Aya And The Witch: na zimu stiže novi Ghiblijev animirani film

Na zimu ove godine Studio Ghibli će objaviti novi animirani film Aya to Majo (Aya and the Witch). Redatelj je Goro Miyazaki (Tales from Earthsea, From Up On Poppy Hill), sin legendarnog Hayaoa Miyazakija. Posebno je zanimljivo kako je riječ o prvom dugometražnom Ghiblijevom filmu koji je u potpunosti 3D kompjuterska animacija. Hayao Miyazaki je također bio uključen u projekt, te ga je isplanirao i nadzirao od samog početka. Film je baziran na dječjoj knjizi Earwig and the Witch iz 2011. godine, autorice Diane Wynne Jones. Njezin rad je također inspirirao i Ghiblijev film Pokretni dvorac (Howl’s Moving Castle).

Knjiga u fokusu ima djevojčicu Earwig (za potrebe filma je njezino ima promjenjeno u Aya), siroče koje je živjelo u Domu za djecu St. Morwald još od kako je bila beba, ali sve se to mijenja na dan kada ju je usvojila misteriozna žena Bella Yaga, za koju se ispostavlja da je zapravo strašna vještica koja dovodi Earwig da živi u njezinom domu punom nadnaravnih stvari. Uz pomoć mačke koja priča, Earwig mora koristiti svoju pamet kako bi preživjela u svom novom čarobnom okruženju.

Pitao sam se “Mogu li Aya i vještica proći dobro u vremenu nakon korone? Razmišljao sam o tome mnogo puta dok sam gledao rane snimke. Tada sam shvatio da je značajna karakteristika filma upravo mudrost Aye. Ako imamo mudrosti, možemo prevladati bilo što, u bilo kojem razdoblju. Kada sam bolje razmislio o tome, laknulo mi je.” – izjavio je Ghiblijev producent Toshio Suzuki.

Film je koprodukcija između Ghiblija, NHK-a i NEP-a (NHK Enterprises). Za sada nema planova za puštanje filma u japanska kina, nego će biti emitiran na NHK-u, najvećoj TV postaji u Japanu. Međutim, poznato je da je francuski Wild Bunch zadužen za prodaju međunarodnih prava.

Animirani film Aya And The Witch je trebao imati premijeru u Cannesu ove godine, no kako je festival otkazan zbog epidemije koronavirusa to se ipak neće dogoditi. No nadolazeći Ghiblijev film se i dalje može pohvaliti službenim izborom festivala za 2020. godinu, unatoč njegovom otkazivanju.

Aya And The Witch

Check Also

Serija Goodbye Earth istražuje život usred odbrojavanja do sudnjeg dana

Nekako nam je do sada izmicala ispod radara korejska SF serija Goodbye Earth, koja za …

Amazonova serija Fallout službeno je obnovljena za 2. sezonu!

Amazon MGM Studios obnovio je postapokaliptičnu seriju Fallout za drugu sezonu. No, i prije nego …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics