesposobljena Borg kocka. I da se nalazi u društvu Romulanca Nareka, koji prema njoj, kako se čini gaji više nego kolegijalne odnose (odnose koje kako ćemo vidjeti kasnije, nisu nužno dobrodušni). Borg kocka je jako zanimljiv koncept, budući da je izolirana iz Kolektiva, te su radilice koje se još nalaze na kocki, sada predmet istraživanja koji vode romulanske vlasti. Nejasno je da li je ovo tajni projekt, budući da su uz doktoricu Soji, prisutni i drugi federacijski znanstvenici, uključujući i eksperta s Trilla. S druge strane, ako uzmemo u obzir da je Federacija zabranila istraživanja vezana za umjetnu inteligenciju, možda su znanstvenici ovdje na svoju ruku. Narekov komentar koji kocku uspoređuje s grobljem, nije daleko od istine. Borg radilice su u hibernaciji, što scenama na Kocki daje dašak horora. Nešto mi kaže da će se upozorenje za bijeg u slučaju da badge (koji svaki od znanstvenika nosi) počne treptati zeleno, ubrzo ostvariti.

Picard nije svjestan prave lokacije Soji, ali zna da ako je želi pronaći, da se mora vratiti među zvijezde. No to neće biti lagan zadatak. Kako vidimo u razgovoru sa svojim starim prijateljem (medicinskim časnikom na Picardovom prvom brodu, Stargazeru), Mauriceom Benayounom (David Paymer), Picard boluje od neizlječive bolesti, i pitanje je koliko mu vremena uopće preostaje prije nego što se bolest manifestira. (A možda već i je, jer jedan od simptoma je i sklonost agresivnijem ponašanju, kao i čudni snovi – oboje viđeno u prošloj epizodi). Ovo saznanje ujedno pokreće tempiranu bombu, jer ograničeno vrijeme koje ima na raspolaganje daje dodatnu motivaciju Picardu da nađe Datinu „kćer“. Uspjevši dobiti potvrdu od doktora Benayouna da je sposoban za zapovjedništvo brodom, Picard se upućuje u San Francisco, da uvjeri zapovjedništvo Flote da mu privremeno ustupi brod za ovu misiju. Kako vidimo u razgovoru s admiralicom Flote Kirsten Clancy (Ann Magnuson), Picard je spreman čak i na povratak u rang kapetana, samo da se vrati u svemir. No ono na što Picard nije računao je reakcija admiralice, te umjesto željenog zapovjedništva dobiva pravu „jezikovu juhu“. Prije nego što neki krenu s kritikama admirala birokrata, „to nije moja Flota“ i sl., valja se prisjetiti da je u prošloj epizodi (dakle samo nekoliko dana prije ovog sastanka), Picard na televiziji (dakle pred praktički cijelom Federacijom) otvoreno kritizirao Zvjezdanu flotu za njihovu pasivnost u vrijeme romulanske krize. Tome valja pridodati da Picard u nijednom trenu nije ponudio ispriku, niti pokušao koristiti diplomatsku opciju.

Bez zapovjedništva i broda, Picard se vraća na svoje imanje, gdje na sastanku s doktoricom Jurati saznaje da su Dahj (a po tome i Soji) stvorene prije tri godine. Postavlja se pitanje zašto je, za razliku od Dahj (koja je trebala stupiti u sigurnost Daystrom Instituta), Soji poslana izvan Zemlje. Odlučniji nego ikada prije da nađe Soji, i riješi misterij, Picard odlučuje naći brod, te nakon diskusije s ljutitom i zabrinutom Laris, poziva svog zadnjeg saveznika. No čini se da saveznik ne znači nužno i prijatelj. Jer njegova bivša časnica, Raffi Musiker (Michelle Hurd) ne pokazuje entuzijazam. Upravo suprotno. Čini se da se Picard nije loše razišao samo sa Flotom već i sa Raffi, koja mu daje hladni doček. Tek nakon što Picard spomene super tajnu romulansku organizaciju koja operira po Zemlji (i to na ležerni način koji samo potvrđuje koliko se Stewart može identificirati sa svojim likom), njegova bivša časnica pokazuje interes.

Misterij zvan Zhat Vash

Što nas dovodi i do te supertajne organizacije. Već smo saznali koliko su posebni (i opasni) Zhat Vash agenti, koji mogu izbrisati osobu iz postojanja. Čini se da admiralica Clancy, koliko god bila protiv njegova (makar privremenog) povratka u Flotu, i dalje poštuje Picarda te je primila ovu informaciju ozbiljno. Zato Clancy obavještava šeficu obavještajne službe Zvjezdane flote, vulkansku komodoricu Oh (Tamlyn Tomita) o misterioznoj romulanskog organizaciji koja možda operira u srcu Federacije. Oh odbacuje ove sumnje, samo da ubrzo otkrijemo da komodorica surađuje sa Zhat Vash agenticom, poručnicom Narissom Rizzo (Peyton List). Stvari ovdje postaju zanimljive, jer poručnica Rizzo sestra je ni manje ni više nego Nareka, koji je trenutno u blizini osobe koja bi mogla biti ključ svega, i koju Picard očajnički pokušava pronaći – doktorice Soji. A da bude i još kompleksnije, u pravom romulanskom duhu, pokazuje i to da je Narek također agent Zhat Vasha, dok sama Narrisa možda čak i igra dvostruku igru. Jer koliko god mislili da Oh kontrolira situaciju, izgleda da je ipak Narrisa mozak operacije. Operacija je pronalazak nestalog Brucea Maddoxa, i ostalih androida koje je on stvorio, a ključ je upravo doktorica Soji, koja ni ne sluti u kakvoj je zapravo opasnosti.

Ova kompleksna špijunska igra nudi potencijal za odličnu priču, kao i za novu perspektivu na neke ključne događaje u povijesti Star Trek univerzuma. Također, postojanje opasne organizacije poput Zhat Vash, organizacije koja se uspjela infiltrirati u sam vrh Zvjezdane flote dodatno podiže uloge, te daje još veću važnost Picardovoj misiji. A tu je i sama Kocka, sa svojim opasnim teretom, koji je zbog nečeg važan Romulancima; kao i doktorica Soji, te će biti zanimljivo promatrati kako će se ova situacija nastaviti razvijati u narednoj epizodi. Da, ako ste fan Romulanaca, čini se da je „Picard“ baš za vas.

Dodatne opservacije:

  • Ne možemo ne spomenuti lik Laris, koji od sporedne uloge, postaje jedan od integralnih likova u Picardovoj priči. Od naracije pomalo jezive legende o Zhat Vash, do njenog CSI momenta, očito je da je Laris puno više nego što se čini na prvi pogled. Njeni izljevi bijesa nakon otkrića Zhat Vash, ili nakon Picardove odluke o odlasku na misiju, užitak su za gledati, i nadamo se da ćemo ovu nekadašnju agenticu Tal Shiara češće gledati tijekom sezone.
  • Iako nije izričito naveden, čini se da Picard boluje od Irumodic sindroma (spomenutog u „All the Good Things“, koji bi mogao biti posljedica borgovskog eksperimentiranja tijekom njegovog Locutus momenta („Best of the Both Worlds“). Tako se na dosta suptilan način, „Maps and Legends“ referirao na vjerojatno najbolje TNG epizode.
  • Govoreći o sindromu, zanimljivo je da je ovu dijagnozu Picardu poručio doktor Benayoun, a ne puno bliža prijateljica (a možda i više od toga), Beverly Crusher. Moguće da ćemo Gates McFadden gledati tek u narednoj sezoni, ali izostanak njenog imena tijekom Picardova spomena starih prijatelja čiji život ne želi riskirati u nadolazećoj misiji, pomalo je čudan.
  • Ti stari prijatelji, koji su tako potvrđeni kao i dalje živi jesu Worf, Geordi La Forge, i Will Riker. Ono što znamo sa sigurnošću je da ćemo Jonathana Frakesa kao Rikera vidjeti u jednoj od narednih epizoda, i to u društvu Deanne Troi (Marina Sirtis)
  • Iako na prvu izgleda prenapredno, prefuturistički, scena istraživanja stana (u CSI stilu) možda je i prvi pravi pokazatelj da smo zaista u 25. stoljeću.
  • I ova epizoda ima nostalgične trenutke koji će obradovati TNG fanove. Posebno dirljiv je hologram Enterprisea-D, koji se ukaže nad Picardom tijekom njegovog ulaska u atrij zapovjedništva Zvjezdane flote. Tu je još jedan zanimljiv homage – „Discovery“ redizajn kultnog Enterprisea, Constitution
  • Kad smo kod „Discoveryja“, je li moguće da će misija Zhat Vasha koja se tiče eliminacije androida, biti nekako povezana s Kontrolom, koja je zamalo preuzela kontrolu nad drugom supertajnom organizacijom – Sekcijom 31.
  • Ova epizoda ima nekoliko dobrih scena, ali vjerojatno najljepša je Picardov odraz u starom satu, koja reflektira curenje vremena koje ima na raspolaganju za misiju (a možda i život).

 • Sojina kolegica spominje Romulansku Slobodnu Državu. Čini se da Imperije više nema. Također dobili smo i bolji uvid u simbol nove države, tijekom scene u kirurškoj sobi.
 • Oznaka androida koji je započeo ubilački pohod na Marsu mogao bi biti metakomentar. F8 (F eight), može se čitati kao „fate“ aka „sudbina“.

Check Also

Fallout: prvoklasna zabava u Pustoši

Čini se da je lekcija za uspješnu adaptaciju videoigre usvojena. A to je, ne popravljati …

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics