Captain’s log #2.5: Do Mjeseca i nazad

Na polovici druge sezone Star Trek: Picard i dalje nije ni blizu rezolucije. Štoviše, u novoj epizodi Fly Me to the Moon, situacija se dodatno zakomplicirala, dok naši heroji pokušavaju riješiti misterij vremenskog razloma i spasiti budućnost. Jer ovo je bila epizoda u kojoj su se brojne (možda i prebrojne) niti radnje brzo izmjenjivale jedna s drugom, da bi nas na kraju ostavila s malo odgovora i još više pitanja.

Anđeo čuvar

Početak pete epizode razjasnio je misterij „Promatrača“. Da, vanzemaljac koji sebe indentificira kao „Nadzornik“, pripada istoj vrsti kao Gary Seven kojem je kapetan Kirk pomogao spasiti vremensku liniju prije nekoliko stoljeća. Iako „Nadzornik“ neodoljivo podsjeća na Romulanku Laris (minus šiljaste uši), njeno ime je Tallinn. A njena je zadaća brinuti se za jednu važnu povijesnu figuru, te je šititi od svih opasnosti. I da, ta osoba je nitko drugi nego Renée Picard (Penelope Mitchell).

Star Trek: Picard

Renée je NASA-ina astronautkinja, koja se kroz nekoliko dana treba zaputiti na epohalnu misiju Europa. No ova izuzetno talentirana djevojka nesigurna je u sebe, a ne pomaže da je njen psihijatar koji bi joj trebao pomoći da se suoči i da nadvlada svoje strahove upravo Q. Očito je da „doktor Q“ ne namjerava pomoći Renée, te da je upravo on jedan od glavnih razloga zašto ona nije otišla na tu misiju, i time izmjenila tijek vremena.

Dogovor s vragom

Q međutim nije fokusiran samo na talentiranu astronautkinju. Dok sudbina misije Europa, a time i cijelog čovječanstva, visi o koncu, genetičar Adam Soong, koji je daleki predak tvorca kultnog androida Date, pokušava spasiti život svoje kćeri Kore (Isa Briones). Na njegovu nesreću, Soongovo istraživanje naletilo je na zid. Ostavši bez novca i potpore svojih kolega, Soong je u ogromnom problemu. Bez potrebnog seruma, izlazak Kore na sunce i svjež zrak završit će njenom smrću.

Star Trek: Picard

Zato Soong ne oklijeva previše nakon što dobiva misteroznu poruku da se nađe s novim benefaktorom. Koji je upravo Q. Da stvar bude zanimljivija, serum koji Q nudi Soongu doista pomaže Soj…Kori. Po prvi put u njenom životu, Kore može udahnuti prirodni zrak, osunčati se i zaplivati u bazenu. Ali, kao što dobro znamo, dogovor s vragom dolazi uz cijenu. Kore je izliječena, ali samo na kratko vrijeme. Nakon što se komplikacije vrate, Mefisto se ukazuje s obećanjem potpunog izliječenja mlade djevojke, ali samo ako mu doktor Soong pomogne s problemom zvanim – Picard.

Tim na okupu

Dok Q pokušava izmijeniti vremensku liniju u Los Angelesu, tisućama kilometara daleko, u Francuskoj, drugi antagonist odlučuje provesti svoj plan u djelo. Borgova Kraljica iskorištava odsutnost posade La Sirene te poziva francusku policiju u pomoć. Scena u kojoj policajac otkriva da je „nesretna žena“ iz telefonskog poziva upomoć zapravo torzo opasnog aliena mogla bi se bez problema uklopiti u horor film. Borg je opaki antagonist, i toga je kreativni tim itekako svjestan, a ni ne čudi previše jer je režiser epizode – veteran Treka Jonathan Frakes – ujedno i režiser filma „Star Trek: First Contact.“ Kraljica uzima nesretnog policajca za taoca, ali njen plan propada nakon što Jurati odlučuje eliminirati Borga jednom i za svagda.

Star Trek: Picard

Policajac je spašen upravo u trenutku kad se na La Sirenu vraća ostatak posade. Razriješivši misterij vremenskog razloma, mali tim se uz pomoć Tallinn sprema za odlazak na gala večeru, posljednji trenutak u kojem Renée može odustati od svoje misije. U ovome trenutku horor se pretvara u humor. Picard i njegov tim moraju upasti na galu bez da budu primjećeni i tako pokrenu neželjeni efekt leptira. No, lakše je to reći nego učiniti. Pokušaj doktorice Jurati da se uklopi među goste propada na samom početku, nakon što je uhite pripadnici osiguranja. Ili ipak ne?

Jer uhićenje je bilo dio plana. Jurati sada ima pristup sistemu osiguranja. I ne samo ona. Jer, kako otkrivamo na samom kraju epizode, doktorica je eliminirala Borg Kraljicu, ali ne prije nego što je i sama postala asimilirana. Borg je sada dio doktorice, i pitanje je koji je njen idući korak. Bojim se, ništa dobro.

Dodatne opservacije:

  • Spašavanje Riosa izvedeno je brzo i efikasno. Čak i pomalo antiklimaktično. Ipak, to nas je spasilo od novih i nepotrebnih nesuptilnih metafora. Ali i ostavilo s novim upitnikom. Hoće li bijeg imigranata ostaviti ikakvu posljedicu na vremensku liniju? Nadam se da hoće i da ćemo vidjet odjek u narednim epizodama.
  • Tijekom bijega iz busa, imali smo priliku nakratko vidjeti Elnora. Naravno, Raffi se to samo učinilo, ali nakon povratka Ise Briones, u ulozi drugog lika, možda uskoro vidimo i Evana Evagoru u sličnoj ulozi.
  • Detalji misije Europa su šturi, dijelom zbog kaosa koji će uslijediti tijekom narednih desetljeća. Po svemu sudeći, Renée Picard otkrila je prvi svjesni mikroorganizam na Jupiterovu mjesecu Io. Mada nejasno je kako je to promijenilo čovječanstvo.
  • TOS „Assignment: Earth“ incijalno je trebao poslužit kao pilot za novi serijal. To se naravno nikad nije dogodilo. No, fascinantno je da je trebalo proći više od pola stoljeća da se ovaj interesantan koncept „Nadzornika“ ponovno pojavi u Star Treku. Ostaje nam pitanje, hoćemo li vidjeti i crnu mačku Isis?
  • Tijekom scene tribunala, mogli smo nakratko vidjeti doktora Vasiliya Rozhenka. Ovo je vjerojatno predak Worfovog posvojitelja.
  • Ime epizode dolazi od istoimene kultne pjesme Franka Sinatre „Fly Me to the Moon.” Pjesma je postala asocirana sa NASA-om, budući da su je astronauti slušali tijekom misija Apollo 10 i Apollo 11.
  • Pozivom na broj na Q kartici (323-634-5667) dobiti ćete zanimljivu poruku. Nažalost poziv je preskup iz naših krajeva, ali poruku možete poslušati ovdje.

Zanimljivo je i to da je upravo objavljeno (i to vrlo prigodno na First Contact Day), kako ćemo u trećoj sezoni serije Star Trek: Picard gledati čitavu glavnu posadu Star Trek: The Next Generation. Tako ćemo u posljednjoj sezoni Picarda gledati LeVara Burtona, Michaela Dorna, Jonathana Frakesa, Gates McFadden, Marinu Sirtis i Brenta Spinera. Najavni video potražite ispod teksta.

Check Also

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Dobitnici nagrade Hugo 2023.

Na 81. Svjetskoj konvenciji znanstvene fantastike (Worldcon), održanoj u Chengduu u Kini, 21. listopada proglašeni …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics