Captain’s log #2.2: Tamna strana

Nakon eksplozivne premijere druge sezone Star Trek: Picard, stari znanac Q doveo nas je u izvrnuti svijet, na tamnu stranu Trek univerzuma. Osim odlične kemije između glumaca veterana, koja nas je vratila u one „stare zlatne dane“ bila je ovo fascinatna epizoda, koja nam je pružila rijedak uvid u „what if“ scenarij, i nesumnjivo omogućila glumcima zabavne momente. Ali i postavila temelje za potencijalno dobru SF priču.

Beskonačni test

Na kraju premijerne epizode, Jean Luc Picard se susreo s jednim od najfascinantnijih Trek „antagonista“ – svemogućim Qom. Taj dugo očekivani reunion nastavio se na početku epizode – Penance. Naziv epizode sugerira i prirodu susreta. Dok je u prošlosti Picard bio champion čovječanstva, ovaj najnoviji test je osobne prirode. Dakle ovo nije Qova lekcija, ovo je Picardova pokora. Pitanje je samo kakva je to pokora?

Očito je da je u ovom „vrlom novom svijetu“ nešto pošlo jako u krivo. Picard nije kapetan, ni admiral, već general, koji se nemilosrdno obračunao sa svim mogućim neprijateljima Konfederacije. Da, u ovom svijetu, Federaciju Ujedinjenih Planeta temeljenu na suradnji ljudi i vanzemaljaca, zamijenila je Konfederacija, kojom vladaju isključivo pripadnici ljudske vrste. A proslavljeni general Jean Luc Picard, teror galaksije, je ujedno osvajač i krvnik, pred kojim strepe svi vanzemaljci, od raznoraznih planeta do njegove vlastite posluge/robova. I da, među njima nema Laris, koja je nažalost nastradala u Romulanskoj pobuni, moguće i od Picardove ruke.

Ono što je posebno zanimljivo je Qova izjava da je ovaj mračni svijet, uzrokovao upravo Picard. Dakle, ovo nije Mirror Universe, već Primeverse u kojem je nešto pošlo jako ukrivo. Kako, i zašto, pitanja su na koje ćemo odgovore dobiti (nadam se, zadovoljavajuće) u narednim sezonama. A prije toga, „Picard“ nas vodi na kratku, ali upečatljivu ekskurziju po ovom mračnom svijetu. Jer nakon što Q (očekivano) nestane, predsjednik Konfederacije poziva Picarda da se pridruži u proslavi Eradication Day.

Star Trek: Picard

Stari likovi – nove uloge

A predsjednik, tj. predsjednica Konfederacije je ni više ni manje nego Sedma, u ovoj verziji nikad borgificirana Annika Hansen. Poput Picarda, i Annika je svjesna da je uljez u ovom mračnom svijetu, ali je prisiljena igrati svoju ulogu, bar dok se ne riješi misterij što se zapravo dogodilo. Njena prva naredba je opoziv pukovnika Cristobala Riosa s vulkanskog fronta. Ubrzo nakon toga srećemo i doktoricu Jurati, koja je čak i ovom vremenu ekscentrični asocijalni genij. A ubrzo otkrivamo i „glavnog gosta“ specijalnog dana – borgovsku Kraljicu. Očekivano, ovaj je reunion nelagodan. Annika, svjesna svog pravog života, jedva prikriva svoj šok, pogotovo nakon što shvati da ju je Kraljica (Annie Wersching) prepoznala kao Sedmu, i da je Borg itekako svjestan „razlomljenog vremena“.

Dok se Sedma bori s ovim saznanjem, Picard dolazi u predsjedničku rezidenciju i to u pravo vrijeme. Jer dok su general i predsjednica pokušavali shvatiti što se događa, Raffi (sada šef policije), je uspjela spasiti život Elnoru, koji se našao u ulozi romulanskog terorista. Picard koristi svoju poziciju da odvede Raffi i Elnora do predsjednice, te mali tim, ponovno na okupu, planira iduće korake. Očito je da se ekipa ne nalazi u alternativnoj stvarnosti, već je došlo do divergencije, koju je izazvao Q, u nekom trenutku u prošlosti. Pitanje je samo gdje točno? Odgovor skriva upravo Kraljica, koja broji posljednje trenutke do egzekucije. A njen krvnik je nitko drugi nego general Picard (!).

Star Trek: Picard

Spas u zadnji čas

Dok sat ubrzano otkucava, naši heroji rade na planu da a) spase Kraljicu i b) teleportiraju cijelu družinu na La Sirenu i otputuju u prošlost. Nakon što teleportacija propadne, svi su likovi prisiljeni igrati svoje uloge, što scenaristima daje priliku da kombiniraju napetost, akciju i humor u završnom dijelu epizode. Dok Jurati pokušava riješiti problem teleportacije, Picard i Sedma predvode spektakl, držeći govore o rasnoj supremaciji, i pripremajući se za smaknuće Kraljice. Istovremeno Elnor stoički trpi brutalnost konfederacijskih stražara, dok Raffi pokušava spustiti štit koji onemogućava njihov bijeg. Kako vrijeme prolazi, mase koje su inicijalno oduševljeno skandirale generalu Picardu, okreću se protiv svog heroja, koji oklijeva eliminirati Kraljicu. Srećom za Picarda i ekipu, Jurati i Raffi u zadnji čas riješavaju problem, te se mali tim teleportira na palubu La Sirene. Sljedeća destinacija – trenutak u kojemu je došlo do vremenskog otklona – 2024. godina, Los Angeles.

Star Trek: Picard

Ali ne tako brzo. Jer dok se Rios, Jurati i Sedma, prepiru o spajanju Kraljice na pogon broda, na La Sirenu se neočekivano teleportiraju snage Konfederacije, koji su shvatili da Picard igra drugačiju igru. Kraj epizode ostavlja nas s cliffhangerom. Elnor ranjen leži na podu, Picard je optužen za izdaju i pobunu, a ni ostatku ekipe ne piše se dobro. Q je čini se, ovaj put, dobro zapaprio Picardu.

Vremenski izazovi

Dok je prva epizoda postavila jake temelje za potencijalno zanimljivu sezonu, „Penance“ nam je pružila interesantan uvid u jedan od klasičnih SF tropa – izvrnutu stvarnost. S time da smo ovaj put, za razliku od Mirror Universea, našli u istom univerzumu, u kojem je ključan element vremenska divergencija. Ovakav je setting ponudio scenaristima da se poigraju s ikonskim elementima kanona, i to kroz dobro napisanu i inteligentnu radnju. Također, ovaj mračan setting dao je priliku za refleksiju našeg društva, kroz teme poput totalitarizma, ksenofobije, klimatskih promjena… tema koje će po svemu sudeći biti okosnica nastavka sezone.

I dok Sir Patrick Stewart i John De Lancie nisu imali previše prilike za diskusiju, nadam se da se će se Q ubrzo vratiti, jer povratak tek u finalu bi bila propuštena prilika. Također, priduženje Borgove Kraljice malom timu heroja je neočekivan slijed događaja, i bilo bi zaista zanimljivo čuti više o Borgovoj perspektivi u narednim epizodama. Pogotovo ako uzmemo u obzir da je Borg dijelom i razlog zašto su se Picard i družina našli u ovoj nelagodnoj i neobičnoj situaciji.

Dodatne opservacija:

  • Tematika alternativne stvarnosti pružila je priliku showrunnerima i kreativnom timu da se poigraju s ikonskim elementima old school Treka i samim kanonom. Od lubanja u trofejnoj sobi koje sugeriraju neslavni kraj poznatih Trek ikona (klingonskog generala Martoka, kardasijanskog Gula Dukata, Ferengija Grand Nagusa, pa čak i vulkanskog diplomata Sareka) do spomena generala Siska, očito je da je kreativni tim fan TNG ere.
  • Eradication Day mračna je, izvrnuta paralela First Contact dana.
  • Virtualni ljubimac Jurati, Spot 73 homage je Datinoj mački Spotu. Nažalost ovaj sarkastični virtualni mačak neće se pridružiti svojoj kreatorici na njenoj avanturi u prošlost.
  • Soji je jedini član tima koja se nije pojavila u ovoj epizodi.
  • Holografska statua Adama Soonga, koja dominira mračnom verzijom San Francisca sugerira važnu ulogu koju je Adam odigrao u 2024. Adama, kojeg ćemo upoznati uskoro, igra upravo Brent Spiner.
  • Divergencija koja je dovela do stvaranja Konfederacije, podsjeća na događaje iz kultne TOS epizode “City on the Edge of Forever.“ U obje situacije, naši su heroji jedini koji su svjesni da je nešto pošlo po zlu, i da to nije njihovo vrijeme. Također ova situacija podsjeća na događaje iz serije 12 Monkeys, koju također potpisuje Terry Matalas, showrunner druge i treće sezone „Star Trek: Picard“.

Check Also

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Dobitnici nagrade Hugo 2023.

Na 81. Svjetskoj konvenciji znanstvene fantastike (Worldcon), održanoj u Chengduu u Kini, 21. listopada proglašeni …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics