“Bone” – ekranizacija na vidiku

 

25112016_bone_post_1

Volite strip? Onda za Vas imamo veliku vijest!

Jeff Smithov kultni strip uskoro će u big budget animiranoj inačici zaživjeti na velikom platnu. Pasioniranim ljubiteljima devete umjetnosti ovaj serijal nije potrebno posebno predstavljati. U pitanju je ljubimac kritike i publike, moderno remekdjelo ovjenčano brojnim prestižnim nagradama.

Kakve su dosadašnje reakcije na planiranu celuloidnu tranziciju ove voljene priče namijenjene svim generacijana? Mahom pozitivne.

Osnovno pitanje koje se postavlja je “Zašto tek sada?”.

Na sve već navedeno moja prvotna reakcija je ipak bila tek jedno malo i rezignirano “Zašto?”.

Nemojte me krivo shvatiti; Bone kao predložak ima potencijala za nešto uistinu veliko. Također je svojom kvalitetom ekranizaciju definitivno zaslužio prije nego određene iz naftalina vađene franšize; usputne žrtve manije modernog Hollywooda koji inspiraciju traži u svakom već postojećem i narativno definiranom kutku.

Priča je u načelu jednostavna. Slatka bića, karakterno različiti rođaci među kojima je i naslovni junak, protjerani su iz svog grada te stignu u magičnu dolinu koju će kroz niz fantastičnih doživljaja spasiti od propasti. Mogući problem predstavlja sama srž, source material , jer Bone je strip specifičnog ritma i atmosfere; djelo koje profinjeno balansira između djetinjeg čuđenja, uzbuđenja predstojeće avanture, humora i velebne fantazije. Zapravo čudna mješavina novinskih one panel  geg stripova čija je snaga u liku i maskoti, Disneyevskog ambijenta i epskog štiha svojstvenog suradnjama Moebiusa i Jodorowskog.

Zašto sve ovo govorim?

Zato što bi vrlo lako mogli kao krajnji proizvod dobiti interpretativno slobodniju verziju Bonea. Samo po sebi to nije nužno loša stvar. Pozitivan primjer je “Howlov pokretni dvorac” gdje je podosta poznatija Miyazakijeva adaptacija istoimenog književnog predloška pružila drugačiju verziju odlične priče, a funkcionira kao zasebno hvaljeno postignuće te ostavlja dojam “organske” ekstenzije tog univerzuma. Bitno je da dječju radost koju Bone sadrži ne pretvore u nešto djetinjasto, ubrzano i nasumično sastavljeno. Redatelj će biti Mark Osborne, poznat po Kung Fu Pandi i ekranizaciji Malog Princa, a navodno se velik trud ulaže u čitav projekt pa nade u pozitivan ishod ima.

Prepreka je i sama fizička veličina te obim predloška; problem koji je već mučio mnoge neuspjele filmske adaptacije Enissovog stripa Preacher prije nego je uspješno pretvoren u TV seriju. Materijala za niz filmova zasigurno ima te ćemo vidjeti hoće li se odlučiti za pogodniji i prigodniji odmjeren ritam ili će priču “ispucati” u jednom pokušaju. Postoje čak šaputanja o mogućoj trilogiji ako se film pokaže dovoljno unosan.

I da zaključimo.

Hoće li Bone biti dobar i zabavan film?  Hoće.

Hoće li strip i dalje biti bolji?  Vrlo vjerojatno.

Hoću li film nestrpljivo čekati i željeti recenzirati čim izađe? Sigurno.

Trebaju li se Boneovom prvom fimskom pokušaju veseliti svi ljubitelji stripa, animiranog filma i avanture za čitavu obitelj. Apsolutno!

Check Also

Vrijeme je da otkrijete Dune: The Graphic Novel

S obzirom da ove godine ipak nećemo uživati u vrlo iščekivanoj filmskoj adaptaciji Dine u …

Sandman: u srpnju stiže audio adaptacija koju predvodi James McAvoy!

Dok čekamo novosti za Netflixovu adaptaciju, u vidu igrane serije, danas je otkriveno kako Audible …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics