Zastrašujuće biće uzrokuje kaos u Blomkampovom najnovijem kratkom filmu “Zygote”

“Ono dolazi bez obzira što ćemo napraviti!”

Oats Studios je objavio novi kratki uradak iz Volume 1 serijala eksperimentalnih SF filmova redatelja Neilla Blomkampa. Riječ je o zastrašujućoj sf horor priči u kojoj glavne uloge tumače Dakota Fanning i Jose Pablo Cantillo. “Zygote” možda najbolje možemo opisati kao svojevrsni križanac između Stvora i Aliena.

Scenarij potpisuju Neill Blomkamp, Thomas Sweterlitsch i Terri Tatchell. Radnja je smještena u rudarsku bazu negdje unutar artktičkog kruga (čiji hodnici postavljaju atmosferu iz koje proizlazi primarna sličnost s Alienom). Tamo, unutar kaosa upoznajemo dvoje preživjelih, od nekoć 98 radnika. Proganja ih genetski modificirano čudovište koje je doslovce asimiliralo sve ostale, i ne kani stati na tome. Priča ima i podtekst velike korporacije koja ne preže pred ničime (opet Alien) da bi maksimalno profitirala. Barkley, lik kojeg tumači Fanning misli da je robot, da bi otkrila da je zapravo ljudsko biće, jer je kompaniji jeftinije za takve neatraktivne i opasne fizičke poslove koristiti siročad nego umjetnu inteligenciju.

Za razliku od ostalih dvadesetominutnih kratkih filmova iz Vol. 1 serije, Zygote podsjeća na isječak iz dugometražnog filma, a ne na kolekciju različitih sekvenci. Fanning je vrlo uvjerljiva kao potencijalna akcijska heroina, a biće je izvrsno realizirano i jezivo, te dovoljno drugačije da ga ne tretiramo kao kopiju čudovišta iz Stvora. Blomkamp je unatoč kratkoj minutaži uspio ubaciti i značajan twist u radnji, a ostvario je i vrlo napetu sekvencu na samom kraju.

Blomkamp je u intervjuu za “The Verge” otkrio od kuda je stigla inspiracija za priču te što se zapravo odigralo prije onoga što možemo pogledati u samom filmu.

Što je inspiriralo priču?

Bio sam na letu iz Vancouvera za Toronto, i ne znam što me je točno ponukalo na razmišljanje o tome, ali sam tada zapisao ideju o čudovištu stvorenom od ljudi. Riječ je bila o stvoru većinski sastavljenom od hrpe udova. Kako sam aktivno tražio ideju za sf horor priču onda se ostatak polagano odmotao od toga.

Što se dogodilo u danima i satima prije nego li film krene s radnjom?

Thomas je došao s idejom da je Zemlja za 20 godina preplavljena asteroidima. Masivne količine padaju svugdje po planetu, te postoji njihova koncentracija na sjevernom djelu Kanade i Rusije. Oni zapravo donose vrlo zanimljive poluvodiče i materijale s kojima mi na Zemlji nismo upoznati. Iz toga se rađaju rudarske korporacije, u koje se ulaže iznimno veliki kapital da bi se profitiralo od ekstrakcije tih vrijednih materijala.

U jednom asteroidu se nalazi zamka, stara tko zna koliko milijardi godina. Stvarno mi se dopala ideja svjetla koje emitira gigabajte podataka u um. I to je u suštini ono što se dogodilo u rudarskom postrojenju. Kada su rudari otvorili asteroid svjetlo je dohvatilo njihove oči. Ono ih je zapravo naučilo kako načiniti biološki supstrat u kojem može živjeti. Ono ih je željelo napraviti tijelom za sebe. Od tuda dolazi čudovište.

Check Also

Prvi teaser trailer za film The Toxic Avenger!

Legendary Entertainment objavio je prvi teaser trailer za superherojski film The Toxic Avenger. Riječ je …

Wish: novi trailer i poster za Disneyjev animirani film!

Walt Disney Animation Studios objavio je novi trailer i poster za nadolazeći animirani film Wish. …

One comment

  1. Inverzija konačno ima novu – bolju – mrežnu stranicu. Bravo! Btw gdje je člančić o tome? I gdje je forum? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics