Black Leopard, Red Wolf – plešite na mračni afrički ritam


Black Leopard, Red Wolf
Autor: Marlon James
Godina izdanja: 2019.
Nakladnik: Riverhead Books
Uvez: tvrdi
Broja stranica: 640
Jezik: engleski
ISBN: 978-0735220171

Prvi dio trilogije Dark star nezaboravan je spoj afričkog pridea, odnosno njene povijesti i fantasy žanra. Mističan je i egzotičan, jer budimo iskreni, ne znamo baš mnogo o afričkoj literaturi, a još manje o njenoj mitologiji. Priznajem odmah sad na početku, akvizicija je bila impulzivna – nisam ja kupila knjigu, ona je kupila mene. Predivna ilustracija naslovnice i ohrabrujuća preporuka Neil Gaimana bile su sve što je trebalo da se Black Leopard, Red Wolf nađe u kućnoj biblioteci.

Afrička mitologija u svom najmračnijem izdanju

Za one koji nisu upoznati s radom Marlona Jamesa, definirajmo prvo okvire u kojima djeluje nadrealizam ovog fantastičnog romana. Black Leopard, Red Wolf fantasy je roman spomenutog pisca baziran na afričkoj mitologiji, u kojem se radnja vrti oko mladića-tragača, s nevjerojatnim osjetilom mirisa. Da stvari budu još zanimljivije, on je i shape-shifter! Ima sveti zadatak pronaći nestalo dijete u vremenu i prostoru koje vrvi ratom i političkim spletkama suprotstavljenih afričkih kraljevstva i plemena. Morat će se boriti s vlastitim ali i stvarnim demonima kako bi ispunio svoju misiju i našao smisao svog života.

Je li i vas već kupila ova knjiga?

Ako vam kažem da je pisac jamajkanskog podrijetla, opsjednut mračnim afričkim kultovima, te dobitnik hvaljene Man Booker književne nagrade, možete pretpostaviti da je osim priče u romanu dobar i sam način pripovijedanja te priče.

Sjever i Jug

Black Leopard, Red Wolf smješten je u imaginarni afrički srednji vijek razapet između dominacije moćnog Sjevernog i Južnog Kraljevstva. Nije to samo tako jednostavno, zemlja je podijeljena i između gradova-država među kojima vladaju dugogodišnje tenzije. Različita plemena imaju svoja vjerovanja kao i sustave upravljanja, od kojih svaka zajednica misli da je u pravu. Jako povijesni način razmišljanja sve u svemu. Roman je prožet i snažnim pitanjima poput dužnosti, časti, želje za moći i ljudskog iskvarenog poimanja istine. Ako vam ovo sve “baca” malo na nekakvu afričku Igru prijestolja, to je etiketa koju roman ima na usnama velikog broja kritičara i fanova knjige. To bi u kratkim crtama bilo to od povijesno-realistične sfere samog romana, bacimo se mi sad na ono mistično.

Animizam i magični realizam

Naš glavni junak je Tragač koji svoju neobičnu pustolovinu pripovijeda Ispitivaču u zatvoru u kojem se nalazi. Pustolovina koja je sporna je za njega i njegovu družinu završila poprilično neslavno, a radi složenosti događaja i brojnih političkih spletki ljudi uključenih u slučaj, netko za to sve mora i platiti. Priveden je dakle na ispitivanje i sudbina mu je neizvjesna, pa u cijeloj nesreći pronalazi nekakav samoubilački zen i nagon da svoju istinu iznese na vidjelo. Svoju priču otkriva kroz kronološki nepovezane epizode, u kojima saznajemo dosta i o njegovom vlastitom mučnom djetinjstvu, nalik mnogima u staroj ali i suvremenoj Africi.

Tragač biva unajmljen da pronađe nestalo dijete u slučaju u kojem ništa nije jasno: ni razlozi otmice, ni motivi osobe koja želi da se dijete pronađe. Iako najradije radi sam, odlučuje se udružiti s nekolicinom neobičnih suputnika, te formira svojevrsnu družinu shape-shiftera tragača. Pomoći će mu i plemenita Sangoma, vještica-zaštitnica deformirane djece – znam, već je sad ovo sve jako ludo a nismo došli ni do najboljeg dijela!

S druge strane, stvarat će mu zbrku div Ogo (mitološki afrički div), ljudi-hijene (bultungini), plaćeni ubojice napravljeni od pijeska, afrička inačica vampira (impundulu) i žrtvovatelji djece. Pravi pravcati freak show na afrički način. Tragač će morati ulaziti i u dimenzije koje nisu ovozemaljske kako bi produbio osjetila i pokušao pojednostavniti sveopću paranormalnu zbrku oko sebe. Morat će radi toga čak otvarati i zatvarati čarobne portale kako bi mogao skakati od jedne dimenzije do druge. Ovako konfuzna radnja i nepravilan pacing je i u samoj knjizi, pa ćete morati pažljivo pratiti priču.

Tko tu koga?

Luđe od samih sudionika potjere je sam slučaj koji mu je prezentiran. Kroz cijeli roman Tragač se nanovo ispituje čemu toliko zbrke oko jednog djeteta u zemlji u kojoj djeca svakodnevno umiru i nestaju (još jedan trag stvarne afričke problematike), zašto mu toliko čimbenika onemogućava pronalazak djeteta, te na kraju krajeva tko mu tu laže u cijeloj priči? Kome od prijatelja može vjerovati? 

Nije ovo svačija šalica roiboos čaja

Posebnost ovog fantasy romana je što je jako izravan i brutalan. Nema tu onih lijepih lirskih slika i opisa. Cijeli je upakiran u dugotrajno mučno putovanje kroz afričke svjetonazore i stara vjerovanja. Nije ovo neki Gospodar prstenova, više je u smjeru Conradovog Srca tame. Iako je očito riječ o djelu high-fantasy žanra, imate cijelo vrijeme u svojoj glavi dojam da gledate dokumentarac o tome kako je život u Africi surov. Ne govorim samo o postupanju prema ženama i djeci, pripadnicima manjina i slično – i tu ima slika koje su urezive u pamćenje – nego o odnosima među ljudima općenito. Ljudski život je tu BEZVRIJEDAN i to je stvar koja će vas najviše plašiti u ovoj knjizi.

Od ostalih izazovnih stvari romana izdvojila bih scene silovanja i ubijanja koje su poprilično grafičke, detaljne opise seksa i upotrebu neprimjerenog dijaloga. Nemojte stoga ovo kupiti svom djetetu, kupite knjigu sebi!

Ugodan aspekt romana je što ćete jako puno naučiti o afričkim vjerovanjima. I to će vas u glavi odvesti na mjesta za koja jednostavno ne možete trenutno ni zamisliti da postoje. Abiku, djeca-duhovi, Obeah i Myal spiritualizam i afrički magični realizam samo su dio bogate afričke tradicije. Jedan potpuno drugačiji svijet u svijetu fantasy žanra.

Spomenuto je kako je riječ o prvom dijelu planirane trilogije, stoga očekujte još nadrealnih pustolovina, ako se navučete na ovu prvu – a vrlo vjerojatno i hoćete.

Leopard dlaku mijenja ali ćud nikada?

Ako ste mislili da je Hollywood zaobišao ovaj dragulj, varate se. Warner Bros. je prije nešto više od mjesec dana kupio prava na ekranizaciju knjige, a u glavnoj ulozi mogli bismo gledati odličnog Michaela B. Jordana koji je i inicirao ovu akviziciju. Priznajem da sam jako uzbuđena jer Black Leopard, Red Wolf ima u sebi više nego dovoljno potencijala za jedan jako kvalitetan fantasy film – a svi znamo koliko je takvih malo.

A sad trk po knjigu dok nam još i knjižare nisu zatvorili!

Check Also

The Rig: ne odviše misteriozna i originalna Amazonova serija!

Amazon nikad nije previše ulagao u marketing svojih filmova i serija. Postoje naravno iznimke, poput …

The Peripheral: nesavršena, ali raskošna cyberpunk serija

SF serija The Peripheral ima fascinantnu, kompliciranu premisu i razočaravajuće jednostavnu priču. Nije savršena, ali …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics