Black Knight: relativno uzbudljiva avantura, ako uspijete ignorirati očite nedostatke

Korejska distopijska serija Black Knight neće postati idući fenomen na Netflixu, ali će vam relativno uspješno okupirati vrijeme gledanja. Prva epizoda je ponešto kaotična, pa bi svakako preporučili da pogledate još jednu prije nego što možebitno odlučite da to ipak nije vas.

U distopijskoj budućnosti uništenoj toksičnim zagađenjem zraka, opstanak čovječanstva ovisi o Vitezovima, koji su daleko više od prosječnih dostavljača. Priča prati putovanje legendarnog dostavljača, aka Viteza 5-8, koji posjeduje iznimne borbene vještine. On upoznaje Sa Wola, izbjeglicu s težnjom da postane dostavljač, dok zajedno rade kako bi pružili nadu svojoj zajednici.

Radnja vas sigurno neće izbaciti iz cipela, iako je riječ o adaptaciji popularnog webtoona, odnosno digitalnog stripa. No, nije to prva serija koja je bazirana na pomalo izlizanoj temi, a ruku na srce koliko god puta nam se ukaže na vladavinu elite (iz čega god je ona proizašla), koliko god puta se ponavlja motiv klasno podijeljenog društva, nikada nije previše puta za ponoviti zašto to ne valja i kamo zapravo vodi. Pa ste strane gledajući, čak ćete se možda i ponovo zamisliti nad tim temama, i zapitati zašto još i dan danas trpimo određene podijele, jar stvar bi mogla biti toliko drugačija. Šest epizoda serije je po svemu sudeći premalo da bi dobili dovoljno kvalitetnu i zaokruženu priču, jer ovako ostaje puno neispričanih stvari vezanih uz likove. Naprosto ih je puno, i čak ako se složimo da za neke funkcionira određena doza misterija, za neke, posebno one koji nose priču, kao famozni Vitez 5-8 (Kim Woo Bin), nije pokazano dovoljno da bi utažilo našu znatiželju. Vitez 5-8 je neuništiv, kako, zašto, ne znamo. Glavni negativac Ryu Seok (Song Seung Heon) je pak potpuno plošan, i osim što ćete primjetiti da vam se ne sviđa, teško da ćete o njemu moći reći bilo što drugo. Vizuali nisu neupečatljivi, ali očekivanja su ipak bila nešto veća s obzirom da je budžet serije iznosio oko 19 milijuna dolara.

Black Night

Serija će se vjerojatno dopasti fanovima Mad Maxa, no treba upozoriti da ona ipak nije ni izbliza tako ambiciozna, niti po pitanju same estetike, kao ni postavljanju svijeta sa svim tim važnim detaljima koji su tu nekako propali kroz rupe. No s obzirom na tematiku, kaos i brutalnost svijeta, karizmatičnog antiheroja u srži priče, visoku dozu uzbuđenja, te solidne akcijske scene, pa čak i koreografije fajtova, ipak nudi dovoljno da bude prepoznatljiva u tim nekim okvirima. Stoga u konačnici možemo reći da je serija dovoljno zabavna ako joj uspijete oprostiti njezine najočitije nedostatke. Netko je u jednom osvrtu napisao da je serija najbolja kada se fokusira na akciju i visoke osobne uloge, i to je u potpunosti točno. Također serija će vam servirati i jednu doista fantastičnu smrtonosnu trku, bavit će se s puno sivih dijelova – onih koji nisu jasno dobri ili loši, ukazat će više nego jednom na vrijednost žrtve za druge, kao i vrijednost prijateljstva. I iako čisto sumnjamo da će ostati upamćena, serija se ipak donekle izdiže iz prosjeka postapokaliptičnih uradaka, pogotovo u nekim svojim dijelovima. Tome u prilog (valjda) ide i trenutna ocjena na stranici Rotten Tomatoes, 80% od kritičara i 76% od gledatelja. Nama se to čini ipak previše visoko, jer serija je imala bitno više potencijala kojeg nije uspijela iskoristiti.

Check Also

Furiosa: A Mad Max Saga – postapokaliptična poslastica s krivim protagonistom

Kad se pojavio na velikim ekranima prije deset godina (da, vrijeme brzo prolazi), „Mad Max: …

Fallout: prvoklasna zabava u Pustoši

Čini se da je lekcija za uspješnu adaptaciju videoigre usvojena. A to je, ne popravljati …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics