Avarya: očaravajući kratki SF film

Dust je nedavno podijelio prekrasan, ali ujedno i zastrašujući kratki animirani film Avarya, scenarista i redatelja Gökalpa Gönena. U fokusu priče je stariji muškarac (glas mu je posudio Sermet Yeşil) koji pretražuje galaksiju za novi nastanjivi planet, jer je Zemlja u rasulu. Problem je samo jedan: njegov robot nadzornik/pratitelj (glas mu je posudila Damla Çay) neprestano inzistira na tome da svaki planet nije dovoljno dobar i odbija mu dopustiti da se iskrca. Na kraju čovjek pronalazi izlaz, ali otkriva samo mračnu tajnu. Stoga ga svakako pogledajte do kraja, jer vas očekuje nenadani preokret u maniri Zone sumraka.

Ovaj nagrađivani kratki SF film odlikuje se doista izvrsnom animacijom, prekrasnim Art Deco stilom i relativno kompleksnom pričom – koja Asimova 3 zakona robotike dovodi do njihove najveće krajnosti. Napokon, što možete učiniti kad robot kojeg ste dizajnirali da vas zaštiti odluči da, da biste to učinili, morate biti zaštićeni od sebe?

Inspiriran zbirkom I, Robot Isaaca Asimova, gdje je velikan znanstvene fantastike iznio svoja poznata 3 zakona robotike, Gönen se osvrnuo na moralne probleme stvorene od strane kompleksnih mislećih mehanizama koji su previše složeni da bi se razlikovali od ljudskog uma. Gledatelje će film podsjetiti na još jedan klasik SF-a, budući da lik robotskog nadzornika dijeli tematske sličnosti s HAL-om 9000 iz 2001.: Odiseje u svemiru.

Doista, bez previše odavanja detalja radnje, ta je podjela između robota i čovjeka u više navrata u priči vrlo elegantno i promišljeno zamagljena. Čovjek u početku kreira sustav koji mu pomaže u njegovoj potrazi, a opet se nađe u neskladu s njim, te postaje njegov taoc. To je tragedija, ali ona vođena drskošću njegovih ciljeva prema besmrtnosti. Potaknut interakcijom robotskog razmišljanja i ljudske želje, Gönen je stvorio parabolu o autodestruktivnoj prirodi ljudske težnje.

Ako ste kojim slučajem već pogledali ovaj divan dvadesetminutni film onda vam donosimo kratak pogled/teaser za redateljev sljedeći obećavajući uradak. Riječ je o kratkom animiranom filmu Lal. Rođeno iz riječi iz ničega, stvorenje mora pojesti jedno od svojih da bi preživjelo. Ova riječ koju je stvorenje uspjelo izgovoriti donosi mu prijatelje, neprijatelje i novi plijen, iako je teško održati ravnotežu. Velika borba je neizbježna i trebat će puno vremena da se vratimo na početak.

Avarya

Check Also

Novi Cowboy Bebop je dobio prvi teaser!

Dijeli nas još samo mjesec dana do igrane adaptacije legendarnog anime serijala Cowboy Bebop, pa …

Novi zabavni trailer za Ghostbusters: Afterlife!

Ghostbusters: Afterlife (Istjerivači duhova: Naslijeđe) će početi opsjedati kina 19. studenog pa je stogao objavljen …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics