Captain’s log #2.3: Povratak u budućnost

Nakon bijega iz mraka Konfederacije, Picard i ekipa stigli su u prošlost, s misijom da pronađu trenutak vremenskog razloma i isprave vremensku liniju. Očekivano, stigli su u vrijeme blisko našemu, što je iskušani Trek trop. Iako treća epizoda obiluje solidnim dijalozima, i interakcijom među likovima, nažalost, ona je ujedno i dosad najslabija. Iskreno se nadam da će ovo biti samo iznimka a ne pravilo u Picardovoj vremenskoj avanturi.

Kaos na brodu

U finalu prošle epizode Star Trek: Picard, admiral Jean Luc Picard i njegova družina našli su se u velikom problemu. Snage Konfederacije, uključujući i muža „predsjednice“ Anike Hansen – Sedme, raskrinkale su njihov plan i teleportirale se na La Sirenu. Naravno, bilo je očito da je ova krizna situacija samo privremena, jer ipak su Picard i njegova mala družina heroji radnje. Ipak, nadao sam se da će taj problem biti razriješen na kompleksniji način, a ne ovako zbrzano i simplificirano. Na samom početku epizode – Assimilation –  ekipa je (pre)brzo eliminirala uljeze, jadni Elnor završio je teško ozlijeđen, a konfederacijski brodovi raspali su se u eksplozijama borgovskih torpeda. U zadnji čas, Borgova Kraljica preuzela je kontrolu nad brodom, što je i dovelo do promjene odnosa snaga između lovaca i plijena. Tako su se La Sirena i njena mala posada našla na putu u prošlost – očekivano – u naše vrijeme. Ili ako ćemo u detalje: Zemlja, Los Angeles, 21. stoljeće, 2024. godina. Kako se ispostavilo, upravo je tada Q napravio nešto što je razlomilo vremensku liniju, te naposljetku dovelo do uspostave Konfederacije.

Star Trek: Picard

Q je čini se krivac, ali postavlja se pitanje zašto je ovo svemoćno biće ubacilo naše heroje u ovakvu opasnu krizu? Pomalo iritantno, Raffi za to krivi Picarda, unatoč svim njegovim prethodnim uspjesima u obrani čovječanstva od Q-ovih opasnih testova. Elnorova (ne)očekivana smrt možda opravdava gnjev Raffi, ali olupina La Sirene u nepoznatnom teritoriju i nepoznatom vremenu nije ni vrijeme ni mjesto za konflikt. Također, Elnorova „smrt“ je nepotrebna, jer znamo da će se skoro pa sigurno ovaj mladi Romulanac vratiti među žive. Ipak govorimo o ispravljanju vremenske linije, pa i samom svemoćnom Q-u.

Skok u „sadašnjost“

Srećom, scenaristi su brzo odustali od potenciranja nepotrebnog konflikta te razdvojili naše heroje. Dok je Picard ostao na La Sireni da uz pomoć doktorice Jurati „probudi“ Borgovu Kraljicu te izvuče iz nje informaciju o misterioznom „Promatraču“, Raffi, Sedma i Rios su se zaputili u „divljinu“, u Los Angeles 21. stoljeća. To je dovelo i do prve zabavne scene, kojih će nesumnjivo biti podosta u ostatku sezone. Trek likovi u našoj sadašnjosti su uvijek odlični materijal za dobar humor. Sedma i Raffi teleportirali su se u Kaliforniju bez previše problema, te su brzo stigli do željene lokacije, vrha nebodera, od kuda su probali locirati „Promatrača“.

Za razliku od ženskog dua, Riosov dolazak u Ameriku pokazao se puno teži, bolje reći traumatičan. Nesretni kapetan teleportirao se u zraku, te završio polomljen na pločniku Los Angelesa. Srećom za Riosa, završio je u klinici doktorice Therese (Sol Rodriguez), koja se prigodno bavi upravo liječenjem neregistriranih imigranata. Nije trebalo dugo da se dogodi ono što smo svi očekivali. Na vrata klinike „pokucali su“ ICE agenti, koji se u našoj stvarnosti na dosta okrutni način obračunavaju s neželjenim migrantima. Svjestan sam da Sjedinjene Američke Države imaju puno nerazriješenih problema, i da je Trek uvijek refleksija (pretežito američkog) društva. Ali ove nimalo suptilne metafore mogle bi postati veliki problem u narednim epizodama. Tanka je linija između alegorije i neskrivenog politiziranja.

Nadmudriti Borga?

Dok se trio upoznavao sa Los Angelesom 21. stoljeća, na La Sireni, Picard i Jurati suočili su se sa nešto drugačijim, ali nimalo manje opasnim izazovom. Da „probude“ Borgovu Kraljicu i izvuku informaciju o lokaciji „Promatrača“ – Jurati se odlučila na očajnički korak. Uz (očekivano) protivljenje Picarda, doktorica se spojila na oslabljenu Borgovu kraljicu, te tako ušla u um jednog od najopasnijih stvorenja u galaksiji. Srećom, izbjegla je Borg asimilaciju, ali ne prije nego što je iskusila svu silu emocija dok je s Kraljicom igrala igru mačke i miša u Borgovom labirintu.

Star Trek: Picard

Ova scena dala nam je neke od najboljih i najupečatljivijih trenutaka epizode. Od široke plejade emocija koje su zadesile Jurati, do „Hello Locutus“ momenta, od kojeg su (ne sumnjam) mnoge gledatelje prošli trnci. Kraljica je i u oslabljenoj formi, protivnik kojeg se ne treba podcijeniti. Srećom za Picarda, a i cijelu misiju, nije došlo do reasimilacije admirala, a i Jurati se izbavila iz labirinta u zadnji čas. I impresionirala Kraljicu, budući da je uspjela doći do željenih podataka, unatoč pokušajima Borga da je zaustavi. Pitanje je samo, je li njen „posjet“ prošao bez ikakvih posljedica?

Ono što je sigurno, Picard i njegov mali tim, ne svojom krivicom, završili su u njima nepoznatom vremenu i mjestu, a jedini izlaz iz ove situacije je pronalazak nekog o kojem nemaju pojma. Jedini izlaz je nastaviti riskantnu misiju, i pokušati izbjeći vremenski paradoks. A sudeći po Riosovoj nelagodnoj situaciji, problemi su već počeli…

Dodatne opservacije:

  • Ako zanemarimo očite komentare na socio-političku situaciju (američkog) društva, tematika epizode, asimilacija (fizička i mentalna), kao i visoki ulozi putovanja u prošlost, bili bi bolje primljeni da se na samom početku Picard i ekipa nisu obračunali s konfederacijskim vojnicima na tako nepotrebno brutalan način.
  • Warp slingshot homage je kultnoj sceni putovanja kroz vrijeme (i to na isti način) u „Star Trek IV: The Voyage Home“.
  • Još jedna od nespretno izvedenih scena je prisilno slijetanje La Sirene. Ako se ne varam, brod se srušio u Francuskoj, na imanju Picardovih predaka. Svjestan sam kaosa zbog (pa i nakon) slijetanja. Ali odluka scenarista da zanemare opasnost otkrivanja broda, kao ni ikakav pokušaj prikrivanja/kamuflaže je čudna. Da danas, u 21. stoljeću, padne vanezmaljski brod, ne sumnjam da bi ga registrirao velik broj satelita, uključujući i one komercijalne kojima pristup ima svatko tko to želi. Ostaje nam vidjeti da li će upravo to biti jedan od bitnih elemenata radnje.
  • Dok se Sedma ponaša poput Star Trek lika, s njenim naivnim shvaćanjem društva i tehnologije 21. stoljeća, Raffi djeluje baš kao lik iz 21. stoljeća. Znam da je Raffi sposoban borac, ali kako je s takvom lakoćom ispraznila magazin pištolja?
  • Bijes Raffi na Picarda zbog Elnorove smrti je čak i shvatljiv, ali čudno je da nitko drugi nije reagirao na iznenadni i nasilni kraj svog kolege i prijatelja…
  • Markridge tower očiti je easter egg seriji 12 Majmuna, koju također potpisuje Terry Matalas. Recenziju ove fenomenalne SF serije (bez spoilera) možete pročitati ovdje.
  • Nešto mi kaže da avantura Jurati nije završila. Naivno je misliti da je moguće ući u um Borga, i to Kraljice, te izaći, bez ikakvih posljedica. Ne bi me začudilo da je Jurati vezana sa „kraljicom“ koja se pojavila na Stargazeru u premijernoj epizodi.

Check Also

Finalisti nagrade Locus za 2024. godinu

Svake godine dodjeljuje se jedna od najprestižnijih žanrovskih književnih nagrada – Locus Award. Za sada …

Nominacije za nagradu Hugo 2024.

Objavljeni su finalisti za prestižnu žanrovsku nagradu Hugo 2024., Lodestar Award za najbolju knjigu za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics