Barbari su pred vratima! Provjerite što donosi Liburnicon 2017.

Dvanaesti Festival znanstvene fantastike i fantastike Liburnicon održat će se od 18. od 20. kolovoza 2017. u posebno uređenom prostoru Osnovne škole “R. K. Jeretov” u Opatiji. Organizatori su, kao i svake godine do sada, pripremili bogat program u kojem je poseban naglasak stavljen na ravnotežu između ozbiljnih i zabavnih sadržaja koja je, uz jedinstvenu atmosferu, jedna od glavnih karakteristika Liburnicona, a ujedno i osobina koja ga je učinila pretpoznatljivim u cijeloj Hrvatskoj, ali i šire. Program će obuhvaćati sadržaje bogate predavanjima, prezentacijama, projekcijama, performansima, radionicama, koncertima, izložbama, te brojnim društvenim igrama. Ove godine kroz uređenje prostora i točke programa stavljen je naglasak na stara europska plemena, njihovu povijest i mitologiju kroz koju će se dočarati priča o hrabrim ratnicima, mističnim druidima i bićima iz legendi, objedinjenima u glavnoj temi ovogodišnjeg festivala – Svijetu barbara!

Već standardno vas na programu očekuje cijeli niz poznatih znanstvenika (Korado Korlević, Davor Horvatić, Davor Jadrijević i drugi) i TV lica (voditelj Krešimir Mišak). Počasni gost Liburnicona 2017. je poznati američki pisac Alexander Freed, autor (i koautor) preko 60 knjiga i drugih publikacija koje se bave fantastikom i znanstvenom fantastikom, među kojima je i knjiga “Rogue One: A Star Wars Story” (vezana uz nedavno snimljeni istoimeni film), za koju je dobio mnoge nagrade. Uz brojne izdane knjige, Freed je radio i kao scenarist za velik broj računalnih i društvenih igara poznatih proizvođača (BioWare, Electronic Arts), ali i kao scenarist za brojne stripove. Većina njegovih publikacija vezana je uz Ratove zvijezda, tako da se slobodno može reći kako je riječ o jednom od značajnijih autora koji su doprinijeli razvoju ovog fantastičnog svijeta.

Na Liburniconu se očekuje preko 1500 posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, a bogati program biti će će namijenjen svim dobnim skupinama: od zabavne i kreativne dječje druidske škole sa raznovrsnim edukativnim sadržajima, pojačane predstavom “Pra priče” poznatog Teatra Oz, originalnih Liburniconskih igara, radionica i kvizova, do izvrsnih predavanja i prezentacija koji će zadovoljiti svačije ukuse. Uz sve navedeno, posjetitelje očekuje bogati nagradni fond naših sponzora, te raznolika ponuda izlagača, a posebno se treba naglasiti glazbeni program obilježen koncertom poznate domaće grupe “Obrazovni program“.

Od predavanja izdvajamo:

Barbarizam u teoriji i Conanovoj praksi: Jasmin Poljak i Josip Naglić
Riječ je o definiranju barbarizma, od izvornog, starogrčkog poimanja do suvremenog, uglavnom zapadnjačkog. Predavanje će se također osvrnuti i na utjecaj Conana Barbarina na pop kulturu i multimediju.

Altruizam, egoizam i izvanzemaljci – Trebamo li se bojati techno-barbara?: Tomislav Miletić
Ovo predavanje nastoji otkriti i utvrditi najvjerojatniji razvojni put od životnih oblika na bazi ugljika do planetarnih civilizacija naše galaksije, kao i najvjerojatnije putanje razvoja takvih naprednih civilizacija, posebice u odnosu na njihov postbiološki status. Pokušat će ponuditi odgovor bi li se takva vanzemljaska civilizacija razvila u kulturu agresivnih osvajača ili altruističnih mirotvoraca.

Atomski užas – SF horori iz 1950ih: Danijel Štriga
Atomske bombe! Leteći tanjuri! Poludjeli roboti! Divovski kukci! Sve to i još mnogo što drugoga možete vidjeti u američkim SF hororima iz 1950ih. Nerijetko snimani za smiješno male novce, ovi su filmovi ostavili nevjerojatno dubok trag u pop kulturi. Bez njih možda ne bi bilo filmova kao što su “Alien”, “Mars Attacks” i “Independence Day” i igara kao što je “Fallout” serijal. Ovo je predavanje uvod u crno-bijeli svijet atomskog užasa.

Stvaranje priča Ratova zvijezda: Alexander Freed
Kroz posljednjih 40 godina nastao je veliki broj filmova, stripova, romana, video-igara i mnogih drugih djela inspiriranih prvim filmom Ratova zvijezda. Ali što točno jednu priču čini prepoznatljivom Star Wars pričom? Na koji način autori koriste originalnu priču kao inspiraciju, a da pritom ne imitiraju original? Koji su aspekti svijeta Ratova zvijezda uspješniji, a koji manje uspješni u romanu nego u filmu? Alexander Freed progovorit će o iskustvu rada u svijetu Ratova zvijezda te o izazovima pri stvaranju njihovih novih priča.

Organizator festivala Liburnicon je opatijska Udruga “Kulturni front“, a pomaže im i preko 50 volontera i suradnika, uz financijsku i organizacijsku potporu Grada Opatije, Milenij hotela, Festivala Opatija i Turističke zajednice Grada Opatije.

Ostale detalje i korisne informacije potražite na službenoj stranici festivala.

Check Also

Rikon 2023: Fantastični vikend u Rijeci je pred nama!

Ovogodišnji Rikon, koji će se održati od 29. rujna do 01. listopada u prostorima Filozofskog …

SFeraKon: ovaj vikend ne propustite 45. dane znanstvene fantastike u Zagrebu

SFeraKon, najstarija i najuglednija znanstvenofantastična konvencija u ovom dijelu Europe, održava se ovaj vikend od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics