Captain Marvel – solidan uvod u epsko finale

Captain Marvel je solidan superherojski film – ni više ni manje od toga.

Sredinom 1990-ih, Vers (Brie LarsonScott Pilgrim vs. the World) je dio elitnog tima komandosa vanzemaljskog carstva. Nakon što ju tijekom misije uhvate teroristi suparničke civilizacije Skrulla, ona bježi iz zatočeništva na obližnji planet Zemlju. Loveći vanzemaljske infiltratore koje predvodi Talos (Ben MendelsohnStar Wars: Rogue One), Vers pronalazi novog saveznika u (relativno) mladom špijunu Nicku Furyju (Samuel L. JacksonThe Hateful Eight) kojemu je ovo prvi susret s bizarnim svijetom superjunaka i vanzemaljaca. Uz njegovu pomoć, Vers odmotava klupko laži i tajni koje skrivaju njezin stvarni, zaboravljeni identitet – vojne pilotkinje Carol Danvers.

Captain Marvel

Captain Marvel je 21. film smješten u Marvelov filmski svemir. Redatelji Anna Boden i Ryan Fleck dugogodišnji su suradnici koji su do sada uglavnom režirali drame poput Mississippi Grind i It’s Kind of a Funny Story. Snimajući Captain Marvel, Boden i Fleck su bili pred dvostrukim izazovom: ne samo da su prvi put radili na visokobudžetnom spektaklu, već su morali paziti i da se njihov film uklapa u sve složeniju mitologiju Marvelovog svemira.

To što im je to i uspjelo nije samo njihova zasluga, već i rezultat benevolentne diktature producenta Kevina Feigea pod kojim je Marvel usavršio formulu superherojskog filma s karizmatičnim glumcima, ispoliranim specijalnim efektima i fino uravnoteženom mješavinom humora, akcije, drame i spektakla. Dobra strana je što ova formula očito radi. Captain Marvel nije na nivou jednog Guardians of the Galaxy Jamesa Gunna, no u prvih sat vremena ovog filma sam se bolje zabavio nego s mnogim drugim filmovima i serijama. Loša strana ove formule je pak što svi Marvel filmovi uglavnom zvuče i izgledaju isto.

Što nas dovodi do feminističke poruke u Captain Marvel. Ona je ključni dio filma u njegovim temama i u njegovoj promidžbi. Ruku na srce, ovaj je feministički imidž bio potreban kako bi se Captain Marvel izdvojio od svoje nebrojene subraće koja se – a ovo ću ponavljati dok ne poplavim u licu – stapaju u jedan kolosalni superherojski čušpajz. Ne zavaravam se pritom kako je Marvelu i Disneyju imalo stalo do ženskih prava. No vjerujem kako im je itekako bilo u interesu zagrabiti što dublje u 52% potencijalne publike. Njihovom su marketingu pritom pripomogle i negativne reakcije ljudi koji su se, prije nego što je Captain Marvel i zaigrao u kinima, našli uvrijeđeni njegovom porukom kako bi žene trebale više vjerovati u sebe a manje se pouzdati u dobru volju i mišljenja muškaraca. Zahvaljujući ovoj vojsci korisnih idiota, jedna u biti banalna i benigna poruka je dobila na težini.

Ključna osobina Carol Danvers nisu njezine super moći već tvrdoglavi otpor omaložavanju koje kao žena prolazi u okolini i profesiji kojom dominiraju muškarci. Upravo će to buntovništvo biti ključno u razotkrivanju laži kojima ju je manipulirao njezin suborac Yon-Rogg (Jude LawFantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald). No, umjesto da ju učini sebičnom, ovaj će otpor stvoriti u kapetanici Marvel suosjećanje spram potlačenih. Poput Stevea Rogersa, ni Carol Danvers ne voli one koji se iživljavaju nad slabijima od sebe. Kapetanica Marvel započinje svoj film kao hladnokrvna profesionalna ratnica. Potom, kao toliki drugi Marvelovi junaci prije nje, ona otkriva kako su njezini bližnji – poput Nicka Furyja ili pilotkinje Marie Rambeau (Lashana Lynch – serija Bulletproof) – ti koji će joj dati potrebnu podršku, hrabrost i snagu.

Captain Marvel

U superherojskim filmovima očekujemo besprijekorne specijalne efekte a Captain Marvel nije u tome iznimka. No, možda najbolji efekt filma je digitalno pomlađivanje sedamdesetogodišnjeg Samuela L. Jacksona koji ovdje izgleda kao da je upravo stigao sa snimanja filmova Pulp Fiction ili Long Kiss Goodnight. Jackson se pritom odlično zabavlja glumeći mlađeg, naivnijeg Nick Furyja koji, nakon špijunske karijere tijekom Hladnog rata, zadivljeno i zaprepašteno upada u interplanetarnu pustolovinu. Iako na raspolaganju nema niti supermoći niti futurističku tehnologiju S.H.I.E.L.D.-a, Fury svejedno drži korak s kapetanicom Marvel. Zahvaljujući kemiji između Jacksona i Larsonice, film poprima štih buddy-buddy akcijske komedije iz 1990-ih što je nadahnuti meta-izbor s obzirom na vrijeme kada se radnja odvija. Ben Mendelsohn, koji je u proteklih nekoliko godina postao dežurni glumac za uloge sivih, autoritarnih negativaca, podjednako je zabavan u dvostrukoj ulozi Furyjevog šefa Kellera i vanzemaljca Talosa.

Captain Marvel pruža publici gotovo sve ono što su navikli očekivati od Marvelovih filmova: spektakl nadljudskih bića u kozmičkim bitakama u kojem humor i sentiment pružaju neophodni minimum topline i ljudskosti. Po tome, Captain Marvel nije ni bolji ni lošiji od prosjeka. No, budimo realni: nakon dvadesetak filmova, Marvelov je prosjek poprilično visok. Ljubitelji Marvelovih superjunaka neće imati razloga za žaljenje, a Captain Marvel će im biti odlično zagrijavanje za nadolazeći Avengers: Endgame u kojem će se Carol Danvers udružiti s preživjelim superjunacima u njihovom završnom obračunu s Thanosom.

Check Also

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Star Wars: Ahsoka – Putovanje na mjestu

Teško je napisati recenziju za seriju Star Wars: Ahsoka. S jedne strane, ovo je prvi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics