Captain’s log #2.1: Old School Trek

Nakon više od godine čekanja, vratili smo se u 25. stoljeće. Nakratko, jer sudeći po najavama, druga sezona Star Trek: Picarda će nas odvesti dalje u prošlost. Ipak, prije tog neobičnog putovanja, premijerna epizoda dala nam je (i to konačno), onaj toliko očekivani Trek osjećaj, kojeg nismo imali prilike doživjeti više od desetljeća. Jer The Star Gazer je bez pretjerivanja, bio old school Trek.

Vrijeme, posljednja granica

Pomalo neočekivano, „The Star Gazer“ započinje in medias res, u hodniku federacijskog broda. U tijeku je napad, časnici Zvjezdane flote trče prema poprištu sukoba, dok crvena svjetla za uzbunu zlokobno osvjetljavaju scenu kaosa. Snage osiguranja dolaze na most, gdje srećemo naše stare znance. Chris Rios (Santiago Cabrera) je (ponovno) u kapetanskom stolcu, a društvo mu prave Sedma (Jeri Ryan), Jurati (Alison Pill) i … Jean Luc Picard (!) (Sir Patrick Stewart). Naši heroji pokušavaju spriječiti maskiranog uljeza da preuzme kontrolu nad brodom, ali bezuspješno. Shvativši da je sve izgubljeno, Picard naređuje samouništenje broda…

… 48 sati ranije, nalazimo se u puno mirnijoj okolini, koja je sušta sprotnost ranijoj sceni. Picard je puno bezbrižniji, okružen svojim ogromnim posjedom, a umjesto borbe za goli život, njegova glavna preokupacija je kušanje kvalitetnih vina. Već ovdje možemo vidjeti da nas u drugoj sezoni očekuje kontrast, od akcijskih scena do mirnih, kontemplativnih trenutaka. Također, kolorit mračnih hodnika, i još mračnijeg vakuma svemira, zamjenjen je bistrim plavim nebom.

Nakon kratkog razgovora s Romulankom Laris (Orla Brady), te pomalo konfuzne romantične (?) scene, slijedi flashback, gdje otkrivamo da mali Picard nije imao baš najsretnije djetinjstvo. Sve ovo je pomalo zbunjujuće, i nisam siguran kamo će nas na kraju odvesti. Srećom, nakon tog neobičnog emotivnog detoura, „Picard“ nas vodi u prepoznatljivu okolinu, u San Francisco, Akademiju Zvjezdane flote, gdje admiral Picard drži govor novopečenim kadetima. Govor završava izjavom da je vrijeme, a ne svemir, posljednja granica. Ujedno, ova upečatljiva izjava je i tematska okosnica sezone – svojevrsni foreshadowing predstojeće radnje. Vrijeme je i leitmotiv još jednog emotivnog susreta Picarda i, ni više ni manje nego Guinan (Whoopi Goldberg). Ako vas nije obuzela nostalgija, niste pravi Trekkie. Kao u dobrim starim danima, Guinan je ta koja daje savjet Picardu, te kao iskusan i dugovječan El Aurian, govori svom starom prijatelju da mora prijeći još jednu „posljednju granicu.“ Guinan je doista prijatelj kakvog svi želimo.

Recap: Star Trek: Picard

Stargazer

Dok se Picard bori s emocijama i duhovima prošlosti, u drugom dijelu sektora, Sedma se obračunava s napadačima na njen brod – La Sirenu. Sedma je ponovno pripadnik Fenris Rangera, a društvo joj pravi hologram Emmet, i to njegova macho verzija. Ovaj dio epizode je ujedno i najslabija karika, jer povratak starih likova je izveden zbrzano, i na pomalo konfuzan način. Nekoliko minuta nakon što smo vidjeli Sedmu, susrećemo i Soji Ashu (Isa Briones) kao ambasadoricu sintetika na turneji dobre volje. Društvo joj pravi doktorica Jurati, koja je čini se nekako uspjela izbjeći krivicu za ubojstvo njenog partnera (i dalje nejasna odluka). Srećom, prisjećanja na neujednačenu prvu sezonu prestaju u trenu kada Jurati dobiva poziv da se vrati na svoj brod. A taj brod je – titularni Stargazer!

Da, USS Stargazer – brod klase Sagan – je podsjetnik na Picardov prvi brod. Ovakve stvari inače spadaju u „dodatne opservacije.“ Ali Stargazer je jednostavno predivan. Nakon desetljeća čekanja, majstori vizualnih efekata vratili su se elegantnom dizajnu, podsjetniku na TNG eru. Sve na brodu je perfektno, od samog eksterijera, pa do hodnika (koji bi ipak mogli bit malo svjetliji), mosta, i kultnih LCARS displaya. Da, na drugoj sezoni „Picarda“ rade ni manje ni više nego Trek ikone Michael i Denise Okuda, kao i veterani John Eaves i Doug Drexler. Čini se da je netko u Paramountu konačno shvatio da novi Trek projekti mogu samo profitirat od povratka iskušanih profesionalaca. Možda je taj netko upravo Terry Matalas, showrunner druge (i treće) sezone Picarda, koji je ujedno surađivao na Voyageru. Sve u svemu, ekipa okupljena za ovu sezonu obećava, iako se čini da nećemo predugo ostati u 25. stoljeću.

Jer kao što kapetan StargazeraChris Rios (konačno u uniformi) i Jurati uskoro saznaju, anomalija koja se odjednom pojavila u sektoru, zapravo je vapaj u pomoć – te se obraća ni više ni manje nego – Jean Luc Picardu!

Dobri stari Q

Jean Luc dolazi na brod samo da otkrije da je „poziv u pomoć“ uputio njegov stari poznanik, i netko koga u ovom trenutku najmanje želi vidjeti – Borg. Da, „Picard“ je po viđenom fasciniran ovim kultnim Trek antagonistom. No, za razliku od oštećene Borg Kocke u prvoj sezoni, masivni brod koji izlazi iz anomalije je puno opasnija stvar. Problem je još i veći jer Stargazer koristi tehnologiju oštećene Borg kocke. Da je Borg shvaćen kao ozbiljna opasnost sugerira i promptni dolazak federacijske armade (još kultnog dizajna!).  Sedma, preplašena brzim razvojem događaja savjetuje Riosu da otvori vatru na neprijatelja. No, prije nego što je dana naredba, Borg na zapovjedni most Stargazera teleportira svog „izaslanika“ da započne „pregovore“. Koji čini se uključuju preuzimanje broda.

Ono što slijedi je kaos. Svi pokušaji osiguranja da onesposobe uljeza propadaju. Iako „izaslanik“ nije ubio, već samo onesvijestio časnike Flote, očito je da će Borg preuzeti kontrolu nad Stargazerom, te posredno čitavom Federacijskom armadom. Što vodi do Picardova očajničkog čina sa početka epizode. Admiral naređuje samouništenje broda koji eksplodira u spektakularnom bljesku.

No ovo nije Picardov kraj. Nakon što je izbjegao smrt od teške bolesti, Picard je nekako uspio preživjeti i ovu eksploziju. Samo što više nije na zapovjednom mostu Stargazera, već u svojoj vili. To više nije ista vila, a Picard nosi drugačiju uniformu. Nebo iznad njega svjetli zlokobnom narančastom bojom, a slike na zidu upućuju na neku drugu stvarnost. Da situacija bude konfuznija, umjesto Laris, Picarda dočekuje sluga sintetik. Poput Picarda, i gledatelji se pitaju što se to događa? Ne treba dugo da otkrijemo krivca. Na scenu stupa Picardov stari znanac – Q (John de Lancie). I kao što Q objašnjava zaprepaštenom admiralu, proces koji je započeo još u premijeri TNG-a, na Farpoint Stationu, nikada nije završio. A i spomen „drugih šansi“, kao i „ puteva još neodabranih“ nagovještava da je Jean Luc Picard na putu u avanturu života.

Star Trek: Picard

Bilo je i vrijeme

Osim par čudnih momenata, „The Star Gazer“ je jako dobra epizoda. Paramount je čini se konačno poslušao fanove i pružio nam tolko nužnu nostalgiju, koja je izvrsno uklopljena u originalnu radnju. Ovo je bilo toliko potrebno nakon razočaranja u finalu prošle sezone. Jean Luc Picard je ipak Trek ikona, i definitvno zaslužuje bolju i kvalitetniju priču od dosad viđenog. Prva epizoda ove sezone daje naslutiti da omiljenog kapetana/admirala očekuje upravo takva priča. Povratak Guinan, te pogotovo, svemoćnog Q-a dodatni su dijelovi te slagalice, koji bi mogli odigrati veliku ulogu u preispitivanju karaktera Trek ikone. Ohrabruje da je i ostatak ekipe, od karizmatičnog kapetana Riosa, pa da simpatične Laris odradio izvrstan posao. Potencijal je tu, te ostaje da vidimo da li će premijerna epizoda biti uzor za ostatak sezone.

Dodatne opservacije:

  • Naslov epizode je dvosmislen. S jedne strane, jedan od heroja epizode je upravo brod Stargazer. A kao dječak, Jean Luc je uvijek volio gledati u zvijezde.
  • Taj interes je dijelom rezultat odrastanja u problematičnoj obitelji. Nije da sam presretan da Picard nakon gubitka brata i nećaka u plamenu, Locutusa, torture u kardasijskom zarobljeništvu, te prelaska u tijelo sintetika, prolazi kroz novu traumu. Nadam se samo da će se ovakva odluka pokazati ispravnom.
  • Romansa s Laris (jadan Zhaban je nastradao van ekrana), još je jedna zbunjujuća odluka. No ako to znači da ćemo vidjeti Romulanku u većoj ulozi, može.
  • Razloga za optimizam ima podosta, budući da showrunner Terry Matalas potpisuje fenomenalni serijal 12 Monkeys. Ovo je i razlog zašto me veseli već isforsirani trop, povratak u prošlost. „12 Monkeys“ je nesumnjivo najbolji serijal te tematike, s inteligentnom radnjom, odlično napisanim likovima, i vrhunskim glumcima. Osvrt na „12 Monkeys“ možete pročitati ovdje. Bez spoilera, tako da ako već niste, nađite serijal, i pogledajte ga što prije.
  • Los Angeles Historical District gdje se nalazi bar Ten Forward (hah) foreshadowing je tom putovanju u prošlost, budući da će se radnja sudeći po traileru i najavama većim dijelom zbivat u tom gradu.
  • Raffi Musiker (Michelle Hurd) uspijela je pobijediti ovisnost i postala zapovjednik USS Excelsiora – koji je onaj isti brod viđen u Trek TOS filmovima. Vjerojatno refit, jer smo ipak u 25 stoljeću.
  • USS Stargazer je također vjerojatno refit, što znači da je originalni brod nadograđen i moderniziran. Povratak Picarda na brod time dobiva još emotivnije značenje.
  • Nakon razočaravajuće copy paste flote iz finala prve sezone, konačno smo dobili prepoznatljivu armadu. Iako nakratko, imali smo priliku vidjeti brodove klase Sovereign, Reliant, Nova, Luna, Akira, i Excelsior.
  • Elnor (Evan Evagora) je prvi pravi Romulanac u Zvjezdanoj floti. Ovo je nedvojbeno referenca na Saavik koja je bila polu Vulkanac i polu Romulanka.

Check Also

Dobitnici nagrade Hugo 2023.

Na 81. Svjetskoj konvenciji znanstvene fantastike (Worldcon), održanoj u Chengduu u Kini, 21. listopada proglašeni …

Star Wars: Ahsoka – Putovanje na mjestu

Teško je napisati recenziju za seriju Star Wars: Ahsoka. S jedne strane, ovo je prvi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics