Captain’s log #2.7: Čudovišta koja to nisu

Prošla epizoda Star Trek: Picarda ostavila nas je kao i inače s cliffhangerom. S jedne strane, Jean Luc je nakon udara automobila reaktivirao svoju traumu iz djetinjstva. S druge strane, pod utjecajem Borga, doktorica Jurati krenula je u ludu noćnu zabavu. Nažalost, scenaristima nove epizode – Monsters, istraživanje admiralove podsvjesti bilo je bitnije od asimilacije nesretne doktorice. A da stvar bude problematičnija, cijeli taj proces nam nije otkrio ništa previše bitno za lik Jean Luc Picarda, dok radnja i dalje tapka na mjestu.

Picardova noćna mora

Epizoda počinje obećavajuće. Jean Luc Picard, u smokingu iz 2024., sjedi u ready roomu svemirskog broda. Nije jasno je li to Stargazer, Enterprise D ili E, ili neki drugi brod. No teško je ne primjetiti da je njegov sugovornik, obučen u „First Contact“ uniformu. A još je zanimljivije da ulogu savjetnika tumači nitko drugi nego James Callis (Gaius Baltar iz BSG, ili Athan iz 12 Majmuna). Ovaj setting sugerira istraživanje jedne od mnogih trauma koje je Picard iskusio tijekom svoje duge karijere u Zvjezdanoj floti. Borg asimilacija, proživljavanje života drugog, kardasijanska tortura, mind-meld s ostarjelim Vulkancem, ubod u srce, tragična smrt brata i nećaka  – nije da nema izbora. No umjesto da vidimo neku od rezolucija poznatih trauma, scenaristi epizode odlučili su nesretnom admiralu dati novu – i to ni više ni manje nego kliše – trauma iz djetinjstva.

Star Trek: Picard

Nakon ulaska u Picardovu podsvjest, Tallinn sreće preplašenog maloga Picarda, koji joj objašnjava da on i njegova majka bježe od „čudovišta“. Tko ili što je čudovište teško je reći jer osim „nosferatu“ stvorenja koje je Tallinn pokušala ugušiti (doista konfuzna scena), Picardov progonitelj je sjenka. Na kraju ove surealne avanture, koja više zbunjuje nego objašnjava, Tallinn i dječak nailaze na Picardova oca, Mauricea, pred vratima iza kojih se nalazi njegova majka. Dječak okrivljuje oca da je upravo on „čudovište“, što nam sugerira da je Maurice zlostavljač. No ovo je era velikih twistova, i Picard nije iznimka. Tako ispada da je Picardov otac zapravo cijelo vrijeme pokušavao pomoći dječakovoj majci, a „čudovište“ je njena mentalna nestabilnost. Da stvar bude konfuznija, nakon što se Jean Luc probudi iz kome, jasno je da još uvijek nešto skriva. Što točno, saznat ćemo (a možda i ne) u narednim epizodama. I da, Tallinn je Romulanka!

Star Trek: Picard

Nepotrebno razotkrivanje

Dok Picard i Tallinn bježe od „čudovišta“, Rios otkriva doktorici Teresi njegov pravi identitet. Da, cijela ona priča s leptirićima, i vremenskim paradoksom, čini se da je bila samo dimna zavjesa. Umjesto da simpatičnoj doktorici da samo onoliko informacija koliko je potrebno, Rios Teresu i njeno dijete (!) teleportira (!) na La Sirenu (!). Maske su potpuno (i nepotrebno pale). Nadam se da sam u krivu, ali ovaj emocionalni izljev i nelogično ponašanje ne slute na dobro. Da, u Star Treku je i ranije znalo biti scena u kojima bi lik iz budućnosti, bili to Kirk, Picard ili Janeway, razotkrili svoj pravi identitet i podrijetlo likovima iz 21. stoljeća. Ali tada je to izvedeno smisleno, nerijetko kao krajnja mjera. U ovom slučaju, ne vidim razloga zašto bi Rios odveo doktoricu i njeno dijete na svemirski brod iz budućnosti, a teško mi je i zamisliti kako će ovaj razvoj događaja pridonijeti radnji.

Star Trek: Picard

Jedina solidna nit radnje, bavi se sa Sedmom i Raffi dok užasnuto shvaćaju da je Agnes Jurati na putu da postane nova Borgova Kraljica. Ironijom sudbine, umjesto da promijene, tj. povrate svoju budućnost, Picard i ekipa mogli bi (ne svojom voljom) osuditi Zemlju i njene stanovnike na asimilaciju! Ovaj fascinantan razvoj događaja nažalost dobio je samo par minuta u još jednoj prekratkoj epizodi.

Fantasy boca

Nakon što se Picard probudi iz kome, on odlučuje pronaći Qa i razjasniti što se uopće događa. Nažalost umjesto interesantnog dijaloga dvoje SF ikona, scenaristi nas vraćaju u 10 Forward bar. Guinan ipak još nije otišla, te je spremna pomoći Picardu. I to na veoma neobičan, i rekao bi, banalan način. Čini se da su El Auriani vodili rat sa Q kontinuumom. Kad su konačno postigli primirje, dogovor je zapečaćen bocom (?). Ako ste pomislili da se „Star Trek: Picard“ polako pretvara u fantasy, niste jedini. Bizarna scena prizivanja, s popratnim efektima, bolje bi se uklopila u Marvelov film ili fantasy seriju nego u Trek. A još je konfuznije da ritual nije uspio. Svemoćnog Qa nećemo vidjeti, bar ne u ovoj epizodi.

Ali to ne znači da nitko nije posjetio bar. Misteriozni neznanac koji isprva izgleda kao još jedan ljubitelj kapljice, razotkriva se kao FBI agent. Picardova teleportacija i efekti prizivanja privukli su pažnju organa vlasti. Što nas dovodi do još jednog cliffhangera koji su postali pravilo, a ne iznimka u ovoj sezoni. Sa samo tri preostale epizode do kraja ove konfuzne sezone, lagao bi da kažem da se nisam počeo brinuti za sudbinu ove sezone.

Star Trek: Picard

Dodatne opservacije:

  • Srednjovjekovna tematika Picardove podsvjesti sama po sebi ne bi bila problem, da ostatak scena iz 24. stoljeća ne izgleda kao nešto što se događa sredinom 20. stoljeća.
  • Posebno problematična je glavna nit radnje zadnje epizode. Naime, još smo u TOS-u imali priliku saznati da je većina mentalnih problema (osim onih najgori) eliminirana u 23. stoljeću. A postavlja se i pitanje zašto bi itko u utopijskom društvu držao mentalno poremećenu osobu iza zaključanih vrata.
  • Gdje je Renee, Picardov stariji brat? U izvrsnoj TNG-ovoj epizodi „Family“, saznali smo da je Renee uvijek bio odgovorniji brat, i da su ga roditelji voljeli više od Jean Luca. I sad, u ključnoj sceni, Renee je nestao?
  • Ako su El Auriani doveli Q kontinuum za pregovarački stol, nadvladavši svemoćna bića, praktičko bogove, kako ih je Borg uspio asilimirati?
  • Razotkrivanje Tallinn kao Romulanke efektna je scena, ali i logičan slijed događaja ako uzmemo u obzir evidenciju viđenu u proteklim epizodama. Ali postavljanje vanzemaljskog nadzornika na tuđi planet nije najmudriji potez. Što da je Tallinn udario auto, ili da se dogodilo nešto još gore? Ili „nadzornici“ osim izgleda, mijenjaju i boju krvi?
  • Agenta FBI glumi Jay Karnes. Ovaj glumac već se pojavio u Star Treku, i to kao temporalni agent Duncane, časnik broda USS Relativity. Je li moguće da se iza krinke FBI agenta nalazi upravo Duncane? To bi bio zanimljiv i ohrabrujući razvoj događaja.

Check Also

Nominacije za nagradu Hugo 2024.

Objavljeni su finalisti za prestižnu žanrovsku nagradu Hugo 2024., Lodestar Award za najbolju knjigu za …

Nominacije za nagradu Nebula za ostvarenja objavljena 2023. godine

Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA), iliti američko udruženje SF&F pisaca objavilo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics